Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Φάσεις αποκαλύπτουν ένα λαμπρό εξωπλανήτη

Τέσσερις αιώνες μετά την πρώτη παρατήρηση από τον Γαλιλαίο ότι η Αφροδίτη παρουσιάζει φάσεις καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, αστρονόμοι έχουν συλλάβει με τη βοήθεια του διαστημικού παρατηρητηρίου CoRot τις φάσεις ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης, με την επωνυμία CoRot-1b, ήταν ο πρώτος «καυτός Δίας» εξωπλανήτης που βρέθηκε από τον γαλλικό δορυφόρο πριν περίπου δυόμισι χρόνια.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν τον εξωπλανήτη με τις φάσεις, που ονομάστηκε CoRot-1β, για 36 περιστροφές συνολικά που κράτησαν πάνω από 55 ημέρες

Οι καυτοί Δίιοι πλανήτες είναι μια κατηγορία εξωπλανητών που οι τροχιές τους βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους αστέρι ενώ η θερμοκρασία τους είναι πολύ υψηλή.

Ο Ολλανδός αστρονόμος Ignas Snellen, από το Πανεπιστήμιο του Leiden μαζί με τους συναδέλφους του, παρατήρησαν τον πλανήτη CoRot-1b επί 55 ημέρες και διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης είναι «κλειδωμένος παλιρροιακά» – δηλαδή η μία του πλευρά βλέπει πάντοτε το μητρικό άστρο.

Ο αστρονόμος Daniel Bayliss, από το Ερευνητικό Τμήμα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα, λέει ότι οι οπτικές παρατηρήσεις των εξωπλανητών ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο των αστρονόμων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του φωτός που αντανακλάται από τον πλανήτη CoRot-1b είναι στην πραγματικότητα η ακτινοβολούμενη θερμότητα, με την μια ημερήσια πλευρά του πλανήτη να έχει θερμοκρασία περίπου 2000 ° C.

Ο Bayliss, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στους καυτούς Δίιους πλανήτες, αναφέρει πως η μελέτη δείχνει ότι αν και η ημερήσια πλευρά είναι εξαιρετικά καυτή, η θερμότητα δεν έχει κατανεμηθεί προς τη νυχτερινή πλευρά του πλανήτη, του οποίου το έτος είναι μόλις 1,5 ημέρα.

Διευκρινίζει ότι έχουν γίνει υπέρυθρες παρατηρήσεις στους καυτούς Δίιους πλανήτες, αλλά οι οπτικές παρατηρήσεις είναι σημαντικές επειδή μας δίνουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την ατμόσφαιρα του πλανήτη, όπως και την παρουσία και τη σύνθεση των νεφών.

Ασυνήθιστος πλανήτης

Ο Michael Ireland, του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, αναφέρει ότι η ανίχνευση του πλανήτη αυτού έγινε δυνατή για δύο λόγους.

Πρώτον, τα δεδομένα είναι πολύ καλής ποιότητας, επειδή λαμβάνονται με έναν ειδικό δορυφόρο, μακριά από τις ενοχλητικές συνέπειες της γήινης ατμόσφαιρας.

«Και δεύτερον, αυτός είναι ένας γνωστός ιδιόρρυθμος πλανήτης. Είναι ο έβδομος πλησιέστερος καυτός Δίιος πλανήτης από το μητρικό του άστρο, και το αστέρι είναι από τα πιο καυτά άστρα “, λέει ο Ireland.

«Με τη θερμοκρασία του άστρου τόσο μεγάλη αλλά και τη μικρή απόσταση του πλανήτη, είναι ένα από τα πιο καυτά Δίια γνωστά συστήματα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο πλανήτης είναι κυριολεκτικά σαν ένα λαμπρό κόκκινο άστρο. Στους 2000 ° C είναι τόσο καυτός , όπως τα πιο ψυχρά αστέρια.»

Ο Bayliss ελπίζει να γίνουν παρόμοιες παρατηρήσεις σύντομα, και αν μπορούμε να δούμε την ατμόσφαιρα του θα δούμε για να το αν είναι και κατοικήσιμος, λέει..

Κι αυτές οι παρατηρήσεις μπορεί να γίνουν με το τηλεσκόπιο Kepler, που ξεκίνησε πριν δύο μήνες. Το τηλεσκόπιο Kepler θα αρχίσει σύντομα να σαρώνει 100.000 αστέρια, λιγότερο από 3.000 έτη φωτός μακριά μας, για να ανιχνεύσει εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης. Η μέθοδος ανίχνευσης στηρίζεται στη μείωση του φωτός του άστρου όταν ένας πλανήτης διέρχεται μπροστά από το μητρικό του άστρο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου