Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Μήπως το παιδί μου είναι υπερκινητικό;

Ένα παιδάκι, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, θα διαγνωστεί ως υπερκινητικό στην περίπτωση που είναι πιο δραστήριο από ότι συνήθως τα συνομήλικα παιδιά και συγχρόνως δεν μπορεί να μειώσει την ενεργητικότητά του, ασχέτως εάν είναι επιθυμητή.


Η υπερκινητικότητα έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους έκφρασης.

Οι πιο συχνοί είναι:
• Συνεχής κίνηση (αδύνατο να μείνει καθιστός)
• Επιθετική συμπεριφορά (συχνούς καβγάδες)
• Έντονη παρορμητικότητα (αντιδρά χωρίς ίχνος λογικής σκέψης)
• Εύκολη απόσπαση προσοχής (έως 3 λεπτά εστιάζει την προσοχή)

Η υπερκινητικότητα προκαλεί δυσκολία στους ανθρώπους που είναι γύρω από το υπερκινητικό παιδί –γονείς, αδέρφια, φίλους, παιδαγωγούς. Πολλές φορές τα υπερκινητικά προνήπια, όταν φτάσουν στην εφηβεία, παρουσιάζουν άγχος ή και κατάθλιψη, λόγω της απόρριψης από τον κοινωνικό περίγυρο.

Τα παιδιά που δείχνουν υπερκινητικά, θα πρέπει να ελεγχθούν έγκαιρα μήπως αυτό είναι ένα σύμπτωμα Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), Η ΔΕΠ-Υ είναι μία εγγενής διαταραχή που κάνει το παιδί να είναι υπερκινητικό, απρόσεκτο και παρορμητικό. Στις περιπτώσεις που η διάγνωση γίνει στα 7 έτη περίπου, τότε είναι ευκολότερη η διαχείριση.


Η υπερκινητικότητα είναι θεραπεύσιμη. Ευκολότερη ίαση υπάρχει μόνο με την έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση.

Τι Προκαλεί Υπερκινητικότητα;
Υπερκινητικότητα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του εγκεφάλου ή του σώματος. Οι πιο συχνές αιτίες είναι:
• ΔΕΠ-Υ
• Υπερθυροϊδισμός
• Διαταραχές του εγκεφάλου
• Διαταραχές του νευρικού συστήματος
• Ψυχολογικές Διαταραχές


Πώς θα διαγνωστεί η υπερκινητικότητα του παιδιού;
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα υπερκινητικότητας, προτείνω να μιλήσετε με κάποιον Ειδικό. Ο Ειδικός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα: πότε αρχίσανε ή πότε τα διαπιστώσατε για πρώτη φορά και ποιες στιγμές εμφανίζονται πιο έντονα.

Πώς θεραπεύεται η υπερκινητικότητα;
Ο γιατρός θα σας προτείνει κάποια φάρμακα και τον έλεγχο του θυροειδή. Ο Ειδικός θα προτείνει συνεδρίες και συνεργασία γονιών-παιδιού-ειδικού-σχολείου. Τελευταίες έρευνες στην Αμερική προτείνουν γρήγορη θεραπεία όταν συγχρόνως παρέχονται φάρμακα και συνεδρίες –αλλιώς η ταχύτητα είναι πιο αργή. Τις περισσότερες φορές, εάν η δυσκολία δεν είναι καθοριστικά μεγάλη, οι γονείς είναι εκείνοι που επιλέγουν τον τρόπο θεραπείας της υπερκινητικότητας του παιδιού τους.
Σήμερα, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινώς αποδεκτή θεραπεία για την υπερκινητικότητα είναι η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία. Με αυτή τη μέθοδο, το παιδί καταφέρνει να αλλάξει τρόπους συμπεριφοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου