Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Τα γυαλιά!

Το αν θα βγάλεις τα γυαλιά με τα οποία βλέπεις τον κόσμο, νομίζοντας ότι τον βλέπεις με τα μάτια σου, είναι καθαρά δική σου απόφαση. Κανείς δεν μπορεί να πείσει αλλά ούτε και μπορεί κανείς να σου δείξει ότι φοράς γυαλιά, όσο εσύ πιστεύεις ότι βλέπεις με τα μάτια σου. Τόσο απλό όσο και τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό, στην αλήθεια και στην έκτασή του.

Όταν όμως αρχίζεις να συνειδητοποιείς ή έστω να υποψιάζεσαι ότι «φοράς γυαλιά», τότε ναι, μπορεί κάποιος να σου δείξει πώς να τα βγάλεις. Γιατί φυσικά, δεν είναι τόσο εύκολο όσο οι μέχρι τώρα γνώσεις σου σε πείθουν ότι είναι, απλά επειδή έχεις μια έτοιμη εικόνα στο κεφάλι σου ότι «βγάζεις τα γυαλιά». Εδώ, σε αυτό ακριβώς το σημείο, βρίσκεται η παραπληροφόρηση… γιατί είναι πανεύκολο να τη δεχτείς!

Το επόμενο στάδιο, αυτό που πρόκειται να δεις ΧΩΡΙΣ τα γυαλιά σου (που σημείωσε ότι είναι προσωπικά δικά σου) επίσης δεν μπορεί κανείς να στο πει, να σου το δείξει ή να σου το περιγράψει. Όλα όσα υπάρχουν εδώ, στον αληθινό «κόσμο» υπερβαίνουν κάθε περιγραφή, ξεπερνούν όλες τις λέξεις και είναι προσωπική, εντελώς προσωπική εμπειρία. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι βρίσκονται παγιδευμένοι - χωρίς να το γνωρίζουν - ανάμεσα στα πρώτα γυαλιά που έβγαλαν, και σε κάποια επόμενα που δεν κατάλαβαν ότι φορούσαν. Γιατί κανείς δεν τους είπε πως δεν είναι μόνο ένα ζευγάρι που φοράνε. Βλέπεις, η δίψα για δύναμη καραδοκεί σε κάθε στάδιο της απελευθέρωσής σου.

Μέχρι τότε, μέχρι να φτάσεις σε εκείνο το πρώτο στάδιο της υποψίας ή της συνειδητοποίησης ότι «φοράς γυαλιά» και ότι αυτά έχουν γίνει ένα με σένα, ώστε να σου διέφευγε πριν, εξακολουθείς να βλέπεις είδωλα, παραμορφωμένες εικόνες, περιορισμένα χρώματα, τεχνητό φως, και να αισθάνεσαι πόνο, φόβο, αδιέξοδα, ματαιότητα, αδικία… κλπ, κλπ.

Αλλά καλώς συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν… μέχρι εσύ να τολμήσεις μια άλλη, εντελώς διαφορετική επιλογή.

Ποιος όμως να σε πείσει, και γιατί, ότι τα «μάτια» σου και οι γνώσεις σου σε απατούν;