Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

«Υπερ-ηφαιστειακή» έκρηξη στην καρδιά του γαλαξία Μ87

heart_galactic_M87
Επισημάνθηκε μια σπάνια περίπτωση ‘έκρηξης’ από δέσμες σωματιδίων που έλαβε χώρα στον γαλαξία M87, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους της Παρθένου, που περιέχει χιλιάδες γαλαξίες.

Μια έκρηξη με μια εκτυφλωτική εμφάνιση χρωμάτων και λάμψεων φαίνεται σε αυτή την εικόνα, που δείχνει ένα γαλαξιακό «υπερ-ηφαίστειο» καθώς εκρήγνυται κάπου 50 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η σύνθετη εικόνα δείχνει τα διάφορα μέρη της έκρηξης, όπως κύματα κλονισμού και η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία

Το γεγονός επισημάνθηκε από τους αστρονόμους που ανέλυσαν εικόνες του Παρατηρητηρίου Chandra των ακτίνων Χ και ενός γιγαντιαίου χερσαίου ραδιοφωνικού δικτύου, το Very Large Array (VLA), που βρίσκεται στο Νέο Μεξικό.

Ο γαλαξίας M87 είναι γεμάτος με καυτό αέριο λάμπει στις ακτίνες-Χ – που παρουσιάζονται εδώ με μπλε χρώμα – όπως τον είδε το Chandra.

Καθώς αυτό το αέριο ψύχεται, μπορεί να πέφτει προς το κέντρο του γαλαξία, όπου θα πρέπει να συνεχίσει να ψύχεται ακόμη ταχύτερα και να δημιουργεί νέα άστρα.

Ωστόσο, ραδιο-παρατηρήσεις με το VLA (σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα) δείχνουν ότι πίδακες πολύ ενεργητικών σωματιδίων που παράγονται από μια μαύρη τρύπα στον M87 διακόπτουν αυτή την διαδικασία της δημιουργίας νέων άστρων.

Δηλαδή η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Μ87 εκτόξευσε γιγαντιαίες πίδακες σωματιδίων, οι οποίες αφενός απομάκρυναν τα αέρια και την κοσμική ύλη από το εσωτερικό του γαλαξία, αφετέρου αύξησαν τη θερμοκρασία τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «έκρηξη» της μαύρης τρύπας εμπόδισε τη δημιουργία εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων άστρων.

Οι επιστήμονες της NASA λένε ότι η έκρηξη στον M87 είναι πολύ παρόμοια με εκείνη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull (Εϊγια-φγιαλα-γιοεκούλ) στην Ισλανδία που έγινε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Κατά τη διάρκεια της έκρηξης Eyjafjallajökull θύλακες καυτών αερίων ανατινάχθηκαν μέσα από την επιφάνεια της λάβας, δημιουργώντας κύματα κλονισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου