Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ώστε οι Άντρες έρχονται από τον Άρη και οι Γυναίκες από την Αφροδίτη;

woman-manΤο χάσμα της επικοινωνίας μεταξύ αντρών και γυναικών μπορεί να γίνει τόσο μεγάλο ώστε πολλές φορές ο σύντροφός μας να μοιάζει ότι είναι από άλλο πλανήτη. Ας υποθέσουμε για λίγο ότι αυτό είναι αλήθεια. Ας υποθέσουμε ότι οι άντρες ήρθαν από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη.

Φανταστείτε ότι μια μέρα, πάει καιρός τώρα, οι Αρειανοί, κοιτάζοντας με το τηλεσκόπιο, ανακάλυψαν τον πλανήτη της Αφροδίτης. Είχαν αρχίσει να βαριούνται τριγυρίζοντας στον Άρη, απ’ τη στιγμή όμως που διέκριναν τις γυναίκες της Αφροδίτης, άρχισαν να νιώθουν υπερδιέγερση. Γρήγορα κατασκεύασαν διαστημόπλοια και πέταξαν στην Αφροδίτη.

Όταν έφτασαν εντυπωσιάστηκαν με το πώς ένιωθαν μπροστά σ’ αυτά τα εξαίσια όντα. Οι Αρειανοί άρχισαν να νιώθουν δυνατοί και πιο ζωντανοί. Μια καινούργια αίσθηση σκοπιμότητας και υπευθυνότητας προκαλούσε ρίγη συγκίνησης στους αρειανούς μυς τους.

Εξίσου δυναμικά αντέδρασαν και οι Αφροδίτες στην άφιξη των Αρειανών. Από διαίσθηση γνώριζαν ότι κάποτε θα έφτανε αυτή η μέρα. Όταν είδαν τους Αρειανούς, ένιωσαν στην καρδιά τους μια αγάπη γεμάτη εμπιστοσύνη που δεν είχαν ποτέ μέχρι τότε νιώσει. Μερικές είπαν ότι ένιωσαν σαν λουλούδια που ανοίγουν τα πέταλά τους κάτω απ’ τις θερμές ηλιαχτίδες, άλλες ένιωσαν ολοκληρωμένες και ξεκάθαρες, έχοντας επίγνωση της εσωτερικής τους σοφίας.

Μαζί, Αρειανοί και Αφροδίτες αποφάσισαν να πετάξουν με τα διαστημόπλοια και να ζήσουν από δω και μπρος ευτυχισμένοι στον ωραιότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τη Γη. Για λίγο καιρό έζησαν αρμονικά, χωρίς συγκρούσεις.

Το μυστικό της επιτυχίας τους ήταν η τεράστια εκτίμηση και ο σεβασμός που είχε ο ένας για τις διαφορές του άλλου. Κανείς τους, ούτε οι Αρειανοί ούτε οι Αφροδίτες, δεν προσπαθούσαν ν’ αλλάξουν ο ένας τον άλλο. Δεν θεωρούσαν τις διαφορές τους ανώτερες ή κατώτερες, εκτιμούσαν όμως πολύ τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορές τους αλληλοσυμπληρώνονταν. Μέσα από την ερωτική αλληλεπίδραση ένιωθαν πιο δυνατοί και ολοκληρωμένοι.

Ένα πρωί, όταν η επίδραση της γήινης ατμόσφαιρας, επικράτησε, ξύπνησαν όλοι με μια περίεργη αμνησία. Είχαν ξεχάσει ότι προέρχονται από διαφορετικούς πλανήτες.

Σε μια στιγμή ξέχασαν ότι υποτίθεται πως ήταν διαφορετικοί. Ξέχασαν ότι μιλούσαν μια διάλεκτο που μπορεί να ακουγόταν ίδια, στην πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν, οι παρεξηγήσεις ήταν αναπόφευκτες.

Οι Αρειανοί και οι Αφροδίτες ξέχασαν ότι οι ανάγκες τους ήταν διαφορετικές. Ξέχασαν ότι είχαν διαφορετικούς στόχους, αξίες, και παρορμήσεις. Ξέχασαν ότι είχαν διαφορετικούς τρόπους σκέψης, συναισθημάτων, αντίληψης και ιδεών. Ξέχασαν ότι είχαν διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας και αντιδράσεων.

Μέσα σε μια νύχτα, έχασαν την απαραίτητη γνώση για να σέβονται ο ένας τις μοναδικές ιδιότητες του άλλου, οι διαφορές ερμηνεύονταν πλέον σαν ελαττώματα και βάσανα – παροδικές εκδηλώσεις βλακείας, αρρώστιας, τρέλας, ανοησίας, ανωριμότητας, ξεροκεφαλιάς, εγωισμού, αδυναμίας ή κακίας. Αμέσως, πρόβαλαν ένα πλήθος προβλήματα. Οι διαφορές ανάμεσα στους Αρειανούς και τις Αφροδίτες κατέληξαν πηγή συγκρούσεων αντί να είναι πηγή χαράς, εκτίμησης και θαυμασμού όπως ήταν πριν.

Το ίδιο, άντρες και γυναίκες ένιωσαν υποχρεωμένοι να διορθώσουν ή να αλλάξουν ο ένας τον άλλο, αντί να δίνουν στήριξη, φροντίδα και δύναμη. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι γινόταν όλο και πιο δύσκολο να προσφέρουν και να δεχτούν στήριξη. Οι σχέσεις έχασαν τη μαγεία τους και ήταν όλο σύγχυση και ανταγωνιστικότητα.

Ο δεσμός της αγάπης ελαττώνεται όταν άντρες και γυναίκες είναι ανίκανοι να κατανοήσουν, να σεβαστούν, να εκτιμήσουν και να δεχτούν τις διαφορές τους.