Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ο Ήλιος αφήνει τη Γη αρκετά εκτεθειμένη στις κοσμικές ακτίνες

Ο ήλιος αναμφισβήτητα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει η ζωή στη Γη; Στην πραγματικότητα, αφήνει περιοδικά τη Γη ανοικτή σε επιθέσεις από διαστρικές απειλές με τρόπο που δεν έχουν τα περισσότερα αστέρια.
 
Ο ήλιος μας προστατεύει από τις κοσμικές ακτίνες και τη σκόνη πέρα από το ηλιακό σύστημα, ‘τυλίγοντας’ μας με την ηλιόσφαιρα  – μια φυσαλίδα του ηλιακού ανέμου που εκτείνεται μέχρι τον Πλούτωνα. Αυτές οι κοσμικές ακτίνες θα κατέστρεφαν τη στιβάδα του όζοντος, ενώ η διαστρική σκόνη  θα μπορούσε να εξασθενίσει το ηλιακό φως  προκαλέσει μια εποχή των παγετώνων. Ωστόσο, όταν το ηλιακό σύστημα, περνά μέσα από πολύ πυκνά νέφη διαστρικής σκόνης και αερίων, η ηλιόσφαιρα μπορεί να συρρικνωθεί οπότε τα όρια της μπορεί να φθάσουν εντός της τροχιάς της Γης.
 
Σε μια δημοσίευση που εμφανίζεται στο Astrobiology, ο David Smith (Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson) μαζί με τον John Scalo (Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν), υπολόγισαν τη συρρίκνωση της  προστατευτικής ηλιόσφαιρας (αστρόσφαιρας) σε διάφορα αστέρια". Βρήκαν ότι η Γη είναι εκτεθειμένη από 1 έως και 10 αστρικές επιθέσεις κάθε 1 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι κατοικήσιμη πλανήτες γύρω από ένα ερυθρό νάνο αστέρι, που αποτελούν τα τρία από τα τέσσερα αστέρια, ποτέ δεν είχαν εκτεθεί. Κι αυτό επειδή αυτοί οι πλανήτες πρέπει να είναι κοντά σε αυτά τα εξασθενημένα αστέρια για να είναι αρκετά ζεστά, ώστε να είναι κατοικήσιμα. "Η ουσία είναι ότι οι κατοικήσιμη πλανήτες γύρω από ερυθρούς νάνους προστατεύονται καλύτερα από κλιματικές καταστροφές από ό,τι η Γη”, λέει ο Smith.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου