Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

4 διάσημοι εγκληματίες καλλιτέχνες

Πολλοί από τους γνωστούς κι αγαπημένους μας ζωγράφους, γλύπτες και εικαστικούς δεν ήταν και τα… καλύτερα παιδιά, μιας κι έχουν εμπλακεί σε διάφορες παράνομες δράσεις.
 
Caravaggio
Δε γίνεται να αναφερθεί κανείς σε γνωστούς εγκληματίες καλλιτέχνες και να μην συμπεριλάβει τον Michelangelo Merisi, ευρύτερα γνωστό ως Caravaggio, σε περίοπτη θέση. Υπάρχει κάτι στη ζωγραφική του Caravaggio, κάτι σκληρό και υπόγειο, που τοποθετεί τον θεατή στα σκοτεινά δρομάκια της Ρώμης του 17ου αιώνα. Και σε αυτά τα δρομάκια, υπήρξε και ο ίδιος ένας επικίνδυνος άνδρας. Επιθετικός και σχεδόν πάντα ένοπλος, ο Caravaggio ήταν πάντα μπλεγμένος σε καβγάδες. Αναπόφευκτα, στο τέλος σκότωσε έναν άνδρα επάνω στον διαπληκτισμό τους και αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρώμη. Κατά τη φυγή του ζωγράφισε μερικά από τα έργα του που ακτινοβολούν μίσος κι ενοχή.

Banksy
Ο πασίγνωστος κι αγαπημένος μας street artist Bansky, συγκαταλέγεται κι αυτός ανάμεσα στους εγκληματίες καλλιτέχνες. Ο Banksy κατόρθωσε να κάνει τέχνη σε μέρη που δεν επιτρέπεται. Αυτό άλλωστε είναι μέρος της επιτυχίας του, μαζί με την ικανότητά του να κρύβεται από όλους και όλα. Έτσι, τα έργα του που αρχικά είχαν σβηστεί από τα αγανακτισμένα τοπικά και δημοτικά συμβούλια, είναι σήμερα τα πιο πολύτιμα.
 
Picasso
Κι ο Picasso βέβαια δεν ήταν αθώα περιστερά. Ο πιο γνωστός μοντέρνος καλλιτέχνης αποδέχτηκε κλεμμένα αντικείμενα στις αρχές του 20ού αιώνα όταν ένας γνωστός του εγκληματίας έκλεψε μερικά αρχαία ισπανικά αγάλματα από το Λούβρο. Τα αντικείμενα αυτά κατέληξαν στο στούντιο του Picasso όπου ο ίδιος τα χρησιμοποίησε ως πρότυπα για τα έργα του.
 
Egon Schiele
Το 1912 ο επικίνδυνα ερωτικός αυτός αυστριακός καλλιτέχνης, συνελήφθη για παραπλάνηση ανηλίκου. Ο Schiele ήταν τότε 22 ετών και το πραγματικό κίνητρο πίσω από τη σύλληψή του ήταν το γεγονός ότι ζωγράφιζε μοντέλα που φορούσαν εσώρουχα…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου