Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Άνθρωποι που μας χειραγωγούν δημιουργώντας μας ενοχές

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις ενοχές ως μέσο χειραγώγησης των άλλων. Ενδεχομένως να κάνουμε και εμείς το ίδιο κάποιες φορές. Οι ενοχές μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να αναλογιστείτε τα κίνητρα των πράξεών σας και τις σχέσεις σας.

Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε πότε σας εκμεταλλεύονται. Έχει μεγάλη σημασία να αναπτύξετε μια αίσθηση αυτογνωσίας ώστε να διακρίνετε τα επικίνδυνα σημάδια των ενοχών όταν εμφανίζονται και να έχετε επίγνωση της συμπεριφοράς σας αποκτώντας τη δυνατότητα να κρίνετε πόσο η ανταπόκρισή σας οφείλεται σε τύψεις ή σε γνήσια επιθυμία να προσφέρετε βοήθεια.

Αν νιώθετε ότι κάποιοι προσπαθούν να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα, να νιώσετε ένοχοι για να πετύχουν τους στόχους τους αναρωτηθείτε αν οι απαιτήσεις τους είναι εύλογες. Αν όχι, ξεκαθαρίστε το ζήτημα άμεσα. Πείτε τους ότι δεν είναι δίκαιοι και εκφράστε τα συναισθήματά σας με ειλικρίνεια. Μην καταλήξετε να κάνετε αυτό που σας ζητούν αν πιστεύετε ότι είναι ανάρμοστο καθώς θα προκληθεί δυσαρέσκεια. Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να έρθετε σε σύγκρουση με τους άλλους όταν νιώθετε ότι σας χειραγωγούν ή κατακλύζεσθε από τύψεις τις οποίες αδυνατείτε να επισημάνετε ή να επιλύσετε, ενδεχομένως να χρειάζεται να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Όταν βασανίζεσθε από ενοχές θα προτεινα να κάνετε ταπαρακάτω που θα σας βοηθήσουν να διακρίνετε τι είναι καλό για εσάς.

-Μην επιτρέπετε στους άλλους να σας υπαγορεύουν πώς θα ζήσετε τη ζωή σας. Αποφασίστε μόνοι σας τι είναι σημαντικό για εσάς, τι εκτιμάτε περισσότερο και πώς θέλετε να ζείτε.

-Μην περιμένετε ότι θα είστε πάντα ευχάριστοι έξυπνοι και ψύχραιμοι. Είναι φυσιολογικό να θυμώνετε και να είστε ευέξαπτοι που και που Είναι μάταιο να αισθάνεσθε ενοχές για τα αρνητικά σας συναισθήματα.

-Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τυχός εσφαλμένες κρίσεις. Μάθετε κάτι από τα λάθη σας. Χρησιμοποιήστε τα στο μέλλον προς όφελός σας.

-Νιώστε ικανοποίηση για τα επιτεύγματά σας αντί να μένετε προσκολλημένοι στις αδυναμίες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου