Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ρομπότ ο εχθρός των εργαζομένων

Μελέτες εκτιμούν ότι έως το 2050 ο μισός πληθυσμός της Γης θα είναι άνεργος
Στα προσεχή 30 χρόνια περισσότερο από το 50% των ανθρώπων θα είναι άνεργο καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα έχουν καλυφθεί από ρομπότ, προειδοποιεί ο καθηγητής Moshe Vardi από το πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον του Τέξας.

Ο Vardi μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής ένωσης για την προώθηση των επιστημών, η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», (American Association for the Advancement of Science – AAAS), υπογράμμισε πως προσεγγίζουμε το σημείο εκείνο όπου οι μηχανές θα μπορούν να ξεπεράσουν τον άνθρωπο σε οποιοδήποτε τομέα.
«Πιστεύω πως η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ερώτημα πριν μας επιβληθεί. Εάν οι μηχανές καταστούν ικανές να να κάνουν σχεδόν τα πάντα τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν» λέει ο ίδιος.

Ένα χρόνο νωρίτερα ο Stephen Hawking είχε προειδοποιήσει πως η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους.
Ο Vardi, που είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ διευθύνει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Rice, προέβλεψε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν «τεράστιες πολιτικές συνέπειες», καθώς θα αυξάνει η ανεργία και θα «βαλτώνουν» οι μισθοί της μεσαίας τάξης.
Εξέφρασε, επίσης, την αμφιβολία του αν οι άνθρωποι θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, ακόμη και αν τελικά, χάρη στην αυτοματοποίηση, γινόταν πραγματικότητα το παλαιό όνειρο μιας ζωής γεμάτης ελεύθερο χρόνο και αναψυχή – κάτι στο οποίο, μεταξύ άλλων, έλπιζε ο μεγάλος οικονομολόγος Τζον Μέϊναρντ Κέινς, ο οποίος φανταζόταν ότι κάποια μέρα οι άνθρωποι θα δούλευαν λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα και οι μηχανές θα έκαναν τα υπόλοιπα. Μία παρόμοια ουτοπία αναμένει και ο ρομποτιστής Ray Kurzweil, νυν επικεφαλής τεχνολογίας της Google.
«Η εργασία είναι ουσιώδης για την ανθρώπινη ευτυχία» τόνισε ο Βάρντι και πρόσθεσε ότι, σε αυτή την περίπτωση, «η ανθρωπότητα θα έλθει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις της, την υπαρξιακή: να βρει νόημα σε μια ζωή χωρίς δουλειά» τονίζει.
Οι τοποθετήσεις του γίνονται την ώρα που οι ΗΠΑ έκαναν παραγγελίες για ρομπότ σε βαθμό που ξαφνιάζει.
Εκτιμάται ότι 260.000 ρομπότ δουλεύουν σε εργοστάσια σε όλες τις ΗΠΑ, ωστόσο παρά τους φόβους ότι τα ρομπότ θα κλέψουν τις δουλειές των ανθρώπων η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.
Σύμφωνα με την Ένωση Ρομποτικών Βιομηχανιών (Robotic Industries Association -RIA), διάφορες εταιρείες στις ΗΠΑ παρήγγειλαν το 2015 31.464 ρομπότ αξίας 1,8 δισ δολαρίων πρόκειται για μια αύξηση παραγγελιών της τάξεως του 14%. Επίσης ο αριθμός των ρομπότ που εισήχθη στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10% με 28.049 κομμάτια αξίας 1,6 δισ δολαρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου