Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Cracuns: Το ιπτάμενο μη επανδρωμένο υποβρύχιο

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL: Applied Physics Laboratory) του πανεπιστημίου John Hopkins ανέπτυξε ένα μικρού μεγέθους, υποβρύχιο μη επανδρωμένο αερόχημα το οποίο μπορεί να παραμένει επί μήνες σε κατάδυση και μετά τη λήψη εντολής να αναδύεται στην επιφάνεια και να απογειώνεται.

Το υβριδικό μη επανδρωμένο φέρει την ονομασία CRACUNS (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Naval System: εναέριο συγκαλυμμένο ναυτικό σύστημα ανθεκτικό στη διάβρωση). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει κατασκευαστεί από σύνθετα υλικά στα οποία έχουν εφαρμοστεί ειδικές επιστρώσεις που εμποδίζουν τη διάβρωση από το θαλάσσιο νερό.

Η βασική δομή του που αφενός είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να αντέχει στις πιέσεις που αναπτύσσονται σε βάθη εκατοντάδων ποδών και ταυτόχρονα αρκετά ελαφρά, ώστε να το καταστήσει ικανό για πτήση.

Επιπρόσθετα, η κατασκευή της με τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών (3D printing) μειώνει δραματικά το κόστος. Τέλος το CRACUNS μπορεί να φέρει ποικίλα φορτία αποστολής που επιτρέπουν την εκτέλεση διαφόρων τύπων αποστολών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου