Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η Κόστα Ρίκα έδωσε το όνομα «Ελλάδα» σ' αυτό το εξωτικό τουκάν

004Ένα εξωτικό τουκάν έγινε το πρώτο πτηνό στον κόσμο που έχει ράμφος φτιαγμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η εντυπωσιακή είδηση που έρχεται από την Κόστα Ρίκα όμως, έχει από πίσω της μία λυπητερή ιστορία και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες…

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα της. Η Grecia (το ονομά της σημαίνει Ελλάδα!), ένα εξωτικό τουκάν από τα δάση της Κόστα Ρίκα, χτυπήθηκε βάναυσα από μία παρέα εφήβων «έτσι για πλάκα» και εγκαταλείφθηκε για να πεθάνει μόνο του, με σπασμένο το ράμφος του.

Οι αγρότες που το εντοπίσαν δεν πίστευαν πως θα τα καταφέρει, αλλά αποφάσισαν να του δώσουν μία ευκαιρία και το μετέφεραν στο κέντρο περίθαλψης ζώων ZooAve animal shelter στην πόλη La Garita της Alajuela. Το τουκάν, που ακόμα δεν έχει καθοριστεί το φύλο του, είχε υποστεί τόσο σοβαρή ζημιά στο χαρακτηριστικό του ράμφος που δεν μπορούσε να τραφεί παρά μόνο με αλεσμένες τροφέςκαι ήδη ήταν υποσιτισμένο. Μετά το αρχικό σοκ, άρχισε η ανησυχία για το μέλλον του. Η περίοδος της αποκατάστασης κράτησε πάνω από ένα χρόνο και το τουκάν επανήλθε, αλλά δεν υπήρχε πιθανότητανα μπορέσει ποτέ να τραφεί μόνο του ή να βρεί ταίρι που θα το αποδεχθεί με αυτήν την αναπηρία.

007

Τότε προέκυψε η ιδέα ενός πρόσθετου, το οποίο θα ήταν ελαφρύ και χρηστικό και δεν θα χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση ή επεμβατική και επώδυνη τοποθέτηση. Εύκολα το μυαλό τους πήγε στην λύσητης τρισδιάστατης εκτύπωσης, αλλά το κόστος ήταν απαγορευτικό. Έτσι επιστρατευτηκε η βοήθεια εκατοντάδων δωρητών που κάλυψαν το ποσό των 7.400 ευρώ και τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις ανέλαβαν το σχεδιασμό και την εκτύπωση του πρόσθετου ράμφους.

Σήμερα το τουκάν με το όνομα Ελλάδα, είναι πιο χαρούμενο και υγιές από ποτέ. Έχει συνηθίσει πλήρως την ζωή με το τρισδιάστατο ράμφος του και είναι το εθνικό σύμβολο για τα δικαιώματα των ζώων, και ο «πρεσβευτής» που θα βοηθήσει να περάσει νόμος κατά της κακοποίησης των ζώων στην Κόστα Ρίκα, που μέχρι σήμερα δεν έχει νόμους προστασίας και συντήρησης της άγριας ζωής.

Η ιστορία του Grecia γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ 40 λεπτών με τίτλο «Toucan Nation» που προβάλλεται σε 140 χώρες και θα παραμείνει στο κέντρο προστασίας για όλη του τη ζωή καθώς δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο στην φύση. Το ειδικό ράμφος του, θα χρειαστεί συχνούς ελέγχους και ειδική μεταχείριση. Το επόμενο βήμα για τους φροντιστές του είναι να προσδιορίσουν το φύλο του και να φροντίσουν να ζευγαρώσει.

«Όπως σε κάθε έμβιο όν, πρέπει να φροντίζουμε για την βελτίωση της ποιότητας ζωής κατα προτεραιότητα και να ελπίζουμε πως θα μπορέσει να κάνει οικογένεια», δήλωσε ο  διευθυντής του κέντρου Magaly Quesada. Και ακόμα και αν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, το τουκάν αυτό έχει κάτι από Ελλάδα και δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε να βρεί την συντροφικότητα που του λείπει και να κάνει παιδιά με το όνομα Esperanza δηλαδή Ελπίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου