Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Το Hubble βλέπει μια κοσμική φυσαλίδα να επεκτείνεται

bubble
Με ευκαιρία τα 26α γενέθλια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στις 24 Απριλίου, η NASA δημοσιοποίησε μια εντυπωσιακή εικόνα του Νεφελώματος της Φυσαλίδας, μιας γιγάντιας σφαίρας που σχηματίζεται γύρω από ένα γιγάντιο, εξαιρετικά καυτό άστρο.

Η φυσαλίδα σχηματίζεται από την αλληλεπίδραση του αστρικού ανέμου με το παγωμένο διαστρικό αέριο

Η κοσμική φυσαλίδα έχει διάμετρο επτά έτη φωτός και βρίσκεται 7.100 έτη φωτός μακριά από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού της Κασσιόπης.

Μέσα στην φυσαλίδα, ένα άστρο με μάζα 45 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου εκπέμπει διαρκώς σωματίδια με ταχύτητα 6,4 εκατομμυρίων χιλιόμετρα ανά ώρα -είναι ο λεγόμενος αστρικός άνεμος που εξαπλώνεται σφαιρικά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο άνεμος αυτός συναντά στην πορεία του παγωμένο διαστρικό αέριο, το οποίο ωθείται προς τα έξω και σχηματίζει το όριο της φυσαλίδας.

Στη δεξιά πλευρά του άστρου όπως διακρίνεται στην εικόνα, το ψυχρό διαστρικό αέριο είναι πιο πυκνό και υποχωρεί λιγότερο στην πίεση του αστρικού ανέμου. Η ασυμμετρία αυτή κάνει το άστρο να φαίνεται εκτός κέντρου, πάνω και αριστερά μέσα στη φούσκα.

Η εικόνα ελήφθη από τo Ηubble στο ορατό τμήμα του φάσματος και τα τρία βασικά χρώματά της αντιστοιχούν σε διαφορετικά στοιχεία: το μπλε χρώμα αντιστοιχεί σε υπέρθερμο οξυγόνο, το πράσινο σε υδρογόνο και το κόκκινο στο άζωτο.

Σε δέκα με είκοσι εκατομμύρια χρόνια, το άστρο που σχηματίζει τη φυσαλίδα θα έχει εξαντλήσει όλα τα πυρηνικά καύσιμά του και πιθανότατα θα εκραγεί σε σουπερνόβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου