Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ;

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν το παιδί σας λέει την αλήθεια;

Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψει κάποιος αν το παιδί μιλάει ειλικρινά, είναι η προηγούμενη εμπειρία. Εάν στο παρελθόν το παιδί υπήρξε ειλικρινές και είναι πρόθυμο να σας αποκαλύψει «μεγάλες αλήθειες», τότε είναι πιθανό ότι θα το κάνει και τώρα.

Εάν σε προηγούμενες συζητήσεις έλεγε ψέματα και έπεφτε σε αντιφάσεις, είναι πιθανό να πει ψέματα και τώρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εσείς δεν πρέπει να συζητάτε. Σημαίνει μάλλον, ότι χρειάζεται να δουλέψετε σκληρά για να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό κλίμα στην οικογένεια. Είναι απαραίτητο να κάνετε τα παιδιά σας να αισθανθούν ασφάλεια για να σας μιλήσουν. Ιδιαίτερα εσείς, θέλετε να νιώσουν ότι θα προστατέψετε την αυτό-εκτίμησή τους και θα αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα, τις ατυχίες και τις ανασφάλειές τους με αγάπη και υποστήριξη. Θέλετε να τα κάνετε να καταλάβουν ότι η ειλικρίνεια αποτελεί ανεκτίμητη αξία στην οικογένειά σας. Εάν είναι ειλικρινείς σε μεγάλες αλήθειες, θα τα βοηθήσετε να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Δεν θα τα τιμωρήσετε από τη στιγμή που είπαν την αλήθεια. Εάν στο παρελθόν υπήρξατε υπερβολικά αυστηροί και αυταρχικοί, πρέπει να αλλάξετε και να πείσετε τα παιδιά σας ότι μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια, όταν συζητούν μαζί σας.

Παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με ουσίες, γίνονται ορισμένες φορές χρόνιοι ψεύτες. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο, αλλά όχι ανυπέρβλητο πρόβλημα.

Αν και η φιλοσοφία της ανταλλαγής πληροφοριών προϋποθέτει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια, είναι σημαντικό να παραμείνετε παρατηρητικοί και να δώσετε βαρύτητα στη διαίσθησή σας. Εσείς γνωρίζετε τα παιδιά σας. Αν τα παιδιά σας λένε ψέματα, θα ανακαλύψετε αντιφάσεις στις δηλώσεις τους. Η διαίσθησή σας θα σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν τα πραγματικά γεγονότα δεν ταιριάζουν μ’ αυτά που παρατηρείτε ή διαισθάνεστε, τότε πρέπει να συζητήσετε τις διαφορές.

Η παρατήρηση και η διαίσθηση είναι τα εφόδιά σας στην προσπάθειά σας για να ενισχύσετε την ειλικρίνεια στη σχέση σας. Η συζήτηση γύρω από ψέματα και αντιφάσεις αποτελεί τον τρόπο για να χτυπήσετε το πρόβλημα της ανειλικρίνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου