Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Γιατί είναι ο μεγαλύτερος φόβος η ομιλία μπροστά σε κοινό;

Αποτέλεσμα εικόνας για powerpoint for dummiesΠολλοί άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι θα τους ζητηθεί να βγάλουν ένα λόγο. Όταν κάποιος καλείται να μιλήσει δημοσίως σε κοινό, θα πρέπει να έχει την ικανότητα που απαιτείται για να τραβήξει την προσοχή όλων των ακροατών άρα και κατ’ επέκταση να μπορεί να γίνει επιτυχημένος ομιλητής. Ίσως διακατέχεται από το φόβο πως αν δεν τα πει καλά, ο κόσμος θα τον κρίνει, θα τον απορρίψει, θα τον καταστήσει ανάξιο για ένα τέτοιο διάβημα. Αυτό από μόνο του αρκεί για να δημιουργήσει στρες στον κάθε υποψήφιο ομιλητή. Αν μάλιστα διαθέτει κανείς στο ενεργητικό του άσχημες εμπειρίες και αποτυχημένες προσπάθειες από το παρελθόν, ίσως αυτές να τον αποτρέψουν από το να το επιχειρήσει εκ νέου.

Κατά τον Winston Churchill, μια καλή ομιλία οφείλει να είναι σαν την φούστα μιας γυναίκας: «Τόσο μακριά ώστε να καλύπτει επαρκώς το “θέμα” και τόσο περιορισμένη ώστε να προξενεί ενδιαφέρον». Σίγουρα η δημόσια ομιλία είναι τέχνη. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ρήτορας για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της. Ο νούμερο ένα παράγοντας που συντελεί στις επιτυχημένες ομιλίες είναι ηαυτοπεποίθηση. Μπορεί κανείς να διαθέτει σπουδαίο περιεχόμενο στην ομιλία, εάν όμως η αυτοπεποίθηση απουσιάζει, ο κίνδυνος να «χάσει» το ακροατήριο είναι πολύ υψηλός.

Πέραν όμως των προαναφερθέντων, ένας καλός ομιλητής, μπορεί να χρησιμοποιήσει και μερικά τρικ για να «δαμάσει» το ακροατήριο και, κυρίως, το στρες που βιώνει πριν από κάθε σημαντικό λόγο ή παρουσίαση. Μερικά από αυτά είναι:

1. Μάθε το «μάθημά» σου
Ξεκίνα εκτυπώνοντας τον λόγο σου σε χαρτί. Διάβασέ τον πολλές φορές μεγαλόφωνα, σημειώνοντας κάθε φορά τα σημεία αυτά θεωρείς σημαντικά τόσο ως προς τοπεριεχόμενο όσο και προς τον τόνο που πρέπει να χρησιμοποιήσεις στην φωνή σου. Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά, το κείμενο θα γίνει κτήμα σου. Αν αυτά που λες δεν είναι εντελώς ίδια με αυτά που έχεις γράψει, μην αγχώνεσαι. Σημασία εδώ έχει το μήνυμα που θέλεις να περάσεις και το ύφος που θα έχεις, όχι αν θα χρησιμοποιήσεις λιγότερες ή περισσότερες λέξεις από αυτές που σκόπευες αρχικά.

2. Σημειώσεις αλλά με μέτρο
Προτίμησε μερικές σύντομες σημειώσεις, στις οποίες θα καταγράφεις επιγραμματικά τα πιο σημαντικά σημεία του λόγου. Και πάλι, σκοπός των σημειώσεων αυτών δεν είναι η απαγγελία αλλά το φρεσκάρισμα της μνήμης σου αν ζοριστείς ή «κολλήσεις» και η διατήρηση ενός καλού ρυθμού στον λόγο σου.

3. Μη ζητάς συγνώμη προκαταβολικά
Το πιο ερασιτεχνικό από τα λάθη που μπορείς να κάνεις σε οποιαδήποτε δημόσια ομιλία είναι να αρχίσεις τις συγγνώμες και τις απολογίες πριν καλά - καλά περάσεις στο «ζουμί». Φράσεις του στιλ «Με συγχωρείτε αν μιλάω γρήγορα» ή / και «Συγνώμη, αλλά δεν είχα αρκετό χρόνο για να προετοιμαστώ κατάλληλα», μπορούν να προκαταβάλουν αρνητικά απέναντί σου ακόμη και το πιο φιλικό κοινό.

4. Χρησιμοποίησε τα δυνατά σου σημεία
Κατά την προετοιμασία του λόγου σου, μη διστάσεις να συμπεριλάβεις σε αυτόν όπου κρίνεις χρήσιμο στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Αυτά, εννοείται, πάντα με μέτρο και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι «χαριτωμενιές» έχουν κάποια νοηματική σχέση με τον υπόλοιπο λόγο σου.

5. Προσαρμόσου στο κοινό σου
Προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στην θέση του κοινού σου. Μην ξεχνάς ότι κάθε ομιλία γίνεται προς όφελος αυτών που σε ακούνε. Έτσι, αν για παράδειγμα η ομιλία σου απευθύνεται σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό και χρησιμοποιείς πιο ειδικές ορολογίες, είναι περιττή οποιαδήποτε περαιτέρω επεξήγηση των ορολογιών αυτών.

Μερικές επιπλέον συμβουλές

Μην περιμένετε να είστε τέλειοι
Όσον αφορά τη δημόσια ομιλία, μερικοί από εμάς τείνουμε να αυτοτιμωρούμαστε έστω και για το παραμικρό λάθος που κάνουμε. Μεγαλοποιούμε τις ατέλειές μας αγνοώντας ότι όλα μπορεί να είναι καλά και σωστά. Η αλήθεια είναι, πως ακόμα και οι καλύτεροι και πιο έμπειροι ομιλητές κάνουν λάθη. Και όταν τα κάνουν, τα αντιλαμβάνονται, τα προσπερνούν και πηγαίνουν παρακάτω χωρίς αυτό να τους χαλάσει την όλη προσπάθεια. Αυτό λοιπόν, είναι και το κλειδί της επιτυχίας: συνεχίστε να μιλάτε απτόητοι. Το κοινό σπάνια θα καταλάβει κάποιο λάθος σας, εκτός αν διακόψετε το λόγο σας, ταραχθείτε και το ομολογήσετε.

Αποφύγετε να ταυτίσετε τη δημόσια ομιλία με τον αυτοσεβασμό σας
Για να φτάσετε σε σημείο να μιλήσετε σε ένα κοινό, προφανώς αυτή σας η δημόσια ομιλία είναι ένα μικρό κομμάτι της γενικότερης επαγγελματικής σας ικανότητας. Είτε είστε καλοί είτε όχι στη δημόσια ομιλία αυτό δε συνάδει με την αξία σας ως άτομα. Είναι απλά μια δυνατότητα που μπορείτε να τη μάθετε και να γίνετε ακόμα καλύτεροι με την εξάσκηση.

Κλείνοντας, αξίζει να θυμάστε πως όταν κάτι σας φοβίζει, ο πιο σίγουρος τρόπος για να το ξεπεράσετε είναι να το αντιμετωπίσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου