Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ο Βουδισμός μέσα από μοναχό - ρομπότ

Σε μια απρόσμενη σύνθεση των αρχαίων και των σύγχρονων προταγμάτων, στον βουδιστικό ναό Longquan στα προάστια του Πεκίνο, ένας μοναχός-ρομπότ έχει κατασκευασθεί για να εκπληρώσει τα καθήκοντα που συνήθως αποτελούν ευθύνη των ανθρώπων.

Ο Xian'er, ο οποίος ψέλνει μάντρα και απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την πίστη του, μέσω μιας οθόνης αφής, έχει ύψος σχεδόν ένα μέτρο, φορά την παραδοσιακή κιτρινοπορτοκαλί στολή και έχει το κεφάλι του ξυρισμένο, όπως και οι συνάδελφοι του.

Παρόλο που περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του κλεισμένος στην πνευματική ηρεμία του ναού Longquan, έχει μια μόνιμη έκφραση έκπληξης.

Σκοπός του είναι να «αγγίξει» τους ανθρώπους που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με τα smartphones τους από ότι με την εσωτερική ύπαρξή τους. Ο Xian'er μπορεί να απαντήσει σε 20 βασικές ερωτήσεις, με την βοήθεια μιας οθόνης αφής που βρίσκεται τοποθετημένη πάνω στο στήθος του, για τον Βουδισμό και την καθημερινότητα του στον 500 ετών ναό.

Όπως άλλωστε είπε και ο δάσκαλος Xianfian, ένας μοναχός στο Longquan και δημιουργός του Xian'er, η τεχνητή νοημοσύνη του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διάδοση της βουδιστικής σοφίας στην Κίνα.

«Η επιστήμη και ο Βουδισμός δεν είναι αντίθετες έννοιες, και μπορούν να συνδυαστούν και να είναι αμοιβαία συμβατές» δήλωσε ο μοναχός στο Reuters.

«Ο Βουδισμός είναι κάτι που αποδίδει μεγάλη σημασία στην καρδιά και δίνει προσοχή στον πνευματικό κόσμο του ατόμου ... Νομίζω ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολλών ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ο Xian'er κατασκευάσθηκε με ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ του ναού, ειδικών πανεπιστημιακών στην τεχνητή νοημοσύνη και μιας εταιρείας τεχνολογίας.

Από τότε που δημιουργήθηκε, έχει εμφανιστεί σε διάφορες, αντίστοιχες εκθέσεις ρομποτικής σε ολόκληρη την Κίνα, αλλά περνά τον περισσότερο χρόνο του σε βαθύ διαλογισμό σε ένα ράφι ενός γραφείου στον Longquan.

Ξεκίνησε την ύπαρξή του δε ως καρτούν και σήμερα περιγράφεται ως «μια αντανάκλαση του καινοτόμου βουδιστικού πνεύματος ... [που] θα μπορούσε να βοηθήσει τον παραδοσιακό Βουδισμό να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό πιο εύκολα».

«Οι Βουδιστές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την διαφώτιση τους μόνο μέσα από την καθημερινή μάθηση, τον διαλογισμό και την καλλιέργεια της θετικής ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να συμβάλουν περισσότερο στην κοινωνία, με τη μεταλαμπάδευση των δικών τους κερδών, της ευγένειας, της συμπόνιας και της σοφίας τους, σε άλλους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου και των νέων μέσων τεχνολογίας», υποστηρίζει στο CCTV ο δάσκαλος Xuecheng, επικεφαλής του ναού Longquan.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου