Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο Σκοπός της Ζωής

Παντού υπάρχει ανησυχία. Ο εγωισμός, η απληστία, η οργή, η λαγνεία σπέρνουν τον όλεθρο. Πόλεμοι, μάχες, ανούσιοι καυγάδες μολύνουν την ατμόσφαιρα και δημιουργούν διχόνοιες, δυσαρμονία και ταραχή. Σάλπιγγες ηχούν και στρατιώτες παρελαύνουν στο πεδίο της μάχης για να σκοτώσουν τους εχθρούς τους. Το ένα έθνος διεξάγει πόλεμο στο άλλο για να αυξήσει τις επικράτειές του και τις εξουσίες του. Από δίπλα, το κίνημα της ειρήνης εργάζεται σιωπηλά για να φέρει ομόνοια, αρμονία και ειρήνη, για να εξαλείψει την τρομερή άγνοια, τη ρίζα των ανθρώπινων βασάνων, και για να διαδώσει τη Θεϊκή Γνώση ή γνώση του Εαυτού και να ενσταλάξει την αφοσίωση στις καρδιές των ανθρώπων. Μυστηριώδες είναι το σύμπαν, ακόμη πιο μυστηριώδη είναι τα σιωπηλά έργα του, ο οποίος παρακινεί τους παθιασμένους ανθρώπους από τη μία πλευρά να διεξάγουν πόλεμο και τους αγνούς ανθρώπους από την άλλη πλευρά να ξεκινήσουν Κέντρα Ειρήνης για τη διάδοση της πνευματικής γνώσης και για να φέρουν ειρήνη σε ολόκληρη τη βασανισμένη ανθρωπότητα.

Ο Σκοπός της ζωής είναι η επίτευξη της Αυτό-πραγμάτωσης, δηλαδή, της Θεϊκής συνειδητότητας. Υπάρχει μία ύψιστη αθάνατη ευφυής αρχή ή Ουσία ή Ύψιστος Εαυτός που κατοικεί στις κοιλότητες της καρδιάς σου. Υπάρχει στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Είναι απόλυτη ύπαρξη, απόλυτη γνώση και απόλυτη ευδαιμονία. Ο αδαής άνθρωπος ψάχνει μάταια για την ευτυχία και την ειρήνη του στα παροδικά εξωτερικά αντικείμενα, τα οποία εξαρτώνται από το χρόνο, το χώρο και τα αίτια. Δεν έχει καμία εσωτερική ειρήνη. Οι επιθυμίες του δεν ικανοποιούνται. Συσσωρεύει πλούτο, κάνει παιδιά, αποκτά τίτλους, τιμές, όνομα, φήμη, κι όμως ο νους του είναι ανήσυχος. Δεν έχει καμία μόνιμη χαρά και ευτυχία. Ακόμα του λείπει κάτι. Δεν έχει το αίσθημα της πληρότητας. Αυτό το αίσθημα της πληρότητας και της αιώνιας ικανοποίησης μπορεί να αποκτηθεί με το να πραγματώσει τον ίδιο του τον Εαυτό μέσω της πνευματικής άσκησης, του αυτοελέγχου, της αγνότητας και με αυτό να κατακτήσει το ανώτατο σκαλοπάτι στη αιώνια σκάλα.

Η ειρήνη και η ευτυχία μπορούν να βρεθούν μονάχα μέσα. Σίγουρα δεν μπορείς να τις βρεις σε εξωτερικά αντικείμενα. Ο πλούτος, οι γυναίκες, τα παιδιά, η ιδιοκτησία, τα αρχοντικά σπίτια δεν μπορούνε να σου δώσουν την ατέλειωτη ειρήνη. Κοίταξε μέσα σου. Συνειδητοποίησε την ενότητά σου με αυτόν τον Έναν Ύψιστο Εαυτό, ο οποίος ζει στις κοιλότητες της καρδιάς σου. Όταν βρίσκεσαι εγκατεστημένος σε Αυτό, το οποίο είναι ένας ωκεανός Ειρήνης και Ευτυχίας, δε θα ταράζεσαι ούτε από την πιο βαριά θλίψη, χαμό ή αποτυχία, δυσαρμονικές και άσχημες δονήσεις. Θα περνάς πάνω απ’ όλες τις δυσκολίες και τις κρίσεις της ζωής πολύ εύκολα και θα επιστρέφεις με θρίαμβο σε κάθε εμπειρία σου. Μυστηριώδης είναι αυτή η Ειρήνη! Θαυμάσια είναι αυτή η Ειρήνη! Πραγμάτωσε αυτή την Ειρήνη που ξεπερνάει κάθε κατανόηση μέσω της πνευματικής άσκησης κι απελευθερώσου. Πλεύσε σ’ αυτόν τον ωκεανό της Ειρήνης κι αγαλλίασε στην Ειρήνη του ίδιου σου του Εαυτού.

Γιατί, φίλε μου, γαντζώνεσαι σε αυτή την υλική ζωή των απογοητεύσεων, των αποτυχιών, των ασθενειών, των βασάνων, των θλίψεων και της αβεβαιότητας; Διείσδυσε στα κρυφά βάθη του αχανή ωκεανού της αιώνιας ζωής μέσα σου. Η πηγή της Χαράς, η πηγή του ιερού νερού της αθανασίας, η αχανής λίμνη του νέκταρ και της αμβροσίας, το ουράνιο πετράδι που σου παρέχει οτιδήποτε θελήσεις, είναι μέσα σου. Τι είναι αυτή η εφήμερη ύπαρξη με όλων των ειδών τα άχαρα προβλήματα, αυτή η φευγαλέα ζωή σαν μανιτάρι ή σαν σαπουνόφουσκα σε σύγκριση με τη γλυκιά αιώνια ζωή στην ψυχή μέσα σου; Δε θα ξεκινήσεις τώρα μία πνευματική αναζήτηση με αποφασιστικότητα και σιδερένια θέληση για να εξερευνήσεις τα άπειρα βασίλεια της ειρήνης και της ευδαιμονία μέσα σου;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου