Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ο δραστήριος νεαρός ήλιος θέρμανε την ατμόσφαιρα της Γης και δημιούργησε ένα φιλικό περιβάλλον για την εμφάνιση πολύπλοκων μορίων

earth_paleogeospaceΗ αναζήτηση της προέλευση της ζωής στη Γη αποτελεί διαχρονική επιστημονική αναζήτηση με πολλές θεωρίες να έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου. Μια νέα μελέτη επιστημόνων της NASA προτείνει μια νέα, ενδιαφέρουσα και σίγουρα απρόσμενη θεωρία για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές το φιλικό για τη ζωή περιβάλλον στη Γη δημιούργησαν έντονες ηλιακές καταιγίδες.
 
Όταν σχηματίστηκε η Γη πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη ο Ήλιος βρισκόταν και αυτός σε νεαρή ηλικία και είχε πολύ μικρότερη φωτεινότητα από την σημερινή. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρείχε την απαραίτητη θερμότητα και ενέργεια στη Γη ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν συνθήκες που να μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία της ζωής. Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη εκείνη την εποχή το μητρικό μας άστρο συγκλονιζόταν από συνεχείς εκρήξεις, γνωστές ως ηλιακές εκλάμψεις ή ηλιακές καταιγίδες.
 
Αυτές οι εκρήξεις εκτοξεύουν στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες ακτινοβολίας και φορτισμένων σωματιδίων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτές οι έντονες ηλιακές καταιγίδες όχι μόνο αύξησαν την θερμότητα στη Γη αλλά κυρίως παρείχαν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να μετατρέψουν τα απλά μόρια που είχαν δημιουργηθεί στον πλανήτη σε σύνθετα και να κάνουν την εμφάνιση τους τα δομικά για τη ζωή υλικά RNA και DNA.
 
72765319«Εκείνη την εποχή η Γη δεχόταν μόνο το 70% της ενέργειας του Ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι η Γη έπρεπε κανονικά να είναι μια παγωμένη μπάλα. Όμως όλα ευρήματα που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι ο πλανήτης μας ήταν θερμός και υπήρχε νερό σε υγρή μορφή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζουμε Το Παράδοξο του Νεαρού Αχνού Ηλιου. H μελέτη που κάναμε δείχνει ότι ηλιακές καταιγίδες φρόντισαν ώστε η Γη να θερμαίνεται»αναφέρει ο Vladimir Airapetian, ειδικός στην μελέτη του Ήλιου στο Κέντρο Goddard της NASA που ήταν και ο επικεφαλής της μελέτης.
 
Η κατανόηση των συνθηκών που επέτρεψαν την εμφάνιση της ζωής στη Γη μπορεί εκτός των άλλων να αποτελέσουν και οδηγό για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες.