Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Τί είναι οι σχέσεις «ριμπάουντ»

Ριμπάουντ στο μπάσκετ είναι η επιτυχημένη ανάκτηση της μπάλας μετά από ένα χαμένο σουτ ή ελεύθερη βολή. Ο όρος, όμως, αυτός δεν υπάρχει μόνο στο παρκέ αλλά και στις σχέσεις.

Ναι, στις σχέσεις. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Φρεσκοχωρισμένοι, οι οποίοι ακόμα δεν πρόλαβαν να διώξουν την ανάμνηση του πρώην συντρόφου τους, ξεκινούν μια καινούργια σχέση. Ανθρωποι, που δεν έχουν ξεπεράσει τον χωρισμό βρίσκονται σε νέα αγκαλιά, κάνοντας τους γύρω τους και σίγουρα τους πρώην τους να αναρωτιούνται, αν αυτός ο άνθρωπος έχει αισθήματα ή ίχνος αγάπης μέσα του.

Συνήθως μια τέτοια σχέση ξεκινά εντελώς ξαφνικά, μετά τον χωρισμό. Ο νέος άνθρωπος έχει τη «μαγική» ικανότητα να κρατά τις αναμνήσεις του παρελθόντος και τα στενάχωρα συναισθήματα της πρώην σχέσης μακριά. Οσο πιο επώδυνος είναι ο χωρισμός, τόσο περισσότερο ο χωρισμένος «πέφτει με τα μούτρα» στη νέα του «αγάπη». Είναι ένα «κόλπο» για να νιώσει ο χωρισμένος καλύτερα, να «ανέβει» ψυχολογικά και να αποστασιοποιηθεί από αυτά που τον πληγώνουν. Με απλά λόγια είναι μια «φούσκα», μια προσπάθεια να ξεκολλήσει από το παρελθόν.

Σε αυτή τη σχέση, είτε και οι δύο προσπαθούν να ξεπεράσουν τους πρώην τους -το ξεκαθαρίζει ο ένας στον άλλο, οπότε ΟΚ, γνωρίζουν την κατάσταση, είτε ο ένας χρησιμοποιεί τον άλλον, εν αγνοία του δεύτερου.

Η αλήθεια είναι πως αυτού του είδους σχέσεις είναι εξ αρχής καταδικασμένες, μιας και το παρελθόν είναι σχεδόν πάντα ανάμεσα στους δύο ανθρώπους, με τα συναισθήματα του «Αλλου» να μην μπορούν να ελεγχθούν, σε περίπτωση που αγνοεί την κατάσταση. Μπορεί να αρχίζει να νιώθει αισθήματα, που ο φρεσκοχωρισμένος της σχέσης να μην διανοείται, με τα προβλήματα να ξεκινούν, μιας και ο «Αλλος» δίνει, παίρνοντας πίσω ελάχιστα.

Οχι, δεν είναι καθόλου κουλ να χρησιμοποιείται ένας άνθρωπος, για να νιώθει κάποιος καλύτερα με τον εαυτό του.

Ο χωρισμένος, λοιπόν, αντί να βρεθεί αμέσως σε άλλη αγκαλιά, μπορεί να πάει ένα ταξίδι, να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα, να βγει να κλάψει τον χαμένο του έρωτα, και να σκεφτεί αν θέλει να μπει στο τρυπάκι μιας ριμπάουντ σχέσης.

Οπως και στο μπάσκετ, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος που είναι κουρασμένος ή δεν είναι ακόμα έτοιμος, είναι να κάτσει στον πάγκο και να γεμίσει ενέργεια και δυνάμεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου