Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Φυσικοί υπολόγισαν ακριβώς τον αριθμό των παραλλήλων συμπάντων

10^10^16 είναι ο αριθμός των πιθανών παραλλήλων συμπάντων, σύμφωνα με μετρήσεις φυσικών.
 
Εδώ και αρκετό καιρό, οι φυσικοί έχουν μια εξεζητημένη θεωρία για την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων. Στην πραγματικότητα, ορισμένα μοντέλα της φυσικής απαιτούν πολλαπλά σύμπαντα, για να εξηγήσουν μερικά σπάνια φαινόμενα που παρατηρούνται. Όμως, πόσα ακριβώς παράλληλα σύμπαντα υπάρχουν; Λοιπόν, ορισμένοι φυσικοί του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ απάντησαν στο ερώτημα αυτό, και ο μαγικός αριθμός τους είναι: 10 ^ 10 ^ 16 διαφορετικοί Κόσμοι.
 
Οι φυσικοί, Andrei Linde και Vitaly Vanchurin, υπολόγισαν τον αριθμό αυτό πηγαίνοντας πίσω στις πρώτες στιγμές μετά το Big Bang. Οι Linde και Vanchurin υπέθεσαν ότι η  αστρική οργάνωση και η φυσική του σύμπαντός μας προέκυψε από μικρές διαταραχές στην κατά τα άλλα ενιαία μάζα της ύλης και της ενέργειας, που υπήρχε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά το Big Bang. Έτσι, ο αριθμός των πιθανών διακυμάνσεων των εν λόγω διαταραχών αποτελεί το ανώτατο όριο του δυνατού αριθμού των παράλληλων συμπάντων, ή περίπου 10 ^ 10 ^ 10 ^ 7 δυνατά εναλλακτικά σύμπαντα.
 
Ωστόσο, λόγω των φυσικών ορίων του ανθρώπινου εγκεφάλου, κανένα άτομο δεν θα μπορούσε να αντιλαμβάνεται περισσότερο από 10 ^ 10 ^ 16 πραγματικότητες  – επομένως, από τη στιγμή που οι δυνατότητες αντίληψης του «θεατή» λαμβάνονται υπόψιν ως παράγοντας στους υπολογισμούς – ακριβώς όπως στην περίπτωση της διαστολής χρόνου στη σχετικότητα – διαφορετικές από την δική μας. Και αυτός λοιπόν είναι ο αριθμός των πιθανών παράλληλων συμπάντων.
 
Φυσικά, αυτός είναι ο συνολικός αριθμός των ΠΙΘΑΝΩΝ παράλληλων συμπάντων κι όχι ο πραγματικός – αν υπάρχουν φυσικά..