Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Μικροσκοπικές μαύρες τρύπες μπορούν να αποτελέσουν το βαρυτικό Ισοδύναμο των ατόμων

Black-hole_wind_sweeping_away_galactic_gas_large.jpgΔύο αμερικανοί ερευνητές από τα Εργαστήρια Sandia (SNL) προτείνουν ότι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες μπορεί να είναι σε θέση να δημιουργήσουν το βαρυτικό ισοδύναμο των ατόμων. Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό καθώς τα πυκνά αντικείμενα αρχίζουν να συλλαμβάνουν σωματίδια που κινούνται πολύ γρήγορα γύρω τους.

Τα ουδέτερα άτομα έτσι θα μπορούσαν να συλληφθούν γύρω από τέτοιες μικρές μαύρες τρύπες, παρόμοια με τον τρόπο που τα ηλεκτρόνια είναι παγιδευμένα γύρω από ένα ατομικό πυρήνα. Είναι ενδιαφέρον, ότι η πρόταση αυτή, επίσης, κάνει αίσθηση στην εξήγηση που δίνει το γιατί αυτές οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες δεν μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος και μάζα.

Το φαινόμενο που τις εμποδίζει να μεγαλώσουν ονομάζεται κβαντοποίηση, και υπάρχει επίσης και στην περίπτωση των ηλεκτρονίων και των ατομικών πυρήνων. Η ιδέα αυτή έπρεπε να εξηγηθεί, διότι, θεωρητικά, τα ηλεκτρόνια θα πρέπει να πέφτουν προς το κέντρο του ατόμου, κι όχι να στρέφονται γύρω από αυτόν.

Όταν παίρνουμε υπ΄ όψιν μας την κβαντοποίηση, η πιθανότητα να συμβεί αυτό (να πέσουν στον πυρήνα) δεν εξαφανίζεται, αλλά μάλλον γίνεται παρά πολύ μικρή. Ομοίως, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο τα ουδέτερα άτομα, που περιστρέφονται γύρω από μια μικρή μαύρη τρύπα, να μπορούσαν ποτέ να πέσουν πάνω της, και κατά συνέπεια να της επιτρέψουν να αυξηθεί σε μάζα.

Οι μίνι μαύρες τρύπες μπορεί να έχουν συνολικά μάζες από 10 έως 1000 τόνους, ενώ οι αστρονόμοι υποθέτουν ότι οι περισσότερες από αυτές σχηματίστηκαν λίγο μετά το Big Bang. Κι αυτό συνέβη περίπου πριν 13,75 δισεκατομμύρια χρόνια πριν,

Οι ερευνητές – φυσικοί του SNL Pace VanDevender και Aaron VanDevender υποστηρίζουν στη νέα μελέτη τους, ότι είναι πολύ πιο πιθανό αυτές οι αρχέγονες μαύρες τρύπες να έχουν μετατραπεί στο βαρυτικό ισοδύναμο των ατόμων.

Μέχρι τώρα, οι αστροφυσικοί πίστευαν ότι οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες είχαν την τάση να ζουν μέχρι να εξατμιστούν τελείως μια μέρα, απελευθερώνοντας έτσι τεράστιες ποσότητες ακτίνων γάμμα. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει εντοπίσει ποτέ ένα τέτοιο γεγονός.

Αν και η δύναμη της βαρύτητας έχει μηδαμινές επιπτώσεις στην ατομική κλίμακα, οι αρχέγονες μαύρες τρύπες θα πρέπει να έχουν αρκετή μάζα για να προσελκύσουν τα σωματίδια γύρω τους, εξηγούν οι δύο φυσικοί.

Προσθέτουν δε ότι ορισμένες από τις δομές αυτές μπορεί να είναι τόσο μικρές, ώστε η βαρυτική έλξη τους, να μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί από τη θερμική ενέργεια που μεταφέρουν τα σωματίδια γύρω από αυτές. Μάλιστα οι εν λόγω μίνι μαύρες τρύπες μπορούν να σχηματιστούν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), αλλά είναι εντελώς ακίνδυνες.

Οι μεγαλύτερες μίνι μαύρες τρύπες θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσουν φλοιούς (στιβάδες) από άτομα, όπως το πυρίτιο ή ο σίδηρος, γύρω τους, όμως ακόμα δεν θα είναι σε θέση να αυξηθούν σε μάζα. Κατά ένα ενδιαφέροντα τρόπο, ένα τέτοιο αντικείμενο θα μπορούσε να ανιχνευθεί όταν αυτό χτυπά τη Γη.

Οι VanDevenders λένε ότι αυτή η δομή θα έχανε τα άτομα από τους φλοιούς της, καθώς θα κτυπούσε στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, και ότι αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει εκπομπές στις ραδιοσυχνότητες (RF), που θα μπορούν να ανιχνευθούν με εξειδικευμένα όργανα και παρατηρητήρια.

"Επομένως, η αναζήτηση για αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα από τέτοιες μικροσκοπικές μαύρες τρύπες θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ταχέως μεταβαλλόμενες, άγνωστες πηγές RF στο διάστημα που περιβάλλει τη Γη," καταλήγει η ομάδα του SNL.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου