Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Η Nasa ετοιμάζει τον διάδοχο του θρυλικού Concorde

To αγγλογαλλικό Concorde αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αεροπορίας/ αεροναυπηγικής, καθώς, μαζί με το ρωσικό Tupolev Tu-144, είναι τα μοναδικά υπερηχητικά επιβατηγά αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, και τα δύο αεροσκάφη έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια- με την «καριέρα» του Concorde να έχει στιγματιστεί από την τραγωδία της 25ης Ιουλίου 2000, όταν ένα από τα αεροσκάφη της Air France συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 113 ανθρώπων.


Ωστόσο, το όνειρο των υπερηχητικών επιβατηγών αεροσκαφών δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τα μυαλά πολλών αεροναυπηγών ανά τον κόσμο- και η NASA φιλοδοξεί να το υλοποιήσει εκ νέου, στο πλαίσιο του προγράμματος New Aviations Horizons και της νέας σειράς πειραματικών «X-planes» που αναμένεται να φέρουν επανάσταση στην αεροπορία.

Η υπογραφή συμβολαίου μεταξύ της NASA και ομάδας υπό την Lockheed Martin ανακοινώθηκε από τον διοικητή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Τσαρλς Μπόλντεν, τη Δευτέρα.
Όπως μάλιστα τόνισε, σκοπός της NASA είναι οι πτήσεις να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον, πιο ασφαλείς και πιο αθόρυβες- κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα στην περίπτωση των υπερηχητικών αεροσκαφών, καθώς το «sonic boom», που συνοδεύει το σπάσιμο του φράγματος του ήχου, αποτελούσε ανέκαθεν δυσάρεστη επίπτωση των υπερηχητικών πτήσεων στο έδαφος.
nasa
Η Lockheed Martin θα λάβει χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων μέσα σε 17 μήνες, και στην ομάδα της περιλαμβάνονται επίσης οι GE Aviation και Tri Models.
Στο πλαίσιο της δουλειάς της ομάδας, θα αναπτυχθούν/ προσδιοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις και ένα προκαταρκτικό σχέδιο αεροσκάφους, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα όσον αφορά στην υλοποίηση και τον σχεδιασμό.
Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί με τη σειρά του για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές του αεροσκάφους QueSST (Quiet Supersonic Technology), ενώ το όλο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και μελέτες σχετικά το ποια θα είναι η αντίδραση/ ανταπόκριση του κοινού σε ένα νέα, λιγότερο θορυβώδες υπερηχητικό αεροσκάφος.
Η κατασκευή του αεροσκάφους QueSST θα ανατεθεί σε μελλοντικού διαγωνισμό, στο πλαίσιο του Aviation Systems Program του NASA Aeronautics Research Mission Directorate.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου