Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Είναι η τεχνολογία ευτυχία;

Η τεχνολογία των εξήντα τελευταίων χρόνων έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Μηχανές εσωτερικής καύσεως, τηλεόραση, ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, τηλέφωνα σταθερά και κινητά, Ίντερνετ… εφηύραμε οτιδήποτε μπορεί να εξελίξει τη ζωή μας και να καλυτερεύσει ποιοτικά.

Η τεχνολογία κυριαρχεί. Αυτά που εμείς δημιουργήσαμε μας κυριεύουν. Οτιδήποτε μας κάνει καλό, όταν μας γίνεται εξάρτηση και θέλουμε με κάθε τρόπο να επωφεληθούμε από αυτό, ανεξάρτητα από το τίμημα, επηρεάζει τη φυσική, ψυχική και κοινωνική μας υγεία.

Αν η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία μας, είναι φίλος μας. Αν επιβάλλεται στη ζωή μας, χάνουμε την εξουσία πάνω στον εαυτό μας. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας, όσο κι αν λατρεύουμε μια μηχανή τούρμπο ή ένα κινητό νέας τεχνολογίας. Η τεχνολογία μας εξυπηρετεί. Είναι το μέσον, όχι ο σκοπός.

Η ουσία βρίσκεται στις ανάγκες μας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από την αγάπη, τη στήριξη, την αναγνώριση, μόνο που μερικές φορές τα θέλουμε εδώ και τώρα, χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας. Μόλις τα επιθυμήσουμε, αναζητάμε την άμεση ανακούφιση. Πονάει το κεφάλι μας; Παίρνουμε αμέσως φάρμακο. Πεινάμε; Τρώμε ό,τι βρούμε χωρίς να το απολαμβάνουμε. Θέλουμε έναν άνθρωπο δικό μας να μιλήσουμε; Στέλνουμε ένα μήνυμα, όσο σαχλό κι αν είναι, σε δέκα γνωστούς. Τότε η τεχνολογία γίνεται υποκατάστατο μιας καλής σχέσης, μιας φιλίας, μιας χειρονομίας.

Δεν περπατάμε, δεν τραγουδάμε, δεν παίζουμε ένα όργανο, δεν κάνουμε οικονομίες πια, αυξάνονται οι αλλεργίες μας, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, εξαντλούμαστε.

Έχουμε προσθέσει την τεχνολογία στις εξαρτήσεις μας. Ποτό, ουσίες, φαγητό, τεχνολογία.

Όταν είσαι ευτυχισμένος, έχεις ανάγκη να βλέπεις τους άλλους πρόσωπο με πρόσωπο, να τους χαμογελάς από κοντά. Έχεις ανάγκη να επενδύεις στη φιλία, όχι μόνο στη φήμη κάνοντας εξακόσιους οπαδούς. Έχεις ανάγκη να σταθείς ένα λεπτό και να απολαύσεις αργά την μπουκιά σου, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σου, όχι να την καταβροχθίσεις βλέποντας τηλεόραση. Να μυρίσεις τα δέντρα μετά τη βροχή, τα φρεσκολουσμένα μαλλιά του αγαπημένου σου προσώπου. Έχεις ανάγκη να βρεις μια γωνιά και να μείνεις ήσυχος για λίγο στη σιωπή. Ή να διαβάσεις ένα βιβλίο.

Δείχνεις σεβασμό στον εαυτό σου και τον προσέχεις για να είναι καλά. Και πάνω από όλα, προσέχεις πού αφιερώνεις το χρόνο σου; Αν τον εξαντλείς σε ανούσια πράγματα που απλώς γεμίζουν τις στιγμές σου ή αν τον αφιερώνεις σε σημαντικά πράγματα και ανθρώπους. Ο χρόνος δε γυρνάει ποτέ πίσω, ενώ ακόμα και το χρήμα ξαναγίνεται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Όταν είσαι συγκεντρωμένος στο σκοπό της ζωής σου, προσέχεις πολύ πού διαθέτεις το χρόνο σου προκειμένου να εκπληρώσεις το όνειρο της ζωής σου. Γίνεσαι πιο επιλεκτικός στις δραστηριότητές σου και ακολουθείς μόνο όσα σου είναι χρήσιμα.

Η τεχνολογία είναι εξέλιξη. Είναι δημιούργημά μας και βρίσκεται στη διάθεσή μας για να μας υπηρετεί. Σημασία έχει να ξέρουμε πώς και πόσο να τη χρησιμοποιούμε, χωρίς να αφήνουμε τις ικανότητές μας ν’ ατροφήσουν. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις αληθινές μας ανάγκες με την τεχνολογία. Δεν υπάρχει χημικό ή τεχνολογικό υποκατάστατο για την ευεξία, την αγάπη, την αναγνώριση, τη φροντίδα, τη χαρά, την κατανόηση.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας πληρότητα, για να είμαστε καθημερινά ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι. Και η τεχνολογία δεν υποκαθιστά κάτι από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου