Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Χορεύουμε σε πολλές σχέσεις κατά την διάρκεια της ζωής μας

Διδασκόμαστε ότι « η σωστή σχέση» αποτελεί θεμέλιο στη Νέα Εποχή. Επομένως, σας παρακαλώ να έρθετε σε ένα σύντομο ταξίδι, όπου θα επανεξετάσουμε κάποιες ιδέες για την αγάπη, τη στοργή, τα όρια, την πίστη, την αποπλάνηση, και την ερωτοτροπία. Προσδιορίζοντας και αλλάζοντας τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές/μοτίβα, αναλαμβάνουμε τον έλεγχο της Μεγάλης εργασίας μας και γινόμαστε πρότυπα του υγιούς εραστή.
Ακόμη και μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι της σοφίας μας λένε ότι η «σωστή σχέση» είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα που εμείς οι άνθρωποι μαθαίνουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας σε αυτή τη Γη. Όλες οι σχέσεις μας διδάσκουν μαθήματα σε εξέλιξη που αφορούν το να βρούμε και να ζήσουμε τον Ανώτερο Εαυτό μας.
Κάθε αλληλεπίδραση που έχουμε με όποιον συναντάμε κατά τη διάρκεια της ζωή μας, μας διδάσκει τη σχέση μεταξύ του κατώτερου και του Ανώτερου Εαυτού μας. Κάθε αλληλεπίδραση μας διδάσκει για την προσήλωσή μας στην αντίληψη, καθώς και παρωχημένους ή αντιπαραγωγικούς τρόπους να κάνουμε σχέσεις με τους άλλους.
Η ζωή αφορά τις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους και τα πράγματα. Ανεξάρτητα από την ποιότητα αυτών των αλληλεπιδράσεων, αφορά το πώς θα αποκτήσουμε εμπειρία. Ο καθένας έχει «μια ώθηση να συγχωνευθεί». Αυτό μας κρατάει από το να αποσυρθούμε εντελώς στο «κέλυφος της προσωπικότητας» μας και να μην αφήσουμε ποτέ τον ιδιωτικό θάλαμο των καθρεφτών.
Με την πάροδο του χρόνου, μέσα από την προθυμία μας να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, βρίσκουμε μια ποικιλία εμπειριών σχέσεων. Μερικές από αυτές είναι ευχάριστες και μερικές είναι επώδυνες. Πόσο από το κάθε ένα από αυτά εξαρτάται από το τι έχουμε μάθει μέχρι εκείνο το σημείο σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτά που δεν είναι καλά για εμάς.
Όλοι θέλουμε ευχάριστες εμπειρίες με τους άλλους. Ωστόσο, σπάνια βρίσκουμε κάποιον που είναι πλήρως συμβατός με εμάς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα μείγμα ομοιοτήτων και διαφορών με τους άλλους. Το πώς μπορούμε να περιηγηθούμε τις διαφορές δημιουργεί δυναμική διαδραστική αρμονία ή τριβή και δυσαρμονία.

H ατομική μας και η αμοιβαία επίγνωση όταν είμαστε με τους άλλους, και το πώς και οι δύο ανταποκρινόμαστε στο χορό μεταξύ μας, επηρεάζει την εμπειρία μας μαζί τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να εξετάσουμε και να τιμήσουμε «τι μας έφερε στο χορό» για αρχή, μπορεί να είναι μια καλή υπενθύμιση του γιατί είμαστε εκεί και τι μπορούμε να βγάλουμε από την εμπειρία. Συχνά, γνωρίζοντας την αιτία έναρξης της σχέσης μπορούμε να εξετάσουμε τα μοτίβα γύρω από τους λόγους που αυτή ξεδιπλώνεται με τον συγκεκριμένο τρόπο, και να έρθουμε να γνωρίσουμε τη σημασία και τα μαθήματα που αυτή έχει να μας προσφέρει.
Μερικές φορές αυτό που κάποτε ήταν ευχάριστο μεταξύ δύο ανθρώπων γίνεται επώδυνο για διάφορους λόγους. Μπορεί ή δεν μπορεί οι λόγοι να είναι προσωπικοί, να μπορούσαν να αποφευχθούν, ή ακόμη και «σφάλμα» του ενός ή του άλλου. Η ζωή συνεχίζεται, και όλοι αναπτυσσόμαστε με τρόπους που μπορεί να μην περιμέναμε. Όπως έλεγε ένας σοφός, «Το κινούμενο δάχτυλο γράφει και έχοντας γράψει, συνεχίζει να κινείται....».
Για τον λόγο αυτόν, επειδή έχουμε χορέψει με ένα Όν για λίγο, ακόμη και χρόνια, δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να χορεύουμε μαζί του επ' αόριστον. Διαφορετικές εποχές της ζωής απαιτούν διαφορετικούς τρόπους ζωής, διαφορετικές δεξιότητες και επιτεύγματα, και διαφορετικούς ανθρώπους να αναδείξουν τα διάφορα μέρη της εσωτερικής φύσης μας.
Φυσικά, θα πρέπει πάντα να διατηρούμε σχέσεις με εκείνους που μοιράζονται την Φωτιά της Καρδιάς μας. Μπορούμε πάντα να βρούμε μια μεγαλύτερη Αγάπη και Σοφία μέσω των ενώσεων με τους Πνευματικούς μας αδελφούς και αδελφές. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ακόμη και αν η προσοχή μας είναι απασχολημένη με άλλους, έτσι ώστε και οι δύο να αναπτύξουμε αυτό που χρειαζόμαστε σε εκείνη τη συγκυρία της ζωής μας.
Και πάλι, εξετάζοντας το χορό με καινούργιους ανθρώπους μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε προοπτική για το τι είναι σωστό ή / και δεν είναι σωστό σε όλες τις υφιστάμενες σχέσεις μας. Ο χορός είναι ατελείωτος στο βαθμό που παραμένουμε ανοικτοί στο να συναντάμε άλλους ανθρώπους, και η ποικιλία της εμπειρίας που έρχεται με τις πολλές σχέσεις μας βοηθά σε μια βαθιά και πολύπλευρη κατανόηση της «σωστής σχέσης». Όλες οι σχέσεις μας δείχνουν τι νομίζει το εγώ μας ότι εμείς είμαστε, και αποκαλύπτουν, επίσης, στη Συνειδητότητα μας, που βρισκόμαστε στην εξέλιξή μας.
Συχνά συναντάμε ανθρώπους εξαιτίας παρελθόντος κάρμα, ενώ άλλες φορές είναι μια επιλογή που γίνεται στη στιγμή. Δεν είναι ο καθένας που συναντάμε «μοιραίος», και πολλές επιλογές δημιουργούν το ποιός εμφανίζεται και πότε.
Πιστεύω ότι πολλές συναναστροφές και επιλογές στη ζωή μας πρέπει ανήκουν στην κατηγορία του «φαινόταν σαν μια καλή ιδέα εκείνη την εποχή». Ενώ μπορούμε ακόμα να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση από τις οδυνηρές εμπειρίες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εναπόκειται σε εμάς να γνωρίζουμε πότε ήρθε η ώρα να τις αφήσουμε πίσω μας.
Πόσο καιρό μια σχέση διαρκεί εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας, δεδομένου ότι ακόμη και οι φαινομενικά καλοί μπορεί να γίνουν πικρόχολοι για πολλούς λόγους. Ορισμένες σχέσεις δοκιμάζονται μέσα από συνθήκες που δεν είναι «λάθος» κάποιου από τους δύο ανθρώπους. Εδώ οι δοκιμασίες της ζωής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωρίσουν περισσότερο τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, καθώς και γνωρίσουμε για το τι είμαστε και δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Όλες οι σχέσεις εξελίσσονται ως αποτέλεσμα του πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ο ένας προς τον άλλο. Καθώς έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιον, βλέπουμε να παρουσιάζει πολλά είδη αντιδράσεων. Ενώ όλοι έχουν ιδιαιτερότητες, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της συμπεριφοράς που είναι ακίνδυνη και της συμπεριφοράς που είναι λόγος να απεμπλακούμε. Ανεξάρτητα από απόψεις, ποτέ δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με την έλλειψη της αγάπης, ύβρεις, χειραγώγηση, ή μονόπλευρες σχέσεις.

 Ένα πράγμα που είναι πάντα παρόν σε κάθε τοξική σχέση είναι κάποιο στοιχείο αποπλάνησης, ή εξαναγκασμού. Αυτά μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, και κανένα δεν θα οδηγήσει σε υγιείς σχέσεις. Η αποπλάνηση μπορεί να ακούγεται πολύ συναρπαστική, αλλά, όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, τα συντρίμμια δεν αξίζουν το τίμημα.
Μπορείτε να εντοπίσετε τις αποπλανήσεις παρατηρώντας εάν υπάρχουν διαπραγματεύσεις που αφορούν το να θυσιάσετε εσείς κάτι που πιστεύετε, ή αισθάνεστε ότι εξαναγκάζεστε σε κάτι που δεν νιώθετε ότι είναι τελείως σωστό. Μπορεί να υπάρχουν στοιχεία ότι κάτι είναι μονόπλευρο σε σημείο όπου ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά, άσχετα αν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι ή όχι.
Άλλοι τρόποι που δείχνουν ότι κάποιο στοιχείο αποπλάνησης μπορεί να είναι παρόν περιλαμβάνουν παιχνίδια εξουσίας που σε αφήνουν να αισθάνεσαι ότι κάτι είναι εκτός ισορροπίας ή ακόμα και μια αίσθηση αυξανόμενης αδυναμίας, ή όταν αγωνίζεστε με ιδέες ή συναισθήματα που δεν είναι συνήθως εκεί όταν είστε ευτυχισμένοι. Ψέματα και απάτες που δικαιολογούνται από τον ένα εις βάρος του άλλου δείχνουν πάντα ένα στοιχείο αποπλάνησης.
Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε σχέση μπορεί να διαρκέσει όταν υπονομεύει την άλλη, δημιουργώντας εξαρτήσεις ή αυτο-αμφιβολία, ή μειώνει το αίσθημα της αγάπης που έχουμε για τον εαυτό μας. Όταν αισθανόμαστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, αν σκάψουμε λίγο βαθύτερα βρίσκουμε συνήθως ότι τουλάχιστον ένα από τα διάφορα είδη ναρκισσιστικής συμπεριφοράς τροφοδοτεί μια αποπλάνηση που μας επιβάλλεται.
Ο ναρκισσισμός δεν είναι αγάπη για τον εαυτό. Είναι ματαιοδοξία που συνδέεται με μια παροδική μορφή που εξυψώνει την ψευδή αίσθηση του εαυτού σε οποιαδήποτε πραγματική αίσθηση της αγάπης. Καθ 'όλη τη ζωή μας συναντάμε διαφορετικές εμπειρίες τόσο Ανώτατης Αγάπης όσο και κατώτερες επιθυμίες. Μαθαίνοντας να διακρίνουμε μεταξύ αυτών των δύο, τελικά βλέπουμε τα μοτίβα, και με την αλλαγή των τάσεων που προσελκύουν τις κατώτερες, με το πέρασμα του χρόνου σταματάμε να προσκολλόμαστε σε έρωτες που μας αφήνουν να αισθανόμαστε άσχημα.

Θυμηθείτε ότι η αληθινή αιώνια φύση μας είναι η Άνευ Όρων Αγάπη, η Σοφία, και η Νοημοσύνη. Όπως αγκαλιάζουμε τον Ανώτερο Εαυτό μας αυτές οι υψηλότερες ιδιότητες της Ψυχής-Πνεύματος θα γίνουν πιο εμφανείς στις πράξεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.
Όπως έχουμε αγκαλιάσει αυτή την υψηλότερη «Αγάπη για τον Εαυτό», βρίσκουμε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητά μας να αγαπάμε τον «Θεό», την Αλήθεια της Ύπαρξης, και την κοινότητά μας των αδελφών Ψυχών. Αυτά είναι τα σταθερά σημεία αναφοράς όπου βρίσκουμε εισόδους σε μια υψηλότερη αγάπη. Όταν είμαστε προσανατολισμένοι προς την υψηλότερη αγάπη μας, δεν μπορούμε να παρασυρθούμε μακριά από αυτό που υποστηρίζει και αποδεικνύει την ψυχή μας.
Όλες οι σχέσεις μας δείχνουν τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει ή θαυμάζουμε, ή ίσως πρέπει να μάθουμε να μας αρέσει ή να θαυμάζουμε. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί μέσω θετικών εμπειριών, μερικές φορές μέσω αρνητικών. Μερικές φορές στις φιλίες μας, απλά πρέπει να ανεχτούμε κάποιες σχετικά ακίνδυνες αντιπάθειες ώστε να μπορούμε να αναπτυχθούμε στο πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτό που είναι άγνωστο ή δεν είναι ακριβώς αυτό που μας αρέσει.
Άλλοι το περνούν αυτό μέσα από τη σχέση τους με εμάς. Συνήθως δεν έχουμε προβλήματα με πράγματα που αρέσουν και στους δύο. Το πρόβλημα στις σχέσεις είναι όταν στον ένα ή και στους δύο δεν αρέσει κάτι. Αυτό είναι το σημείο που οι μικρές τριβές γίνονται το άλεσμα για το μύλο της Ψυχής, όπου και οι δύο θα μάθουν την τέχνη να δίνουν και να παίρνουν.
Αυτό μας δείχνει πώς να διατηρούμε ισορροπημένες φιλίες με εκείνους που μοιράζονται τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, ανεξάρτητα από τη διαφωνία μας σε κάποια πράγματα. Οι μικρές τριβές δεν πρέπει να οδηγούν σε παραβίαση των ορίων, της ελεύθερης βούλησης, ή της αίσθησης της αγάπης του Θεού και τους ενός για τον άλλον. Αν αισθανόμαστε ότι αυτά παραβιάζονται, τότε συνήθως ο εξαναγκασμός είναι παρόν, συνήθως με τη μορφή της αποπλάνησης.
Το οφείλουμε στους εαυτούς μας να μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό, αγάπη, στοργή, και φιλικότητα. Καθώς μαθαίνουμε να αγκαλιάζουμε και να εκφράζουμε τα χαρακτηριστικά αυτά στην προσωπικότητα μας, ταυτόχρονα μαθαίνουμε να τα αναγνωρίζουμε με συνειδητό τρόπο στις καταστάσεις και τις σχέσεις μας.
Καθώς ζούμε αυτές τις υψηλότερες ιδιότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μας δίνονται ευκαιρίες να τις προσφέρουμε σε άλλους, καθώς και σε μια ευρεία ποικιλία τρόπων που είναι κατάλληλοι για τον μαγνητισμό μας στις σχέσεις. Τελικά, όσο περισσότερο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με σεβασμό, αγάπη, στοργή, και φιλικότητα, ακόμη και στα ανθρώπινα λάθη μας, τόσο πιο εύκολο γίνεται να τα προσφέρουμε αυτά στους άλλους σε σταθερή βάση.
Είτε αυτόματα ή σαν αποτέλεσμα μάθησης, μπορούμε όλοι να αναπτυχθούμε σε μια μεγαλύτερη αγάπη, σεβασμό, αγάπη και φιλικότητα προς τους άλλους, χωρίς κρυφές ατζέντες να καταστρέφουν την σχέση. Όταν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, υπάρχουν συνήθως στοιχεία της αποπλάνησης παρόντα.
Οι αποπλανήσεις δεν είναι ποτέ ακίνδυνες, δεδομένου ότι υπάρχει συνήθως κάποια χειραγώγηση που τις συνοδεύει. Από την στιγμή που πάμε πέρα από το να αποπλανήσουμε και να αποπλανηθούμε, δεν μπορούμε ούτε να χειριστούμε ούτε να χειραγωγηθούμε. Αυτό οδηγεί στο να καλλιεργήσουμε τις αρετές της απόστασης, της απάθεια, ακόμη και της διάκρισης, δεδομένου ότι μας επιτρέπει να παράγουμε ό, τι καλό αισθανόμαστε είναι κατάλληλο για εμάς, κάποιον άλλο, ή τον κόσμο μας.
Όταν έχουμε ένα υγιές αρχέτυπο Εραστή, είμαστε ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας, και καλωσορίζουμε τους άλλους να είναι ο εαυτός τους. Αυτό μας επιτρέπει να απολαύσουμε την σχέση ελεύθεροι από τις παγίδες του εγώ, διότι αντιλαμβανόμαστε τα υγιή και λογικά όρια και μπορούμε να εκφράσουμε μια μεγαλύτερη Αγάπη, τόσο προσωπική όσο και απρόσωπη.
Καθώς αλλάζουμε τα παλιά μοτίβα που προσελκύουν το κατώτερο, αρχίζουμε να ζούμε ένα διαφορετικό τρόπο σχέσης με τον εαυτό μας, τους άλλους, τον κόσμο και τις εμπειρίες μας, καθώς και την ίδια τη ζωή. Τότε ΕΙΜΑΣΤΕ η αγάπη που ψάχναμε κάποτε, και μπορεί να ΕΙΝΑΙ εκείνη η μεγαλύτερη αγάπη στον κόσμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου