Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Πέντε τρόποι για να μην εξουθενωθείτε στη δουλειά

Σίγουρα, όλοι μας έχουμε κατά καιρούς θελήσει να μην πάμε στο γραφείο και να κάτσουμε στον καναπέ μέχρι να υποχωρήσει ο πονοκέφαλος μας. Αλλά αν αυτό συμβαίνει κάθε εβδομάδα κάτι δεν πάει καλά. Όλοι μας εργαζόμαστε σκληρότερα για να ανταμειφθούμε λίγο (ή καθόλου) επιπλέον για τις προσπάθειές μας, αλλά η επαγγελματική εξουθένωση δεν πρέπει να είναι αναπόφευκτη.
Η επαγγελματική εξουθένωση είναι διαφορετική από το κανονικό στρες και μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι διαφορετική από το κανονικό στρες, και μπορεί να είναι επικίνδυνη, λένε οι ειδικοί της Mayo Clinic. «Η επαγγελματική εξουθένωση στη δουλειά είναι ένας ειδικός τύπος στρες εργασίας – μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής ή ψυχικής εξάντλησης σε συνδυασμό με αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά μας και την αξία της εργασίας μας,» αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Προειδοποιεί ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να συμβάλει στην αϋπνία, την κατάθλιψη, την κατάχρηση αλκοόλ, την υψηλή χοληστερόλη και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας.

Ιδού ορισμένοι τρόποι για να την αποφύγετε:

Σταματήστε να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα τώρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ταυτόχρονες πολλαπλές εργασίες δεν είναι πανάκεια για την παραγωγικότητα. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές η προσπάθεια να εστιάσετε σε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να υποσκάψει την πραγματική ορμή σας. «Προσπαθήστε να διαθέσετε χρόνο για να συγκεντρωθείτε και να έχετε απρόσκοπτο παραγωγικό χρόνο για να κάνετε τη δουλειά σας», λέει η Τζόνι Κόρτνεϊ, ανώτερη αντιπρόεδρος σταδιοδρομίας και απασχόλησης στη Monster. «Μην αφήνετε περισπασμούς να σας αποσπάσουν από το έργο σας, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, αν δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας.»

Κάντε ένα διάλειμμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο τόσο για σωματικά όσο και ψυχικά διαλείμματα. «Η εξουθένωση είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των κινήτρων από υπερκόπωση. Εάν αισθάνεστε έτσι, θα πρέπει να βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε ένα διάλειμμα,» λέει η Κόρτνεϊ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που η εργασία σας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες εργασίες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognition διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν διαλείμματα μπορούν να «επαναφορτίσουν» τη συγκέντρωσή τους και να επιστρέψουν σε μια εργασία με ανανεωμένη εστίαση.

Αντιμετωπίστε επιλύσιμα προβλήματα. Αν μπορείτε να προσδιορίσετε την πηγή της επαγγελματικής εξουθένωσης – ας πούμε, μια εξαντλητική μετακίνηση ή αν αισθάνεστε ότι δε λαμβάνετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε – προσπαθήστε να το διορθώσετε.«Συζητήστε για συγκεκριμένες ανησυχίες σας με τον προϊστάμενό σας. Ίσως μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να αλλάξετε τις προσδοκίες ή να καταλήξετε σε συμβιβασμούς ή λύσεις,» προτείνει η Mayo Clinic. Για παράδειγμα, αν ξοδεύετε τρεις ώρες την ημέρα σε μετακινήσεις, ίσως θα μπορούσατε να εργάζεστε από το σπίτι μία ημέρα την εβδομάδα. Εάν αισθάνεστε ότι δεν λαμβάνετε την εκπαίδευση ή την καθοδήγηση που χρειάζεστε, προσπαθήστε να προγραμματίσετε μια μόνιμη συνάντηση με το αφεντικό σας για να δείτε μαζί τις υποχρεώσεις σας.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι το αίσθημα κυνισμού και απουσίας ικανοποίησης από τα επιτεύγματά σας. Αν αυτό σας φαίνεται γνώριμο, πρέπει να αντιληφτείτε ότι πρέπει να αναγνωρίζετε την προσπάθεια που καταβάλετε στο χώρο εργασίας, λέει η Χάιντι Γκόλετζ, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της CareerBliss.com. «Κάθε βράδυ, κάντε μια λίστα με πράγματα που επιτύχατε μέσα στη μέρα και αυτά που θέλετε να πετύχετε αύριο,» προτείνει.

Συνειδητοποιήστε πότε είναι καλύτερα να φύγετε. Όπως λέει και το τραγούδι, να ξέρετε πότε να πάτε πάσο. «Είναι εντάξει να παραδεχτείτε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη δουλειά για σας,» λέει η Κόρτνεϊ. Ίσως να είστε σε λάθος δουλειά, ή μπορεί να έχετε ξεπεράσει την εργασία σας και να μην έχετε καμία ευκαιρία να ανελιχθείτε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, «αρχίστε να οικοδομείτε μια στρατηγική εξόδου από την εργασία σας, και βρείτε μια δουλειά που θα ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές σας ανάγκες,» λέει. Είναι πιο εύκολο να βρείτε μια θέση εργασίας όταν εργάζεστε ήδη, οπότε αρχίστε την αναζήτηση νέας εργασίας ενώ είστε ακόμα μάχιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου