Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τα «τέρατα» που βρίσκονται στην άμμο της θάλασσας!

Μια εντυπωσιακή και κατατοπιστική φωτογραφική σειρά καταγράφει τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν είναι ορατοί με το μάτι, αλλά υπάρχουν κάτω από τους κόκκους της άμμου της θάλασσας!

Οι μονοκύτταροι αυτοί οργανισμοί, τα βακτήρια, έχουν και επιλογές για την τροφή τους. Είναι φυτοφάγα και σαρκοφάγα, που τρέφονται από φύκια ή ουσίες άλλων ζώντων οργανισμών. Οι επιστήμονες τα αναφέρουν με τον όρο «μειοπανίδα», όπου εντάσσονται τα έμβια, τα οποία έχουν μέγεθος από 0,045 έως 0,5 χιλιοστά!

Ένας εμπειρογνώμονας, ο Όλαφ Γκιερ (Olav Giere), εκτιμά ότι με μια πατημασιά μας στην υγρή άμμο, έχουμε συναντήσει από 50.000 έως 100.000 βακτήρια! Σήμερα είναι αναγνωρισμένα 34 είδη από αυτά.

Βραδύπορα
1
Τα βραδύπορα έχουν μαλακό σώμα και χρησιμοποιούν τα νύχια στις άκρες των οκτώ ποδιών τους, για να προσκολλούνται στους κόκκους της άμμου. Επίσης αναφέρονται και ως «αρκούδες του νερού».

Κινόρυγχοι
2
Οι Κινόρυγχοι, ονομάζονται έτσι από το κωνοειδές στόμα τους. Το σώμα του έχει αγκάθια, με τα οποία γατζώνεται πάνω στην άμμο ή τη λάσπη.

Ακάρεα
3
Τα ακάρεα είναι αρθρόποδα και αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα μικροοργανισμών στη Γη, αλλά μόνο περίπου 3 έως 5% ζει στη θάλασσα. Θεωρούνται από τα αραχνοειδή.

Καρκινοειδή «Mystacocarid»
4
Ζουν μόνο στη θαλάσσια λάσπη. Για να μετακινηθούν χρησιμοποιούν κεραίες και τα σαγόνια τους για να πιάσουν τους κόκκους της άμμου.

Νηματώδη
5
Τα νηματώδη πιστεύεται ότι έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό, ανάμεσα στους μικροοργανισμούς. Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ανά τετραγωνικό μέτρο στη άμμο της θάλασσας.

Σκουλήκια «Sipunculid»
6
Τα sipunculids, που σημαίνει «μικρός σωλήνας», είναι μια ομάδα οργανισμών που βρέθηκαν μόνο σε θαλάσσια περιβάλλοντα, συνήθως σε λάσπες και σε ρηχά νερά. Συχνά παίρνουν και ένα σχήμα φιστικιού, γι΄αυτό τα λένε και «σκουλήκια φιστίκια».

Γαστρότριχες
7
Τα περισσότερα από αυτά τα αγκαθωτά ασπόνδυλων ζουν μεταξύ ξηράς και θάλασσας και μπορεί να φτάσουν τα 100.000 ανά τετραγωνικό μέτρο. Βασικό όργανο για κίνηση και τροφή είναι οι τρίχες πάνω στο σώμα τους.

Κωπήποδα
8
Κωπήποδα, ένα είδος καρκινοειδών, που ένα από τα πιο άφθονα είδη θαλάσσιων ζωοπλαγκτόν. Είναι κυλινδρικό, σκουλήκι ιδανικό για τη ζωή σε λάσπες και έχουν πόδια για να μετακινούνται.