Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Μια άγνωστη δύναμη του σύμπαντος δρα στη σκοτεινή ύλη;

sunflower_galaxy
Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έχουν βρει μια απροσδόκητη σχέση μεταξύ της μυστηριώδους «σκοτεινής ύλης» και των ορατών άστρων και του αερίου στους γαλαξίες, που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην σημερινή γνώση της βαρύτητας.

Ένας από τους αστρονόμους, ο Hongsheng Zhao Supa του Κέντρου Βαρύτητας στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα, δείχνει ότι μια άγνωστη δύναμη ενεργεί πάνω στην σκοτεινή ύλη. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Μόνο το 4% του σύμπαντος είναι κατασκευασμένο από τα γνωστά υλικά. Αστέρια και αέριο όμως στους γαλαξίες κινούνται τόσο γρήγορα που οι αστρονόμοι έχουν σκεφτεί ότι η βαρύτητα από ένα υποθετικό αόρατο φωτοστέφανο σκοτεινής ύλης (που περιβάλει το κέντρο του Γαλαξία) είναι απαραίτητο για να συγκρατούνται μαζί οι γαλαξίες. Ωστόσο, έχει παραμείνει άπιαστο όνειρο μια σταθερή κατανόηση της φύσης της σκοτεινής ύλης, καθώς και μια άμεση απόδειξη για την ύπαρξή της.

Τώρα, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της σκοτεινής ύλης και της συνηθισμένης θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό και πιο σύνθετο από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, και μάλιστα εικάζουν ότι η σκοτεινή ύλη μπορεί και να μην υπάρχει και ότι οι ανώμαλες κινήσεις των άστρων στους γαλαξίες οφείλονται σε τροποποίηση του νόμου της βαρύτητας σε εξωγαλαξιακές κλίμακες.

Ο Benoit Famaey (Πανεπιστήμια της Βόννης και του Στρασβούργου), εξηγεί: "Η σκοτεινή ύλη φαίνεται να «γνωρίζει» πως κατανέμεται η ορατή ύλη. Φαίνονται να συνωμοτούν μεταξύ τους έτσι ώστε η βαρύτητα της ορατής ύλης στην τυπική ακτίνα του φωτοστέφανου από σκοτεινή ύλη να είναι πάντα η ίδια. Αυτό είναι πολύ περίεργο δεδομένου ότι θα περίμενε κανείς μάλλον την ισορροπία μεταξύ της ορατής και της σκοτεινής ύλης, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ατομική ιστορία του κάθε γαλαξία. "

Ο δε Zhao στο Κέντρο Βαρύτητας SUPA σημειώνει, "Το γενικό σχήμα που αποκαλύπτουν τα δεδομένα είναι πολύ περίεργο. Είναι σαν να έχουμε σε ένα ζωολογικό κήπο ζώα όλων των ηλικιών και των μεγεθών και ως εκ θαύματος να έχουν ταυτόσημο, ας πούμε, βάρος στην σπονδυλική στήλη τους. Είναι δυνατό ότι μια μη βαρυτική πέμπτη δύναμη κυβερνάει την σκοτεινή ύλη με ένα αόρατο χέρι, αφήνοντας τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα σε όλους τους γαλαξίες, ανεξάρτητα από την ηλικία, τα σχήματα και τα μεγέθη τους. "

Η εν λόγω δύναμη μπορεί να λύσει ένα ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο, γνωστό ως «σκοτεινή ενέργεια», η οποία είναι υπεύθυνη για την ταχύτατη επέκταση του Σύμπαντος. Μια πιο ριζική λύση είναι η αναθεώρηση των νόμων της βαρύτητας, που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα το 1687 και έγινε πιο εκλεπτυσμένη από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας το 1916 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν ποτέ δεν αποφάσισε πλήρως του κατά πόσον στην εξίσωση του πρέπει να προσθέσουμε την πανταχού παρούσα σταθερή πηγή της αντιβαρύτητας, που σήμερα ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια.

Και ο Famaey πρόσθεσε: «Εάν υπολογίσουμε για τις παρατηρήσεις μας ένα τροποποιημένο νόμο της βαρύτητας, έχει σημασία, να αντικαταστήσουμε την αποτελεσματική δράση της υποθετικής σκοτεινής ύλης με μια δύναμη που να συνδέεται στενά με την κατανομή της ορατής ύλης."

Οι δε επιπτώσεις της νέας έρευνας θα μπορούσαν να αλλάξουν ορισμένες από τις πιο ευρύτατα αποδεκτές επιστημονικές θεωρίες για την ιστορία και την επέκταση του σύμπαντος.

Ο επικεφαλής ερευνητής Gianfranco Gentile στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης καταλήγει, "Η κατανόηση αυτής της αινιγματικής και ακατανόητης συνωμοσίας είναι ίσως το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το σχηματισμό των γαλαξιών και των δομών τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου