Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ

Οι Συμπληγάδες Πέτρες αναφέρονται από τους αρχαίους συγγραφείς και σαν «Κυάνεαι», «Πλαγκταί» και «Συνδρομάδες». Βρίσκονταν, σύμφωνα με την μυθολογία, στην έξοδο τού Βόσπορου προς τον Εύξεινο Πόντο. Ήσαν δύο βράχοι ψηλοί, που χτυπούσαν ο ένας πάνω στον άλλο και εμπόδιζαν το πέρασμα των πλοίων. Ούτε πουλί δεν μπορούσε να περάσει ανάμεσά τους. Σκεπάζονταν πάντα από ομίχλη και το χτύπημά τους δημιουργούσε κρότο φοβερό και θαλάσσια ρεύματα.

Όταν οι Αργοναύτες πήγαιναν στην Κολχίδα, συνάντησαν πριν από το στενό των Συμπληγάδων τον μάντη Φινέα, που είχε τυφλωθεί από τον Δία, γιατί είχε αποκαλύψει το μέλλον στους ανθρώπους. Οι Άρπυιες, αρπακτικά πουλιά, άρπαζαν το φαγητό του και βρώμιζαν το ελάχιστο, που του άφηναν για να συντηρηθεί.

Δύο από τους αργοναύτες, ο Καλάϊς και ο Ζήτης, σκότωσαν τις Άρπυιες και απάλλαξαν από το μαρτύριο το γέροντα. Αυτός, για να τους ανταμείψει, τους συμβούλεψε πως να περάσουν τις Συμπληγάδες. Έπρεπε πρώτα να αφήσουν ένα περιστέρι να πετάξει ανάμεσα στις Πέτρες. Αν το περιστέρι περνούσε, θα μπορούσαν να περάσουν και οι Αργοναύτες. Πράγματι, το περιστέρι πέρασε και μόνον την άκρη τής ουράς του έπιασαν οι Πέτρες κλείνοντας.

Έπειτα, τη στιγμή που οι Πέτρες άνοιγαν, οι Αργοναύτες τραβώντας δυνατά κουπί, όρμησαν στο νερό. Με τη βοήθεια τής Ήρας κατόρθωσαν να περάσουν και μόνον ή άκρη τής πρύμνης τής Αργώς έπαθε ζημιές.

Από τότε οι Συμπληγάδες έμειναν ακίνητες, σύμφωνα με την απόφαση τής Μοίρας, ότι θα μείνουν ακίνητες, αν περάσει πλοίο ανάμεσά τους.

Η ερμηνεία τού μύθου είναι απλή. Όπως είναι γνωστό οι Έλληνες, από αρχαιοτάτους χρόνους ταξίδευαν στις θάλασσες, για να γνωρίσουν τον κόσμο και για να κάνουν εμπόριο. Τα στενά του Βοσπόρου δεν ήταν εύκολο να τα περάσουν και να βγούν στον Εύξεινο, γιατί στην περιοχή εκείνη υπάρχει πάντοτε πυκνή ομίχλη και ισχυρά επιφανειακά και υποθαλάσσια ρεύματα. Έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος ότι οι Συμπληγάδες δεν επέτρεπαν τη διάβαση. Όταν πέρασε το πρώτο πλοίο από τολμηρούς ναυτικούς, οι πέτρες έμειναν ακίνητες. Πράγμα που σήμαινε ότι το εμπόδιο υπερπηδήθηκε και θα μπορούσαν και άλλα πλοία να περάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου