Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Το Ροκ - Το πουλί που μπορεί να μεταφέρει ελέφαντα

Γνωστό ως ο Βασιλιάς των Γιγάντιων πουλιών, το Ροκ (ή Ρούχ) είναι τόσο μεγάλο, που, όταν πετάει, καλύπτει τον ήλιο σαν σύννεφο. Αυτό το τέρας έχει εντοπιστεί από την Μαδαγασκάρη ως τη θάλασσα τής Κίνας. Οι ναυτικοί λένε ότι μπορεί να μεταφέρει ολόκληρο πλοίο με το ράμφος του.

Ο Σεβάχ ο Θαλασσινός συνάντησε ένα Ροκ πάνω σε ένα ερημονήσι, όπου είχε ναυαγήσει. Κατόρθωσε να φύγει, δένοντας τον εαυτό του στο πόδι τού τεράστιου πουλιού, που τον μετέφερε μακριά, καθώς πέταξε προς αναζήτηση τροφής. Σ’ ένα άλλο του ταξίδι, αυτός και οι σύντροφοί του έφαγαν μικρά Ροκ. Οι γονείς των μικρών πουλιών τούς κατδίωξαν, πετώντας ογκόλιθους πάνω στο πλοίο τους. Κάποιοι λένε ότι όποιος φάει κρέας από μικρό Ροκ γίνεται πάλι νέος και δεν γερνάει ποτέ.

Ένας άλλος ¨Αραβας περιηγητής, ο Ιμπν Μπατούτα, συνάντησε στη θάλασσα τής Κίνας κάτι που θα μπορούσε να ήταν Ροκ. Οι ναύτες εντόπισαν ένα βουνό στη θάλασσα, που δεν υπήρχε σε κανένα χάρτη. Όταν αυτό το βουνό ξαφνικά άρχισε να σηκώνεται πάνω από τα νερά, προκαλώντας τρόμο στο πλήτωμα, άλλαξαν πορεία και απομακρύνθηκαν ταχύτατα. Οι κάτοικοι τής Ινδικής Θάλασσας διηγούνται ότι βρέθηκε κάποτε ένα νεκρό Ροκ τόσο μεγάλο, που από το ράμφος του έφτιαξαν πλοίο !!!

Τα Ροκ τής Μαδαγασκάρης τρέφονται με ελέφαντες. Τους αρπάζουν με τα νύχια τους και τους αφήνουν να πέσουν από ψηλά, ώστε να γίνουν κομμάτια. Μετά τούς τρώνε. Τα αρπακτικά αυτά πουλιά έχουν άνοιγμα φτερών 30 βήματα. Ο Μάρκο Πόλο αναφέρει ότι ο Μογγόλος βασιλιάς Κουμπλάϊ Χαν είχε ένα φτερό από Ροκ στην αυλή του.

Πρόγονος τού Ροκ είναι η εξαφανισμένη πιά Αιπύορνις τής Μαδαγασκάρης, που έμοιαζε με στρουθοκάμηλο κι είχε ύψος 2,7m. Ένα απολιθωμένο αυγό της εκτίθεται στο Βρεττανικό Μουσείο.