Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Τί πρέπει να ξέρει το παιδί πριν κλείσει τα 5

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρει το παιδί σας πριν σβήσει τα κεράκια για τα 5α του γενέθλια, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το σχολείο και την Εκπαίδευση.

1. Τα ονόματα των γονιών τους και τα τηλέφωνά τους:
Σας ξέρουν ως «μαμά» και «μπαμπά», αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι σας έχετε μικρό όνομα και επίθετο. Ειδικά αν ειναι διαφορετικό το επίθετο της μαμάς από του μπαμπά, θα πρέπει να το ξέρουν. Καλό θα ήταν να ξέρουν και κάποιο από τα τηλέφωνά σας. Μάθετε τους ως τραγούδι αν δυσκολεύονται, διαλέξτε αυτό με τα πιο εύκολα ψηφία και ρωτήστε τα συχνά να δείτε αν το θυμούνται. Μπορεί κάποια στιγμή να το/σας χρειαστούν. Καλό θα είναι να υπάρχει ένας τρόπος εύρεσής σας.

2. Το «100»: Μπορεί να μάθουν κάτι σχετικό, θεωρητικά, κάποια στιγμή στο σχολείο, αλλά καλό θα είναι να τους έχετε εξηγήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης που απαιτεί ένα τηλέφωνο στην Αστυνομία. Κάντε πρακτική για το ποια πλήκτρα θα πρέπει να πατήσουν αν κάτι συμβεί, αχρείαστο να 'ναι, έχοντας κλειστό το ακουστικό.

3. Μπορεί κάποια στιγμή να έρθουν αντιμέτωπα με την επιλογή του να διασχίσουν μόνα τους τον δρόμο. Να τα έχετε έτοιμα για κάτι τέτοιο. Μπορεί να γίνει σκόπιμα, αφελώς, από άγνοια κινδύνου ή κατά λάθος κυνηγώντας μία μπάλα, να σας αφήσουν το χέρι ή απλώς να σας ξεγλιστρήσουν, να δουν κάποιον απέναντι και να τρέξουν...  Όλα υπάρχουν σαν ενδεχόμενα. Φροντίστε να τους έχετε μάθει να κοιτάνε και από τις δύο κατευθύνσεις, να ακούν την κίνηση, τα κορναρίσματα, τα αυτοκίνητα και ...αρχικά, και κυρίως, πείτε τους χιλιάδες φορές να ΜΗΝ περνάνε τον δρόμο χωρίς κάποιον ενήλικα. Μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να «κοκαλώσουν».

4. Να μη φοβούνται όλους τους ξένους. Μπορεί να τους έχετε πει εκατοντάδες φορές ότι δεν πρέπει να μιλάνε σε αγνώστους, αλλά αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και αν ποτέ, χρειαστούν τη βοήθεια κάποιου, τελικά να φοβούνται να μιλήσουν σε οποιονδήποτε. Δείξτε τους πώς ειναι οι Αστυνόμοι και οι Τροχονόμοι, οι υπάλληλοι εταιρειών Ασφάλειας, και πείτε τους ότι μπορούν να τους εμπιστευθούν και ακόμη, ότι αν δεν βρίσκουν κάποιον κύριο σαν αυτούς, να στραφούν, αν έχουν χαθεί ή βρίσκονται σε ανάγκη, σε κάποιο υπάλληλο σε ένα μαγαζί.

5.Φιλιά και αγκαλιές. Δώστε τους να καταλάβουν ότι είναι δική τους επιλογή ποιον θα φιλάνε και θα αγκαλιάζουν και αφενός αν δε θέλουν δεν είναι υποχρεωμένοι να φιλήσουν κάποιον, αφετέρου δεν πρέπει να τρέχουν να φιλάνε όποιον γνωστό γονιό ή παιδί βρίσκουν στο πάρκο ή στην παιδική χαρά. Εξηγήστε τους ότι φιλάμε τους συγγενείς και τους πολύ φίλους και όχι όλο τον κόσμο όλη την ώρα. Μιλώντας για αυτό, δώστε και τα πρώτα σημάδια για το σώμα τους, εξηγώντας για παράδειγμα που ΔΕΝ είναι σωστό να τους αγγγίζει κανείς.