Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η πολικότητα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα

polikotitaΚρατώντας μια σχέση ζωντανή σε βάθος χρόνου...
 
Η σχέση που έχουν δυο άτομα μπορεί να περιγραφεί σαν ένα ποτάμι. Η αρσενική ενέργεια δημιουργεί το αυλάκι, την κοίτη και τις όχθες του ποταμού της σχέσης και η θηλυκή γίνεται το νερό που ξεχύνεται, κυλάει και γεμίζει την κοίτη του ποταμού.
 
Ο άντρας και η γυναίκα είναι ο ένας το μισό του άλλου και οι αντίθετες υπάρξεις τους έλκουν η μια την άλλη. Όσο πιο μακριά βρίσκονται τόσο πιο μεγάλη είναι η έλξη. Όσο περισσότερο διαφέρουν ο ένας από τον άλλον τόσο μεγαλύτερη είναι η χάρη, η ομορφιά και η έλξη.
 
Το αρσενικό στοιχείο έχει σαν στόχο την κατάκτηση της αγάπης ενώ το θηλυκό την παράδοση στην αγάπη. Όμως ταυτόχρονα και τα δυο στοιχεία έχουν στόχο να υπηρετήσουν την αγάπη. Ο άντρας προσφέρει το στήριγμα σε μια σχέση και η γυναίκα την ενέργεια.
 
Τα 3 στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν και να κρατήσουν μια σχέση ζωντανή σε βάθος χρόνου είναι:
1. η σεξουαλική έλξη, ο έρωτας,
2. η αγάπη και
3. ο στόχος της ζωής μας
 
Όσον αφορά την σεξουαλική έλξη, τον έρωτα υπάρχει ένα μικρό και μοναδικό μυστικό: Το κάθε τι είναι ενέργεια που κυλάει ανάμεσα στους δυο πόλους της, τα αντίθετα της. Το φως και το σκοτάδι είναι οι δυο πόλοι της ίδιας ενέργειας όπως ο φόβος και η αγάπη. Το ίδιο συμβαίνει με το γιν και το γιανγκ. Είναι οι διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας ενέργειας. Για να υπάρξει η έλξη μεταξύ δυο ατόμων χρειάζεται να εκφράζονται με διαφορετικές, αντίθετες ενέργειες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν την πόλωση μεταξύ τους, την σεξουαλική έλξη, τον έρωτα.
 
Για να παραμείνει μια σχέση ζωντανή σε βάθος χρόνου τότε πρέπει οι σύντροφοι να φροντίσουν να κρατήσουν ζωντανή την έλξη, την σεξουαλική επιθυμία. Αυτό θα το καταφέρουν μόνο αν διατηρήσουν την πόλωση μεταξύ τους. Η θηλυκή και η αρσενική ποιότητα είναι η διαφορετική έκφραση της ίδιας ενέργειας, είναι οι αντίθετες πολικότητες, οι δυο πόλοι της, που βρίσκονται στα δυο της άκρα.
 
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε και τις δυο ενέργειες μέσα μας και ανάλογα την στιγμή ή την φάση που περνά κάποιος εκδηλώνει την μια ή την άλλη ενέργεια. Για παράδειγμα όταν βρίσκεται κάποια/ος καθαρά στην μία ποιότητα του (θηλυκή) προσεγγίζει ανθρώπους που βρίσκονται στην αντίθετη ενέργεια (αρσενική). Τότε συμβαίνει μια πόλωση ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό τους στοιχείο και γεννιέται χημεία μεταξύ τους. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο η κατάλληλη συνθήκη για να προχωρήσουν σε μια ιδιαίτερη επαφή, σε έναν συσχετισμό, σε μια σχέση.
 
Όντας μέσα στη σχέση είναι καλό να φροντίζουμε να διατηρούμε αυτήν την πόλωση. Όταν βλέπουμε ότι ο σύντροφος μας εκφράζει την μια από τις δυο πολικότητες τότε είναι καλό συνειδητά να παίρνουμε την αντίθετη για να διατηρούμε την πόλωση μεταξύ μας. Αν εκφράζονται και οι δυο με την αρσενική ενέργεια δημιουργείται μάχη. Αν συναντιούνται στο κέντρο του άξονα της ενέργειας υπάρχει φιλικότητα ή απάθεια, αδιαφορία. Είναι καλό λοιπόν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ή κρατήσουμε μια σχέση σε βάθος χρόνου να φροντίζουμε να κρατάμε ζωντανή την σεξουαλική επιθυμία και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο αν κρατάμε ανάμεσα μας την ισορροπία των αντιθέτων και εκφραζόμαστε με την αντίθετη ενέργεια από αυτή που εκφράζεται ο σύντροφος μας την δεδομένη στιγμή.
 
 Τι πραγματικά θέλει ο καθένας από μια σχέση 
 
Ο άντρας χρειάζεται την απομόνωση (ελευθερία) γιατί αυτός είναι ο τρόπος να μπει μέσα του, να γεμίσει ενέργεια ώστε να μπορεί μετά να έρθει ξανά  στον έξω κόσμο. 
 
Όμως αντίθετα  με εκείνον, η γυναίκα, για να βρει το ποια είναι δεν χρειαζεται να απομονωθεί. Εκείνη βρίσκει την ολοκλήρωση μέσα στην αγάπη. Χρειάζεται αγάπη και προσοχή. Αν τα έχει αυτά τότε αποκτά λάμψη και η ενέργεια της γίνεται τα καύσιμα για το πλοίο της ζωής του άντρα.

Η γυναίκα δυσκολεύεται να καταλάβει τους λόγους που ένας  άντρας χρειάζεται την απομόνωση ή την ελευθερία για να βρει τον εαυτό του,γιατί γενετικά δεν είναι προγραμματισμένη με αυτόν τον τρόπο. Χρειάζεται να γνωρίσει και να κατανοήσει τους λόγους που ωθούν τον άντρα να επιλέγει την απομόνωση. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να βρει το στόχο του, το ποιος είναι, το που πάει, τι θέλει. Κι αυτό μπορεί να το βρει μόνο στη μοναξιά του. Όταν δεν βρει αυτό που θέλει για τον εαυτό του, όταν δεν βρει τον στόχο του, τότε νιώθει ξένος με τον εαυτό του. Όταν ανακαλύψει το στόχο του, την επιθυμία του τότε μπορεί όχιμόνο να είναι ¨παρών¨ σε μια σχέση αλλά και να γίνει το ¨στήριγμα¨ της.

Τα επίπεδα των σχέσεων

1ο επίπεδο: Ανώριμες σχέσεις
Αυτό το στάδιο αφορά το ανώριμο αρσενικό και θηλυκό. Τον άντρα τον brutal, που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες και το πονηρό θηλυκό που ασκεί εξουσία με υπόγειο τρόπο, συνήθως μέσα από το σεξ, Σε αυτό το επίπεδο σχέσης υπάρχουν πολύ έντονοι καβγάδες και μερικές φορές ακραίες συμπεριφορές. Υπάρχουν ακόμα και παράλληλες σχέσεις που κρατιούνται κρυφές μεταξύ τους. 

Το συμβόλαιο της Ανώριμης σχέσης είναι: Κάνω τα πάντα για να καλύψω τις ανάγκες μου.
 
2ο επίπεδο: Καλλιεργημένες σχέσεις
Εδώ ανήκει το πιο εξελιγμένο αρσενικό και θηλυκό. Αυτά που έχουν καλλιεργήσει τον εαυτό τους. Βλέπει ο ένας τον άλλον σαν σύντροφο. Φροντίζουν από κοινού για τις ανάγκες της σχέσης ενώ ταυτόχρονα ο καθένας από μόνος του έχει την ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό του.
 
Στη σχέση υπάρχει ισότητα στις ανταλλαγές και εξυπηρετεί ο ένας τον άλλον. Σε αυτό το επίπεδο αν υπάρξουν παράλληλες σχέσεις είναι γνωστές και στους δυο συντρόφους.

Το συμβόλαιο της Καλλιεργημένης σχέσης είναι: Κάνω αυτό για να μου κάνεις εκείνο.
 
3ο επίπεδο: Σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης
Ανοίγουν και οι δυο την καρδιά τους και αφήνουν έξω από τη σχέση τον έλεγχο και τον εγωισμό. Συναισθάνονται ο ένας τον άλλον, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου και τις ικανοποιούν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Ξέρουν και οι δυο ότι μπορεί ο καθένας ανεξάρτητα να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες μόνος του αλλά δίνουν την ευκαιρία στον άλλον να προσφέρει όχι μόνο σ’ αυτόν αλλά και στη σχέση.
 
Σε αυτό το επίπεδο σχέσης δεν ταξιδεύει ο καθένας σε διαφορετικό πλοίο σε μια παράλληλη πορεία, αλλά ταξιδεύουν μαζί στο ίδιο πλοίο και έχουν την ίδια κατεύθυνση ζωής. Πότε γίνεται κυβερνήτης ο ένας στο πλοίο της σχέσης και πότε ο άλλος. Η μετάβαση μεταξύ τους από το ένα στοιχείο στο άλλο γίνεται πάντα με αγάπη και σεβασμό. Υπάρχει στην μεταξύ τους επικοινωνία πάντα ειλικρίνεια και αλήθεια. 

Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο εκτός από την ολοκληρωτική παρουσία.
 
Ανεβαίνοντας μαζί στην Αγάπη
 
Ο Osho λέει: Όλες οι διαμάχες στον κόσμο συμβαίνουν εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης. Αντί να χάνεις τον καιρό σου καυγαδίζοντας προσπάθησε να καταλάβεις τον άλλον. Προσπάθησε να δεις με τα μάτια του άντρα. Προσπάθησε να δεις με τα μάτια της γυναίκας. Τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο. Με τέσσερα μάτια, σου είναι διαθέσιμες και οι τέσσερεις διαστάσεις.
 
Αν η ερωτική σχέση δεν είναι συνειδητή πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλα βάσανα και μεγάλες έγνοιες. Αν οι δυο σύντροφοι έχουν επίγνωση ότι είναι μια συνάντηση αντιθέτων και ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν διαμάχη τότε υπάρχει μια σπουδαία ευκαιρία να καταλάβουν την εντελώς αντίθετη οπτική και να την απορροφήσουν.
 
Τότε η κοινή ζωή του άντρα και της γυναίκας μπορεί να γίνει μια όμορφη αρμονία. 
 
Η αγάπη γεφυρώνει όχι μόνο τις πολικότητες μέσα μας αλλά και τον άντρα και τη γυναίκα μεταξύ τους εμφανίζοντας έναν καινούριο άνθρωπο που δεν είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Το αληθινό ζευγάρι δεν είναι ζευγάρι αλλά μια ενότητα, ένας καινούριος άνθρωπος που έχει δυο καρδιές, δυο σώματα αλλά μια ψυχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου