Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Έρευνα: Μύθος ή αλήθεια η δημιουργική τρέλα;

Η υπόθεση ότι η ιδιοφυΐα και η δημιουργική προσωπικότητα συνδέεται πολλές φορές με μία «τρέλα» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) έχει πολλές φορές υποστηριχθεί στο παρελθόν και έχει επιβεβαιωθεί ακόμα περισσότερες με μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία, ιδίως σε ότι αφορά την επιστήμη και τις τέχνες.

Όμως μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Personality and Individual Differences» με τίτλο «Ερευνώντας το κοινωνικό ψυχοπαθολογικό μοντέλο στην δημιουργική προσωπικότητα» οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν οι δημιουργικές βιομηχανίες της σημερινής εποχής ωθούν τους ανθρώπους σε πιο ακραίες συμπεριφορές.

Όμως τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς τους οδήγησαν σε πολύ πιο ενδιαφέροντα ευρήματα.

«Ένα δημιουργικό πεδίο μπορεί όχι μόνο να μετατρέψει ένα άτομο σε πιο αλαζονικό ή ανέντιμο ως προσωπικότητα, αλλά μπορεί δια μέσου της επιλογής του να ανέβει στην ιεραρχία να τον ωθήσει να υιοθετήσει ψυχοπαθολογικές ιδιότητες, οι οποίες είναι συνδυαστικές με την ίδια την δημιουργικότητα» γράφουν οι συντάκτες της έρευνας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 503 άτομα, τα οποία ρωτήθηκαν προκειμένου να εντοπιστούν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού, ψυχοπάθειας, ακόμα και ιδιοτήτων όπως ο μακιαβελισμός και η ανέντιμη συμπεριφορά.

Η μελέτη των αποτελεσμάτων έδειξε ότι δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη των ψυχοπαθολογικών στοιχείων για να είναι κανείς δημιουργικός, όμως όταν αυτό συνέβαινε, πολλά από τα στοιχεία αυτά ενυπήρχαν στο συγκεκριμένο άτομο.

Η έρευνα θα μπορέσει να αποδειχτεί χρήσιμη στο μέλλον, καθώς δείχνει ότι μπορεί αν διαχωρίσουμε (και ενισχύσουμε) την σχετιζόμενη ψυχοπαθολογία έλλειψη αναστολών από τα υπόλοιπα φαινόμενα, ίσως μας οδηγήσει σε μία νέα μορφή δημιουργικών ανθρώπων οι οποίοι δεν θα είναι δυσάρεστοι για τους γύρω τους μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Με άλλα λόγια να «φτιαχτούν» δημιουργικοί άνθρωποι χωρίς την ύπαρξη της «δημιουργικής τρέλας» και τα μειονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται. Το πόσο αυτό είναι εύκολο θα το δείξει ο χρόνος.

Προς το παρόν, η παλιά καλή συνταγή των «τρελών επιστημόνων» και των αποσυνάγωγων καλλιτεχνών είναι η μόνη για να μπορούν τα δημιουργικά μυαλά και οι ιδιοφυΐες αυτού του κόσμου να κάνουν τα πράγματα να προχωρούν πιο μπροστά από τον μέσο και υγιή νου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου