Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Πώς θα είναι οι ουρανοξύστες τους μέλλοντος

Κτίρια που αλλάζουν τις μεγαλουπόλεις όπως τις ξέρουμε, έχουν δικό τους κλίμα, καθαρίζουν τον μολυσμένο αέρα ή δημιουργούν σύννεφα. Είναι μερικές από τις ιδέες βγαλμένες από το μέλλον, που έχουν ήδη κάποιοι. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το αρχιτεκτονικό περιοδικό eVolo κάνει έναν ετήσιο διαγωνισμό για σχέδια ουρανοξυστών.

Το Business Insider παρουσίασε τις 11 εκπληκτικές ιδέες που διακρίθηκαν φέτος.
New York Horizon: Κέρδισε το πρώτο βραβείο. Οραματίζεται το Central Park εντελώς διαφορετικό.



Hive: Πήρε το δεύτερο βραβείο. Οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν τη δική τους εκδοχή του «πάρκινγκ».


Ενα «πράσινο» κέντρο αποθήκευσης δεδομένων. Τα σημερινά καταναλώνουν τεράστια ενέργεια και απαιτούν διαρκή ψύξη. Μία εναλλακτική ιδέα είναι να δημιουργηθεί σε κάποιο μέρος όπως η Ισλανδία. Το σχέδιο μιμείται τη μητρική κάρτα.


Τrans-pital: Είναι ουρανοξύστης- νοσοκομείο με κεντρική ιδέα ότι ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί μόνος του. Αντιθέτως, μπαίνει σε «διαδρόμους κίνησης» και κυκλοφορεί σε όλο το κτίριο με ελάχιστη προσπάθεια.


Στόχος του σχεδίου να αιχμαλωτίζει το βλέμμα και να προκαλεί τη σκέψη θολώνοντας τα όρια «μεταξύ των χωροταξικών σχέσεων και της έκπληκτης κοινωνίας».


Air-Stalagmite: Σχεδιασμένο ως ένα τεράστιο φίλτρο, που απορροφά τον μολυσμένο αέρα και τον καθαρίζει.


Cloud Craft: Στόχος να αμβλύνει τις ξηρασίες, δημιουργώντας σύννεφα με την απελευθέρωση ασφαλών για το περιβάλλον χημικών.


Ενας ουρανοξύστης για μία μελλοντική εξάντληση πόρων, με την αρχιτεκτονική να παρέχει επισιτιστική ασφάλεια αλλά και ζωτικό χώρο.


Re-Cover: Ουσιαστικά ένα τεράστιο θερμοκήπιο, που ρυθμίζει το κλίμα στο εσωτερικό ώστε να ανθεί η γεωργία στις πλατφόρμες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του.


Valley of the Giants: Ενα συγκρότημα- όαση στην έρημο, με κυλινδρικούς πύργους που συλλέγει και επεξεργάζεται το νερό.


Ενα τεράστιο θερμοκήπιο, που παράγει ανανεώσιμη ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου