Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Μικροκεραυνοί καταργούν τον οδοντιατρικό τροχό

Μία νέα τεχνολογία που βασίζεται στη χρήση «μικρο-κεραυνών», υπόσχεται να αντικαταστήσει το επώδυνο μηχάνημα και μάλιστα σύντομα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Medical Microbiology.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίο Ζάαρλαντ στο Χόμπουργκ της Γερμανίας διαπίστωσαν σε πειράματα ότι το «συμπιεσμένο πλάσμα» μπορεί να εξουδετερώσει βακτηρία που προκαλούν τερηδόνα και καταστρέφουν τα δόντια.

Πλάσμα στην επιστήμη της φυσικής ονομάζεται ένα αντικείμενο που δεν έχει συγκεκριμένο όγκο και σχήμα, στο οποίο βρίσκονται σε ελεύθερη μορφή ηλεκτρικά φορτισμένα ατομικά σωματίδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πλάσματος είναι ο κεραυνός.

Η μελέτη των ειδικών κατέδειξε πως βομβαρδίζοντας με δέσμες πλάσματος την οδοντίνη, μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα των βακτηριδίων μέχρι και 10 χιλιάδες φορές. Ενώ πολλές φορές το τεχνητά παραγόμενο πλάσμα μπορεί να είναι εξαιρετικά θερμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη φλόγα στους ηλεκτροσυγκολλητές, η εξέλιξη των μεθόδων τα τελευταία χρόνια έχει επιτρέψει τη δημιουργία πολύ ψυχρότερων μορφών πλάσματος.

Έτσι, το πλάσμα θα μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα χωρίς να επηρεάζει τους περιβάλλοντες ιστούς και ακολούθως το υλικό για το σφράγισμα θα τοποθετείται σε ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον. Σήμερα χρησιμοποιείται ο οδοντιατρικός τροχός για τον καθαρισμό της περιοχής από τα βακτηρίδια προτού τοποθετηθεί το σφράγισμα.

«Η χρήση του τροχού είναι μια δυσάρεστη και πολλές φορές επώδυνη διαδικασία. Το ψυχρό πλάσμα, αντίθετα, είναι μια μέθοδος ιδιαιτέρως αποτελεσματική, χωρίς επαφή με το δόντι», τόνισε ο δρ Στέφαν Ρουπφ, επικεφαλής της μελέτης, που διευκρινίζει ότι η εφαρμογή μπορεί να είναι διαθέσιμη σε 3 με 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου