Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Γιατί πρέπει να βάλεις έναν στόχο

Το ξέρω πως το συγκεκριμένο άρθρο αυτή την στιγμή σου φαίνεται περίεργο, από τον τίτλο κιόλας. Είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι όχι μόνο εσύ, αλλά και όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι φίλοι και γνωστοί σου, βάζετε στόχους. Δεν ζητάω πολλά, μόνο τα επόμενα δύο τρία λεπτά σου, προκειμένου να με αφήσεις να δικαιολογήσω τον τίτλο που επέλεξα, ελπίζοντας προφανώς να σε πείσω να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο. Τι, το ρολόι μετράει ήδη αντίστροφα;

Ας μπω στο θέμα τότε. Είναι αλήθεια ότι όλοι νομίζουν ότι βάζουν στόχους. Δεν νομίζεις όμως ότι αν κάποιος ήξερε να βάζει στόχους, θα είχε δημιουργήσει ήδη ουσιαστική και βαθιά βελτίωση στην ζωή του; Κοίτα γύρω σου, και το μόνο που θα δεις είναι άτομα με “στόχους”, με τα εισαγωγικά που αγκαλιάζουν την λέξη να σου κλείνουν το μάτι φυσικά. Βλέπω γύρω μου ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν το ένα ή να κάνουν το άλλο, οι οποίοι εν τέλει σε κβαντικά χρονικά διαστήματα βρίσκονται πίσω στο στρογγυλό τους τραπέζι, αναθεωρώντας τους ήδη υπάρχοντες στόχους τους, ή αφήνοντας τους ολοκληρωτικά και καταστρώνουν τα επόμενα σχέδια τους που η ιστορία έχει ήδη καταδικάσει να μείνουν ημιτελή ή χειρότερα ακόμα, κολλημένα πριν την γραμμή εκκίνησης.

Ο ένας θέλει να φτιάξει το τέλειο σώμα, ο άλλος σκέφτεται να κόψει το κάπνισμα. Ο τρίτος θέλει να βελτιώσει την ερωτική του ζωή, και ο πιο αισιόδοξος από τους τέσσερις, θέλει να γυρίσει τον κόσμο πριν κλείσει τα τριάντα του. Εσύ μπορεί να θέλεις κάτι από όλα αυτά, ή κάτι δικό σου το οποίο μου διέφυγε. Μην με κατηγορείς που δεν το ξέρω, είναι καθαρά δική σου υπόθεση. Τι όμορφα όνειρα που είναι αυτά… Κάνουν την καρδιά του καθενός από εμάς να σκιρτήσει, όταν μας οδηγούν στην σκέψη αυτή που ξεκινάει από το κλασσικό “Τι ωραία που θα ήταν αν…”. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, αλλά FUCK THIS SHIT.

Ο ένας που ήθελε να φτιάξει το τέλειο σώμα, το ξανασκέφτηκε, και θα του είναι αρκετό να χάσει ένα δύο κιλά.
Ο άλλος που σκεφτόταν να κόψει το κάπνισμα, κατέληξε ότι απλά χρειάζεται να το ελαττώσει ελαφρώς.
Ο τρίτος, που ήθελε να βελτιώσει την ερωτική του ζωή, ορκίζεται ότι θα βγει έξω να φλερτάρει μόλις τελειώσει αυτή την πίστα στο γαμάτο video game που αγόρασε προχτές.
Ο τέταρτος, το σκέφτηκε καλύτερα από όλους…Πράγματι, τα έβαλε κάτω και μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό, αποφάσισε πως προς το παρόν θα κάτσει στην 9-5 δουλειά του όλο τον χρόνο, αλλά την μία βδομάδα που έχει διακοπές το καλοκαίρι θα πάει στο Μάτσου Πίτσου. Αύριο μεθαύριο θα μπει να κλείσει τα εισιτήρια.

Για εσένα δεν ξέρω.
Εσένα πώς σου φαίνεται αυτή η κατάσταση; Θα σε διακόψω, για να σου πω ότι εμένα μου φαίνεται απαράδεκτη. Θέλω όποιος διαβάζει τα άρθρα μου να ζει την ζωή που θέλει, με τους δικούς του όρους και πετυχαίνοντας τους προσωπικούς του στόχους. Στεναχωριέμαι όταν βλέπω συμβιβασμούς στην ποιότητα ζωής του οποιουδήποτε, και θυσίες σε κάποιον άγνωστο θεό, χωρίς να υπάρχει συνειδητότητα και ιδία βούληση. Οπότε, ας αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας, και να μιλήσουμε για εσένα.

Πρέπει να μάθεις να βάζεις στόχους. Δεν είναι κάτι προαιρετικό, είναι αναγκαίο στον απόλυτο βαθμό. Αν θέλεις να πετύχεις το οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να το βάλεις στόχο. Σκέψου έναν τοξότη, ο οποίος ρίχνει με το τόξο του ένα βέλος. Αν δεν στοχεύσει κάποιο νοητό κέντρο που θέλει να πετύχει, το βέλος του θα πάει σε τυχαία κατεύθυνση, και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε θύματα. Εσύ, θέλεις να πετύχεις διάνα, ή να πορευτείς στην τύχη και όπου πάει; Από εμένα ξέρεις τι να περιμένεις, θα σε παροτρύνω τώρα και πάντα να πας εκεί που ΕΣΥ θες να πας.

Οι λόγοι να αρχίσεις να βάζεις στόχους, φυσικά είναι πάρα πολλοί, και θεωρώ πως κάποιοι είναι πολύ σημαντικοί.

– Κάνει ξεκάθαρο το όνειρο σου.
Ας το παραδεχτούμε, τα όνειρα είναι συνήθως υπερβολικά αόριστα και χαοτικά. Δεν ξεκινάνε από κάπου, και δεν τελειώνουν πουθενά. Το όνειρο δεν είναι κάποιο εκτελέσιμο σχέδιο, δεν είναι κάποιος χάρτης που θα σε οδηγήσει από το τώρα στο οποίο βρίσκεσαι στο αύριο που θέλεις. Ο στόχος, λόγω ακριβώς του ότι είναι συγκεκριμένος, σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις εσύ το σχεδιάγραμμα που αποκαλύπτει την αλληλουχία των πράξεων που θα σε οδηγήσουν από το point A στο point B. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μόνο αν μετατρέψεις το όνειρο σου σε στόχο, θα μετατραπεί από μία συναισθηματική εικόνα σε επιτεύξιμη κατάσταση.

Σε βοηθάει να αποκρυσταλλώσεις αυτά που θέλεις να πετύχεις και να προχωρήσεις στην εκτέλεση και την πραγματοποίηση του ονείρου σου.

– Σε οδηγάει μπροστά
Όταν βάζεις έναν στόχο, και θέτεις ένα χρονικό περιθώριο στο οποίο πρέπει να τον ολοκληρώσεις, αναγκάζεις τον εαυτό σου να συνεχίσει να κάνει βήματα προς την ολοκλήρωση του.

Ένας σαφής και ξεκάθαρος στόχος θα σου δώσει την παρακίνηση που χρειάζεσαι προκειμένου να πετύχεις το όνειρο σου.

– Σε κάνει υπεύθυνο
Αν παρόλα αυτά εσύ δεν προχωρήσεις στην εκτέλεση του σχεδίου που εσύ ο ίδιος κατάστρωσες, είσαι ο μόνος υπεύθυνος. Αυτό ίσως είναι τρομακτικό για κάποιους, αλλά σε διαβεβαιώ, όταν αρχίσεις να νιώθεις άσχημα που δεν τηρείς τον λόγο σου, θα μπεις σε fast-track για την πραγματοποίηση των ονείρων σου.

Προκειμένου να αποφύγεις το συναισθηματικό άγχος που θα σου προκαλέσει η ασυνέπεια σου, θα αρχίσεις να ακολουθείς τα βήματα που εσύ όρισες για τον εαυτό σου, κάτι το οποίο φυσικά θα σου δίνει μία αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης.

Με άλλα λόγια, θα σου δίνεται κάθε φορά η επιλογή: Να το κάνω και να νιώσω καλά, ή να μην το κάνω και να νιώσω άσχημα? Διπλή παρακίνηση από εσένα για εσένα.

– Σου δίνει αυτοπεποίθηση
Όταν αρχίσεις να πετυχαίνεις τους στόχους, και να κάνεις πράξη όλα αυτά που έχουν σημασία για εσένα, θα δεις ότι ξαφνικά αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Αρχίζεις να βλέπεις την πραγματικότητα σαν μία ατελείωτη γη που μπορείς να κατακτήσεις και τον χρόνο σαν πολύτιμο αγαθό που απαιτεί σωστή διαχείριση.

Αυτό σε κάνει πιο άμεσο με τους ανθρώπους γύρω σου, και φυσικά πιο ειλικρινή με τον εαυτό σου. Αρχίζεις να αποπνέεις την αύρα ενός ανθρώπου που είναι εκτελεστής και επιτυχημένος, και χτίζεις μία όρεξη για ζωή, η οποία πραγματικά σπανίζει σήμερα. Πίστεψε με, βάζοντας στόχους, κάνεις καλό όχι μόνο σε εσένα, αλλά και στους γύρω σου, δίνοντας το καλό παράδειγμα και εμπνέοντας τους γύρω σου να γίνουν οι καλύτερες εκδόσεις του εαυτού τους. Και φυσικά, όταν περιστοιχίζεσαι από πετυχημένους ανθρώπους, νομοτελειακά θα πετύχεις και εσύ!