Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Έφτιαξαν την πρώτη τουαλέτα που μετατρέπει τα περιττώματα σε καθαρό νερό και ενέργεια

Μπορεί κάθε άνθρωπος να περνά χιλιάδες ώρες από την ζωή του στην τουαλέτα, όμως πλέον αυτές οι ώρες κάθε άλλο παρά... χαμένες θα είναι, αφού πλέον όσα συμβαίνουν εκεί μπορούν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η πρώτη «ηλεκτρονική τουαλέτα» είναι ήδη γεγονός και μπορεί να μετατρέπει τα περιττώματα των ανθρώπων (υγρά και στερεά...) σε καθαρό νερό αλλά και σε πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

Η πιλοτική δοκιμή αυτής της ονομαζόμενης και eToilet γίνεται αυτές τις ημέρες σε ένα σχολείο στην πόλη Pulluvila στην Ινδία, και έχει κατασκευαστεί από το τμήμα των μηχανολόγων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εταιρία, το νερό που βγαίνει τελικά από την ειδική αυτή τουαλέτα είναι τόσο καθαρό ώστε να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί στο καζανάκι της. Ενώ από τα στερεά περιττώματα με ειδική επεξεργασία παράγονται διάφορα υλικά, όπως φώσφορος ή ποτάσσα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν ως λιπάσματα.

Ο Anvar Sadath, CEO της εταιρίας που προχώρησε στην κατασκευή των πρώτων μονάδων αυτής της τουαλέτας εξηγεί ότι τα αέρια που παράγονται από τα απόβλημτα μπορούν να μετατραπούν σε μεθάνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας.

Η Ινδία δεν είναι τυχαία επιλογή για την παρουσίαση αυτού του τύπου της νέας τουαλέτας, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός σε επίπεδο υγιεινής και καθημερινής καθαριότητας. Η εταιρία έχει ήδη έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1.600 ηλεκτρονικές τουαλέτες σε 19 πολιτείες, με περισσότερες από 400 εγκαταστάσεις επεξεργασίας των στερεών λυμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου