Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Ο εντυπωσιακός φοίνικας που… περπατάει!

Μπορεί να ακούγεται σαν μέρος από ταινία φαντασίας αλλά είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για το φυτό exorrhiza Socratea ή αλλιώς τον «φοίνικα που περπατάει» που συναντάται κυρίως στα δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

 Για ποιο λόγο ονομάζεται έτσι; Μα γιατί πράγματι μετακινείται! Στην πραγματικότητα αλλάζει θέσεις όπως κάνουν και οι ρίζες του. Το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα σε ύψος έχοντας διάμετρο στελέχους μέχρι τα 17 εκατοστά. Πώς μετακινείται; Οι ομολογουμένως ασυνήθιστες ρίζες του που μοιάζουν με ξυλοπόδαρα, του επιτρέπουν να μετακινηθεί μέχρι και ένα μέτρο το χρόνο.

Ο λόγος που μετακινείται είναι απλός. Το φυτό αναζητά περισσότερο ήλιο... και τον βρίσκει με αυτόν τον παράξενο και ιδιαίτερο τρόπο. Σύμφωνα με άλλη θεωρία όταν ένα άλλο δέντρο ακουμπήσει πάνω στον φοίνικα αυτό τότε δημιουργεί καινούργιες ρίζες λίγο μακρύτερα από το αρχικό σημείο που μεγάλωσε. Απομακρύνεται από εκείνο σημείο και αρχίζει να αναπτύσσεται στο καινούριο μέρος και πάλι χωρίς κάποια ενόχληση.

Ωστόσο ο μηχανισμός που του επιτρέπει να μετακινείται είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Είναι βέβαια αποδεκτό από όσους έχουν μελετήσει το φαινόμενο ότι καθώς νέες ρίζες-ξυλοπόδαρα δημιουργούνται κάποιες από τις παλιές ρίζες «πεθαίνουν» και επιτρέπουν στο δέντρο να μετακινηθεί και να αλλάξει τελικά θέση.

Είναι ομολογουμένως από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στη χλωρίδα και από τα πιο παράξενα. Η όλη διαδικασία μετακίνησης του δέντρου μπορεί να πάρει ακόμη και ένα ή δύο χρόνια μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σημείο και να δημιουργηθούν οι ρίζες λένε οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου