Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Οι «θετικές» καλημέρες

Οι θετικές πρωινές δηλώσεις/προτροπές/συμβουλές ελάχιστα μας βοηθούν. Πολύ περισσότερο μας εμποδίζουν και μας περιορίζουν. Υπάρχουν άπειρες τέτοιες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, νομίζοντας ότι εστιαζόμαστε ορθά. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αλλά δεν γίνεται ακόμα κατανοητό.

Βέβαια, αυτή η άποψη αντιτίθεται σε κάθε «πνευματική σχολή» και κάθε άποψη που θέλουμε να πιστεύουμε. Οπότε είναι πολύ εύκολο να απορριφθεί αντί να εξεταστεί. Το έχω όμως ξαναπεί: ο Ατομικός Δρόμος δεν είναι για όλους, μόνο γι’ αυτούς τους «εκλεκτούς» που θέλουν αληθινά να απελευθερωθούν από την πλάνη της οποιασδήποτε ψευδαίσθησης.

Η πρόκληση λοιπόν θα ήταν να εξεταστεί, όπως και η κάθε «θετική ενέργεια» που θέλουμε να στέλνουμε στους άλλους, υποθέτοντας πως γνωρίζουμε την πορεία του καθενός.

Η δική μας κρυμμένη ανάγκη προσπάθειας ελέγχου της πραγματικότητας, βρίσκεται αθέατη μέσα μας, όπως και ο φόβος, αποτέλεσμα της κατηγοριοποίησης της πραγματικότητας, από άγνοια.

Θα μπορούσαμε να παραμένουμε αμέτοχοι, αθέατοι, ταπεινοί δράστες, της δικής μας πραγματικότητας που έτσι κι αλλιώς επηρεάζει και αφορά όλους και όλα;

Θα διακινδυνεύαμε να μαμφισβητήσουμε όλα όσα ασυνείδητα έχουμε υιοθετήσει, μετατρέποντάς τα σε αλήθειες που μας περιορίζουν;

Θα τολμούσαμε να απαγκιστρωθούμε από την εικόνα που μας δίνει την ασφάλεια της γνώσης που επιθυμούμε;