Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δείτε πως μοιάζουν τα δάκρυα στο μικροσκόπιο

«Κάθε δάκρυ είναι μοναδικό, σαν νιφάδα χιονιού» λέει ο Ολλανδός επιστήμονας και φωτογράφος Μόρις Μίκερς. Ηθελε να ερευνήσει αν τα δάκρυα διαφέρουν αναλόγως το είδος.
 
Το πρότζεκτ του Μόρις Μίκερς άρχισε ένα βράδυ όταν κάλεσε τους κολλητούς του στο σπίτι. Ηταν περίεργος να ανακαλύψει αν τα τρία διαφορετικά είδη δακρύων (φυσικά, αντανακλαστικά, συγκίνησης) ήταν και διαφορετικά ως προς τη δομή τους, κι έτσι ζήτησε από τους φίλους του να κάνουν όλοι μαζί ένα πείραμα.

Κατ' αρχάς στο πείραμα ο καθένας μπορούσε να διαλέξει με ποιον τρόπο θα ήθελε να κλάψει. Οι επιλογές ήταν: καθαρισμός κρεμμυδιού, κατάποση καυτερής πιπεριάς, κοίταγμα ανεμιστήρα από κοντινή απόσταση, συγκίνηση από χαρά ή λύπη.

Εν συνεχεία ο Μίκερς συνέλεγε το πολυπόθητο δάκρυ με ένα τσιπ και το τοποθετούσε πάνω στο φιλμ του μικροσκοπίου. Το κάθε δάκρυ χρειαζόταν λίγο χρόνο για να στεγνώσει και να αποκρυσταλλωθεί. Και μετά μόλις αυτό γινόταν ο Μίκερς το φωτογράφιζε και σημείωνε σε ποιον ανήκε και πώς προκλήθηκε.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τον Μόρις Μίκερς «Ολα τα δάκρυα περιέχουν μια ποικιλία βιολογικών ουσιών όπως έλαια, αντισώματα και ένζυμα, τα οποία αιωρούνται μέσα σε αλμυρό νερό. Οπως λοιπόν έδειξε το μικροσκόπιο κάθε δάκρυ είναι διαφορετικό απ΄όλα τ' άλλα, είναι πολύ προσωπικό. Η διαφορετικότητα δεν έχει να κάνει τόσο με τα αίτια που το προκάλεσαν όσο με το πως και σε ποιες συνθήκες αποκρυσταλώθηκε».

Το πρότζεκτ του Μίκερς έλαβε την ονομασία The Imaginarium of Tears και δεν σταματάει εδώ. Τώρα καλεί εθελοντές να συμμετέχουν στην έρευνα και να πάνε στο εργαστήριό του έτοιμοι να κλάψουν. Πως; Για παράδειγμα τους προτείνει να έχουν πρόχειρες συγκινητικές στιγμές ταινιών και βίντεο από το Youtube για να τις δουν και να συγκινηθούν.

Και μετά τί; Μετά λαμβάνουν σειρά οι ηγέτες. Ο Μίκερς θέλει να φωτογραφίσει και τα δικά τους δάκρυα. «Γιατί όχι; Στο κάτω κάτω, είναι κι αυτοί άνθρωποι».  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου