Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Επικοινωνία

Όλοι έχουν την ανάγκη της επικοινωνίας, σε σημείο που να θεωρούν τη σωστή και ουσιαστική επικοινωνία ταυτόσημη με την ευτυχία.

Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα παραπονιούνται για μοναξιά, για επιφανειακές σχέσεις, για αποξένωση. Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. Εκατομμύρια SMS στέλνονται καθημερινά, σχόλια και φωτογραφίες ανταλλάσσονται διαρκώς μέσω Ίντερνετ, άπειρα δευτερόλεπτα αφιερώνονται σε συνομιλίες από σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

Και πάλι, οι άνθρωποι ζητούν τη σωστή και ουσιαστική επικοινωνία σαν αξία ζωής και προϋπόθεση ευτυχίας. Οι άνθρωποι που έχουν το χάρισμα, την αρετή να επικοινωνούν σωστά, περνούν πέρα από τις λέξεις και τα γεγονότα. Η ανάγκη τους να συνδέονται με τους ανθρώπους τους δίνει ώθηση να πλησιάσουν τους άλλους.

Η ευτυχία βρίσκεται στη σύνδεση που κάνουμε, πρώτα πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με καθέναν από τους άλλους, με την κοινωνία, με τη φύση, με τον Θεό.

Ο κόσμος όμως βομβαρδίζεται από χιλιάδες πληροφορίες. Για να ξεχωρίσει τη δική μας και για να επιζήσει, χρειάζεται να τραβήξουμε την προσοχή του άλλου, να τον αποσπάσουμε από αυτό που κάνει και να τον «κλειδώσουμε» με την τέλεια φράση ή το συνδυασμό φράσεων. Γι’ αυτό οι άνθρωπου θέλουν να μας ακούνε, να βρίσκονται κοντά μας. Γιατί τα λόγια μας και τα συναισθήματά μας εμπλουτίζουν τα ενδιαφέροντά τους, διευρύνουν τον κόσμο τους και τους εμπνέουν να κάνουν πράγματα. Ιδιαίτερα, αν βρίσκουμε πάντα κάτι καλό κι ενδιαφέρον να πούμε στους άλλους, αυξάνουμε την ικανότητά μας να τα πηγαίνουμε καλά με τους ανθρώπους.

Σημασία έχει η έκφραση και η ποιότητα της επικοινωνίας. Όταν επικοινωνούμε με τους άλλους με αγάπη και σεβασμό, με υπομονή, χωρίς παράλογες απαιτήσεις και χωρίς να τους κατηγορούμε για παλιές παρεξηγήσεις, βελτιώνουμε την ποιότητα της σχέσης μας μαζί τους.

Μερικές φορές ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να επικοινωνήσουμε σωστά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γι’ αυτό έχει σημασία η ποιότητα στην επικοινωνία. Η τάση μας να ανοίγουμε τις κεραίες μας και να ακούμε εμείς τι μας λέει ο άλλος και τι μας εκφράζει με τις λέξεις του, ή με τη σιωπή και την απουσία του, έχει την ίδια βαρύτητα με την τάση μας να μοιραστούμε εμείς δικά μας αισθήματα και εντυπώσεις.

Αλλά και επαγγελματικά και κοινωνικά, η ικανότητα για επικοινωνία είναι αρετή. Το να νομίζουμε ότι οι άλλοι έχουν μυριστεί τις προθέσεις μας ή ξέρουν να διαβάζουν τι έχουμε στο μυαλό μας είναι ουτοπία.

Ο εγωισμός να πιστεύουμε ότι πρέπει να έρθουν οι άλλοι να μας ρωτήσουν τι έχουμε, τι σχέδια ετοιμάζουμε, γιατί παρεξηγηθήκαμε, είναι εις βάρος μας. Η ξεκάθαρη επικοινωνία, αλλά με προσοχή στην επιλογή των λέξεων, σφραγίζει συνεργασίες, δυναμώνει σχέσεις, χτίζει το επικοινωνιακό μας πορτρέτο.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι ποτέ η ψυχή της παρέας ή το επίκεντρο του γραφείου. Οι εξωστρεφείς και επικοινωνιακοί, όμως, ακόμα και όταν παραδέχονται τα λάθη τους, είναι μαγνήτης για τους άλλους. Είναι κοινωνικοί πομποί και δέκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου