Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Αυτό το σκουλήκι είναι ο κοινός πρόγονος όλων των σπονδυλωτών

Ονομάζεται amphioxus και εύκολα μπορεί να το βρει κανείς μέσα στην άμμο, στις παραλίες με ζεστά και ρηχά νερά.
Αυτό το πολύ κοινό σε αυτές τις παραλίες σκουλήκι είναι όμως και ο κοινός πρόγονος όλων των σπονδυλωτών, μια “προγιαγιά” της σημερινής πανίδας, σύμφωνα με μελέτη που φωτίζει τον μακρύ δρόμο από τον amphioxus στον άνθρωπο.

«Είναι βασικά σαν ένα σπονδυλωτό χωρίς το κεφάλι ή τα άκρα», λέει στην El Pais ο José Luis Gómez-Skarmeta, ερευνητής στο Κέντρο της Ανδαλουσίας για την Αναπτυξιακή Βιολογία. «Δεν έχει μάτια ή σαγόνι, ή βασικά χαρακτηριστικά ασπόνδυλων, διαθέτει όμως πολλές σχισμές βραγχίων και νωτιαία χορδή που υπάρχει στους ανθρώπους όταν είναι έμβρυα και στη συνέχεια εξελίσσεται σε σπονδυλική στήλη.
Ατενίζοντας το amphioxus είναι σαν να βλέπεις μια φωτογραφία της προγιαγιάς σου και να συνειδητοποιείς ότι έχουν την ίδια μύτη”, προσθέτει.
Ο Gómez-Skarmeta, λέει επίσης ότι υπάρχει μια σειρά γονιδίων με την ονομασία HOX που ορίζει την ανάπτυξη κάθε ζώου από την ουρά ως το κεφάλι. Επίσης αυτή η σειρά, είναι υπεύθυνη και για το σχηματισμό των άκρων και στην πραγματικότητα για ότι προεξέχει από το σώμα.
amfio
Η μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature Genetics, δείχνει ότι η τρισδιάστατη δομή αυτής της ομάδας γονιδίων άλλαξε κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα ασπόνδυλα στα σπονδυλωτά. Στα σπονδυλωτά, τα γονίδια Hox χωρίζονται σε δύο τμήματα, ωστόσο στο anfioxo το σύμπλεγμα αυτό εμφανίζεται σε ένα σωρό.
Η ομάδα των ερευνητών πιστεύει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, άρχισαν να εμφανίζονται κάποιοι νέοι “διακόπτες” γύρω από τα γονίδια αυτά, αλλάζοντας την τρισδιάστατη δομή τους για την αποφυγή παρεμβολών μεταξύ τους. «Χωρίς αυτή την τρισδιάστατη δομή δεν θα είχε κανείς χέρια, πόδια, πέος”, λέει ο ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου