Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ενδεχομένως δυνατή η επιβίωση μέσα σε μαύρες τρύπες σύμφωνα με νέα θεωρία

Σύμφωνα με μία νέα ριζοσπαστική θεωρία, ένα διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να επιβιώσει σε ένα ταξίδι μέσα από μια σκουληκότρυπα, και στην έξοδο από την άλλη πλευρά -που θα μπορούσε να συναντήσει ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν- τεχνικά ανέπαφο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι κοσμικές πύλες θεωρούνται εγγενώς ασταθής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ένα σωματίδιο εισέρχεται σε μια σκουληκότρυπα, δημιουργούνται επικίνδυνες διακυμάνσεις που προκαλούν τη δομή να καταρρεύσει.

Μια νέα θεωρία που προτείνεται από μια ομάδα φυσικών υποδηλώνει ότι ένα πρόσωπο ή διαστημικό σκάφος θα μπορούσε εισέλθει μέσω μιας σκουληκότρυπας στο κέντρο των μαύρων οπών, θεωρητικά τουλάχιστον. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την πρόσβαση ενός ταξιδιώτη σε ένα άλλο σύμπαν, από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι σκουληκότρυπες είναι θεωρητικές σήραγγες που λειτουργούν ως συντομεύσεις στο χώρο-χρόνο. Αν υπάρχουν πραγματικά οι σκουληκότρυπες, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε κοσμικές συντομεύσεις σε μακρινές γωνιές του σύμπαντος σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Υποθέτοντας ότι οι σκουληκότρυπες μπορούν να βρεθούν στο κέντρο μιας μαύρης τρύπας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία πρότειναν μία νέα θεωρία πώς αντικείμενα, όπως ένα διαστημικό σκάφος θα είναι σε θέση να επιβιώσουν από το ταξίδι … τεχνικά ανέπαφα.

«Αυτό που κάναμε ήταν να επανεξετάσει ένα θεμελιώδες ερώτημα για τη σχέση μεταξύ της βαρύτητας και της υποκείμενης δομής του χωροχρόνου», δήλωσε ένας από την ομάδα του Ντιέγκο Rubiera-Γκαρσία από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε κάθε αντικείμενο ξεχωριστά ως ένα φυσικό σώμα που ταξιδεύει προς μια μαύρη τρύπα, ομαδοποίησε τα σημεία που συνδέονται με τη φυσική αλληλεπίδραση αυτών που κατέχουν από κοινού, καθώς ταξιδεύουν μαζί με μια «γεωδαιτική γραμμή.»

«Κάθε σωματίδιο του παρατηρητή ακολουθεί μια γεωδαισιακή γραμμή που ορίζεται από το βαρυτικό πεδίο,» λέει ο Rubiera-Γκαρσία . «Κάθε γεωδαιτικό αισθάνεται μια ελαφρώς διαφορετική βαρυτική δύναμη, αλλά οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών του σώματος θα μπορούσαν παρόλα αυτά να διατηρήσουν το σώμα.»

Πολλοί ερευνητές έχουν προτείνει στο παρελθόν ότι κάθε μαύρη τρύπα στο σύμπαν θα μπορούσε να μας οδηγήσει προς ένα άλλο σύμπαν. Ένα δίκτυο μαύρων οπών χρησιμοποιείται ως τούνελ για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε έναν άπειρο αριθμό συμπάντων.
 
Πολλοί ερευνητές έχουν προτείνει στο παρελθόν ότι κάθε μαύρη τρύπα στο σύμπαν θα μπορούσε να μας οδηγήσει προς ένα άλλο σύμπαν. Ένα δίκτυο μαύρων οπών χρησιμοποιείται ως τούνελ για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε έναν άπειρο αριθμό συμπάντων
.
Σύμφωνα με τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας που προτείνονται από τον Albert Einstein το 1915, ένα «σώμα» όταν πλησιάζει μια μαύρη τρύπα θα πρέπει να συνθλίβεται.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Κλασική και Κβαντική Βαρύτητα , οι επιστήμονες απέδειξαν τη θεωρία τους, δείχνοντας πώς ο χρόνος που δαπανάται από μια ακτίνα φωτός σε ένα ταξίδι μετ ‘επιστροφής μεταξύ των δύο μερών του σώματος είναι πάντοτε περιορισμένος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η πεπερασμένη δύναμη δεν έχει σημασία πόσο ισχυρή είναι, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει η θέση της, για να αντισταθμίσει την επίδραση ενός βαρυτικού πεδίου κοντά και μέσα στη σκουληκότρυπα σε ένα φυσικό σώμα που ταξιδεύει μέσα από αυτό.


«Έτσι, διάφορα μέρη του σώματος ακόμα θα δημιουργήσουν φυσικές ή χημικές αλληλεπιδράσεις και, κατά συνέπεια, αιτία και αποτελέσματος θα εξακολουθούν να ισχύουν σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος του τούνελ της σκουληκότρυπας,» εξηγούν.

Ωστόσο, όλα αυτά παραμένουν μια θεωρία έως ότου καταφέρουμε να ταξιδέψουμε πραγματικά μέσω μιας μαύρης τρύπας.