Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν... την αδρεναλίνη

Μερικές φορές το ταξίδι είναι πιο συναρπαστικό από τον ίδιο τον προορισμό- και κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα ασανσέρ που ακολουθούν, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη διαδρομή εξίσου με το μέρος στο οποίο κατευθύνεται.

Γιατί να ανέβει κανείς με τα σκαλιά όταν μπορεί με το ασανσέρ να περάσει μέσα από ένα ενυδρείο, όπως στο μουσείο της Mercedes- Benz στη Γερμανία ή να «σκαρφαλώσει» στα πλευρά βράχου 325 μέτρων στην Κίνα;

Η Daily Mail συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ανελκυστήρες σε όλο τον κόσμο που με το design τους ή την τοποθεσία τους κάνουν τη διαδρομή… ένα ταξίδι από μόνη της.

Bailong, Zhangjiajie, Κίνα

asanser1

Το όνομά του σημαίνει «ανελκυστήρας των εκατό δράκων» και είναι το η εντυπωσιακή προσθήκη, από ανθρώπινο χέρι, στο Δασικό Πάρκο Zhangjiajie στην Κίνα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Το ασανσέρ ανεβάζει τους επισκέπτες σε ύψος 325 μέτρων από τη βάση του βράχου στην κορυφή του μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά.

Hammetschwand, Ennetbürgen, Ελβετία

asanser2

Εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υψοφοβίας θα ήταν καλό να το σκεφτούν δύο φορές πριν ανέβουν στον ανελκυστήρα αυτό που εκτιμάται πως είναι ο υψηλότερος εξωτερικός ανελκυστήρας σε όλη την Ευρώπη.

Κατασκευάστηκε το 1905 και από τότε μεταφέρει τους επισκέπτες στο υψηλότερο σημείο παρατήρησης πάνω από τη Λουκέρνη και την περίφημη λίμνη της.

 St Louis Gateway Arch, Μιζούρι

asanser3
Η αψίδα του Σαιντ Λούις έχει ύψος 192 μέτρα και οι τουρίστες μπορούν με το ασανσέρ μέσα του να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο του. Το αξιοθέατο αυτό επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες.

Μουσείο Mercedes-Benz, Στουτγάρδη, Γερμανία

asanser4

Εδώ το ασανσέρ δεν ανήκει στα βασικά «αξιοθέατα» του μουσείου αλλά είναι αδύνατο να μην το προσέξεις. Η φουτουριστική κατασκευή που μοιάζει με σκηνή από ταινία φαντασίας «γλείφει» τους τοίχους του κτηρίου επιτρέποντας σε εκείνους που βρίσκονται μέσα να βλέπουν το υπόλοιπο κτήριο από ένα μικρό παράθυρο.

Skyview, Στοκχόλμη, Σουηδία

asanser5

Οι σχεδιαστές του μεγαλύτερου σφαιρικού κτηρίου στον κόσμο, του Ericsson Globe, επιδεικνύουν το μοναδικό design του προσθέτοντας και τα επίσης σφαιρικά ασανσέρ που μεταφέρουν τους επισκέπτες στους καμπυλώδεις τοίχους του.

Η «βόλτα» στην κορυφή του κτηρίου, σε ύψος 132 μέτρων, διαρκούν μισή ώρα και από εκεί οι επισκέπτες απολαμβάνουν εντυπωσιακή θέα της Στοκχόλμης.

AquaDom, Βερολίνο, Γερμανία

asanser6

Με ύψος 25 μέτρων θα πίστευε κανείς πως αυτό το ασανσέρ δεν έχει θέση στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά στον κόσμο. Αλλά είναι γεμάτο με περισσότερα από ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και λέγεται πως είναι το μεγαλύτερο κυλινδρικό ενυδρείο στον κόσμο.
Το ΑquaDom βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Radisson Blu.

Ασανσέρ Lacerda, Μπαΐα, Βραζιλία

asanser7

Η εν λόγω κατασκευή χρονολογείται από το 1873 και έγινε αμέσως δημοφιλής στο κρατίδιο της Μπαΐα στη βορειοανατολική Βραζιλία. Είναι αδύνατον να μη προσέξει κανείς το ασανσέρ αυτό με την επιβλητική κάθετη «κολώνα» του και τον Art Deco σχεδιασμό του.

Εξακολουθεί να λειτουργεί και από εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα πάνω από το γραφικό λιμάνι.

Santa Justa, Λισαβόνα, Πορτογαλία

asanser8

Η Λισαβόνα έχει πολλά τελεφερίκ αλλά αυτό είναι το μόνο «κανονικό» ασανσέρ, που τραβά το βλέμμα του επισκέπτη με τη γοτθική αρχιτεκτονική του και τα αναμμένα φώτα του τη νύχτα να λάμπουν στον πορτογαλικό ουρανό.
Κατασκευάστηκε το 1905 και χωρά 29 άτομα.

Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία

asanser9

Για να φτάσει κανείς στο υψηλότερο επίπεδο που είναι προσβάσιμο, στον Πύργο του Άιφελ, οι τουρίστες πρέπει να πάρουν δύο ασανσέρ. Πριν καν φτάσουν στο σημείο που θέλουν θα απολαύσουν τη θέα μέσα από το ασανσέρ στα «σπλάχνα» του πύργου.

Για εκείνους που δεν επιθυμούν τέτοιου είδους συγκινήσεις, υπάρχουν και σκάλες- αλλά μέχρι το πρώτο επίπεδο μόνο.

Λούβρο, Παρίσι, Γαλλία

asanser10

Το βλέπεις και μετά... δεν το βλέπεις. Το μικρό ασανσέρ του Λούβρου κινείται μέσα στη σπειροειδή σκάλα και χάνεται στο ισόγειο καθώς μεταφέρει τους επισκέπτες ακόμα πιο χαμηλά.

Rockefeller Center, Νέα Υόρκη

asanser11

Το παρατηρητήριο στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης προσφέρει εντυπωσιακή θέα- και το ίδιο ισχύει και για το ασανσέρ του. Η οροφή είναι γυάλινη κι έτσι οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν την «καρδιά» του κτηρίου καθώς ανεβοκατεβαίνουν με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα.

asnser0

Ύστερα από 42 δευτερόλεπτα, η θέα από την κορυφή είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή