Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ένα αόρατο χέρι πάνω στην αόρατη σκοτεινή ύλη

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων βρήκε μια απροσδόκητη σχέση μεταξύ της μυστηριώδους «σκοτεινής ύλης» και των άστρων καθώς και του αερίου στους γαλαξίες. Κάτι που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη σημερινή κατανόηση της βαρύτητας.

Ένας από τους αστρονόμους, ο Hongsheng Zhao του Κέντρου Βαρύτητας SUPA στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, δείχνει ότι μια άγνωστη δύναμη ενεργεί πάνω στην σκοτεινή ύλη. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Μόνο το 4% του σύμπαντος είναι κατασκευασμένο από τα γνωστά μας υλικά. Άστρα και αέριο στους γαλαξίες κινούνται τόσο γρήγορα που οι αστρονόμοι έχουν σκεφτεί ότι η βαρύτητα από ένα υποθετικό αόρατο φωτοστέφανο (άλως) από σκοτεινή ύλη, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των γαλαξιών χωρίς να διασπαστούν. Ωστόσο, μια στέρεα κατανόηση της σκοτεινής ύλης, καθώς και μια άμεση απόδειξη για την ύπαρξή της παραμένει μέχρι τώρα άπιαστη.

Όμως τώρα, η πιο πάνω ομάδα πιστεύει ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της σκοτεινής ύλης και της συνηθισμένης θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό και πιο σύνθετο από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, και μάλιστα εικάζουν ότι η σκοτεινή ύλη δεν μπορεί να υπάρχει, ενώ οι ανώμαλες κινήσεις των άστρων στους γαλαξίες πρέπει να οφείλονται σε μια τροποποίηση της βαρύτητας για εξωγαλαξιακές κλίμακες.

Ο Benoit Famaey (Πανεπιστήμιο της Βόννης και του Στρασβούργου), εξηγεί: "Η σκοτεινή ύλη φαίνεται να «γνωρίζει» πως κατανέμεται. η ορατή ύλη. Φαίνονται να συνωμοτούν μεταξύ τους έτσι ώστε η βαρύτητα της ορατής ύλης στην χαρακτηριστική ακτίνα του φωτοστέφανου από σκοτεινή ύλη είναι πάντα η ίδια. Αυτό είναι πολύ περίεργο δεδομένου ότι θα περίμενε κανείς μάλλον ότι η ισορροπία μεταξύ ορατής και σκοτεινής ύλης σε μεγάλο βαθμό να εξαρτάται από την ιδιαίτερη ιστορία του κάθε γαλαξία. "

Ο Zhao στο Κέντρο Βαρύτητας SUPA σημειώνει, "Το μοτίβο που αποκαλύπτουν τα δεδομένα είναι πολύ περίεργο. Είναι σαν να βρούμε ένα ζωολογικό κήπο με ζώα όλων των ηλικιών και των μεγεθών και ως εκ θαύματος έχουν ταυτόσημο βάρος της σπονδυλικής στήλης τους ή κάτι παρόμοιο. Είναι δυνατό ότι μια μη βαρυτική πέμπτη δύναμη να κυβερνάει την σκοτεινή ύλη με ένα αόρατο χέρι, αφήνοντας τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα σε όλους τους γαλαξίες, ανεξάρτητα από τις ηλικίες, τα σχήματα και τα μεγέθη τους."

Η εν λόγω (πέμπτη κι άγνωστη ακόμα) δύναμη μπορεί να λύσει ένα ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο, γνωστό ως «σκοτεινή ενέργεια», η οποία είναι υπεύθυνη για την ταχεία διαστολή του Σύμπαντος. Μια πιο ριζική λύση είναι η αναθεώρηση των νόμων της βαρύτητας που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα το 1687 και έγινε πιο εκλεπτυσμένη από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1916. Ο Αϊνστάιν ποτέ δεν αποφάσισε αν ήταν σωστό να προσθέσουμε στην εξίσωση του ένα όρο για την πανταχού παρούσα σταθερή πηγή, που σήμερα ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια.

Ο Benoit Famaey πρόσθεσε: “Εάν ερμηνεύσουμε τις παρατηρήσεις μας με ένα τροποποιημένο νόμο της βαρύτητας, είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε την αποτελεσματική δράση της υποθετικής σκοτεινής ύλης με μια δύναμη που να συνδέεται στενά με την κατανομή της ορατής ύλης."

Μια επίπτωση από τη νέα έρευνα είναι ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάποιες από τις πιο ευρέως αποδεκτές επιστημονικές θεωρίες για την ιστορία και την διαστολή του σύμπαντος.

Ο επικεφαλής ερευνητής Gianfranco Gentile στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης καταλήγει, "Η κατανόηση αυτής της ακατανόητης συνωμοσίας είναι ίσως το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το σχηματισμό των γαλαξιών και των δομών τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου