Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

The Monster Burger: το μπέργκερ των… 6.000 θερμίδων

Στο εστιατόριο The Hog in Horsley στο Gloucestershire δημιουργήθηκε ένα μπέργκερ-τέρας που λίγοι μπορούν να «νικήσουν».

Σίγουρα όταν πηγαίνετε με την παρέα σας για μπέργκερ, έχετε στο μυαλό σας ένα τσιζμπεργκερ, ένα μπέργκερ με λίγο μπέικον, ίσως στη χειρότερη ένα μπέργκερ με διπλό μπιφτέκι. Όπως και να ‘χει, δεν φαντάζεστε να τρώτε το Monster Burger (όνομα και πράγμα) του

The Hog in Horsley στο Gloucestershire, το οποίο θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ως το πιο ανθυγιεινό μπέργκερ -ή τουλάχιστον ένα από τα πιο ανθυγιεινά.

Με πάνω από 1 κιλό κρέας, 10 χοντρές φέτες μπέικον, 12 onion rings, 2 τηγανητά αβγά και περίπου 6 χιλιάδες θερμίδες, το ύψους 30 εκατοστών μπέργκερ ζυγίζει περίπου 2 κιλά και σίγουρα κάνει καλή παρέα με τη χοληστερίνη και το έμφραγμα.



Δημιουργός του ο Dave Cameron, head chef του The Hog in Horsley, Gloucestershire, ο οποίος το δημιούργησε για μια τοπική γιορτή που συνέβη στις αρχές του φθινοπώρου. Μέσα σε όλα, μάλιστα, οι πεινασμένοι καταναλωτές πλήρωναν 10 λίρες για το μπέργκερ, το οποίο, όμως, αν δεν κατάφερναν να εξαφανίσουν σε 45 λεπτά, θα τους κόστιζε άλλες 15. Και σαν να μην ήταν αρκετό το μπέργκερ από μόνο του, το συνόδευε και μισό κιλό πατάτες, όπως και σαλάτα, σε ένα γεύμα ικανό να ταΐσει όχι έναν, αλλά τουλάχιστον 4 με 6 άτομα.

Το Monster Burger περιέχει περίπου μισό κιλό κιμά, μισό κιλό χοιρινό και μισό κιλό μπρίσκετ, με τον μοσχαρίσιο κιμά μόνο του να αποδίδει 2.259 θερμίδες και 76,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους –περίπου 4 φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις γυναίκες. Συνολικά, το γεύμα αυτό παρέχει 409 γραμμάρια λίπους, 131 γραμμάρια εκ των οποίων κορεσμένο.

Από το πιάτο δεν έλειψαν και οι σος, όπως bbq, κέτσαπ και πάπρικα, γι’ αυτούς που ήθελαν κι ένα ντιπ και συνολικά αποδεικνύει ότι τα τεράστια γεύματα συνεχίζουν να ξεπηδούν ολοένα και περισσότερο, τουλάχιστον στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο Απρίλιο στο Μάντσεστερ, ο σεφ Sam Longhurst του Splendid Kitchen δημιούργησε ένα μπέργκερ ύψους 25 εκατοστών, με 6 διαφορετικές μορφές 3 ειδών κρέατος, το οποίο έφτανε τις 2 χιλιάδες θερμίδες, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 ένα τεράστιο μπέργκερ, που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου βγήκε σε προσφορά στο The George, στο Stockton-on-Tees της βορειοανατολικής Αγγλίας, με «ψωμάκια» μήκους 50 εκατοστών και βάρος συνολικό… 30 κιλών.


Άλλα τρελά burger για... γερά στομάχια

Αν η πιο τολμηρή σας επιλογή στα burger μέχρι τώρα ήταν με διπλό μπιφτέκι, τότε τα παρακάτω burger από διάφορες γωνιές του κόσμου, μάλλον θα σας κάνουν να αισθανθείτε λίγο άσχημα.

Η αντίληψη που έχουν για τα burger κάποια εστιατόρια και fast food φαίνεται να διαφέρει πολύ από αυτή που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Για κάποιους, ένα μπιφτέκι, μια φέτα τυρί, λίγο μπέικον, ντομάτα και σάλτσα δεν είναι αρκετά.

Είστε έτοιμοι να δούμε τι προσθέτουν στο burger τους αυτοί που έχουν λίγο περισσότερη και ολίγον αρρωστημένη φαντασία;



Burger με κρέας περιστεριού και… σκουλήκια
Όσο κι αν τα σκουλήκια κάνουν το κρέας περιστεριού να ακούγεται πιο ανεκτό, η ιδέα αυτού του burger είναι λίγο περίεργη. Σερβίρεται στο Pestaurant του Λονδίνου και τα σκουλήκια ψήνονται στα κάρβουνα, ενώ το εν λόγω εστιατόριο σερβίρει γενικότερα διάφορα πράγματα που το πιθανότερα είναι να ψεκάζαμε αντί να τα φάμε.


The Luther Burger
Στο συγκεκριμένο burger τα ψωμάκια δίνουν τη θέση τους σε… ντόνατς, συνδυάζοντας το αλμυρό με το γλυκό. Πήρε το όνομά του από τον τραγουδιστή και συνθέτη Luther Vandross, ο οποίος το προτιμούσε, ενώ λέγεται ότι το εφηύρε ένας σεφ από τη Γεωργία των Η.Π.Α., ο οποίος είχε… ξεμείνει από ψωμάκια.

 
Phat Bastard Burger
Επινοήθηκε το 2013 από τον ιδιοκτήτη του Longboards Laidback Eatery and Burger Bar και τον σεφ του στην Αυστραλία. Περιέχει 900 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας, 6 φέτες τυρί, 200 γραμμάρια χοιρινό, 8 φέτες μπέικον, 8 onion rings, λαχανοσαλάτα, ντομάτα, σάλτσα και μαρούλι σε σπιτικά ψωμάκια. Για να «κάψει» κανείς το εν λόγω burger, αν καταφέρει να το φάει, χρειάζεται περίπου 8 ώρες αεροβική άσκηση.

Poop Burger
Θα το εκφράσουμε όσο πιο τυπικά γίνεται για να σας προφυλάξουμε από την αηδία που ενδεχομένως να νιώσετε. Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν το πρώτο burger στον κόσμο με ανθρώπινες ακαθαρσίες. Ο Mitsuyuki Ikeda από το Εργαστήριο Okayama ανάμειξε πρωτεΐνη προερχόμενη από ανθρώπινα περιττώματα με φασόλια σόγιας και ζουμί από μπριζόλα για να μιμηθεί τη γεύση κρέατος ενός κλασικού χάμπουργκερ. Πάμε παρακάτω.

Burger από κρέας αλόγου
Κόντρα στις αντιθέσεις των Βρετανών που δεν επιθυμούν να τρώνε οτιδήποτε έχει σχέση με άλογο, η Lord Nelson Pub του Λονδίνου λάνσαρε το 2013 το εν λόγω burger, το οποίο μάλιστα έκανε τελικά θραύση.

Pizza burger
Γι’ αυτούς που δεν ξέρουν τι να παραγγείλουν ανάμεσα σε πίτσα και burger, το συγκεκριμένο burger της αλυσίδας fast-food Boston Pizza της Βόρειας Αμερικής τους δίνει την απάντηση: μπιφτέκι κι όλα τα απαραίτητα υλικά μέσα σε καλτσόνε, σε ένα αποτέλεσμα που είναι τόσο ανθυγιεινό όσο φαντάζεστε.


Quadruple Bypass Burger
Το Heart Attack Grill, ένα μάλλον κακόφημο φαγάδικο στο Λας Βέγκας των Η.Π.Α, σερβίρει φαγητό που βλάπτει σοβαρά την υγεία, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί με τουλάχιστον δύο θανάτους πελατών του, οι οποίοι έπαθαν έμφραγμα μετά την κατανάλωση του εν λόγω burger. To Quadruple Bypass Burger περιλαμβάνει 4 μπιφτέκια των 250 γραμμαρίων το καθένα, 20 φέτες μπέικον, 8 φέτες τυρί και λίγο… μαρούλι για τα μάτια του κόσμου. Οι θερμίδες του; Μόλις 9.982.

The Douche Burger
Εκκεντρική και πολυδάπανη επιλογή για burger προσφέρει το 666 Burger της Νέας Υόρκης, με το Douche Burger που κοστίζει 666 δολάρια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα burger του μαγαζιού που η τιμή τους είναι στα 6,66 δολάρια. Η διαφορά τους είναι ότι το Douche Burger είναι γεμάτο με «πλουσίων γεύσεις» όπως συνηθίζουν να λένε, με φουα-γκρα, αστακό, τρούφα, χαβιάρι, τυρί Gruyère κ.ά. και σερβίρεται τυλιγμένο σε φύλλο χρυσού.

The 777lb Burger
Λένε ότι το μέγεθος δεν παίζει ρόλο. Στο Juicy’s Outlaw Grill στο Κάλγκαρι του Καναδά, όμως, το μέγεθος αυτού του burger αλλάζει τα δεδομένα, αφού ζυγίζει 350 κιλά και περιέχει 4,5 κιλά μουστάρδα, άλλο τόσο μαγιονέζα, 6 κιλά τουρσί, 10 κιλά κρεμμύδια και 10 κιλά μαρούλι. Στην πραγματικότητα είναι τόσο βαρύ που χρειάζεται ανυψωτικό για να τοποθετηθεί στο γκριλ, ενώ δεν είναι ακριβώς… fast food, αφού πρέπει να το παραγγείλει κάποιος τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα.

 
Μαύρο… μπέργκερ
Στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη ένα κατάμαυρο μπέργκερ που ακούει στο όνομα «μαύρο μαργαριτάρι».
 
Υπάρχει το μαύρο ψωμί και το καστανό ρύζι της ολικής άλεσης, εν προκειμένω, όμως, το μαύρο που εννοούμε δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Πρόκειται για ένα κατάμαυρο μπέργκερ από γνωστή αλυσίδα fast-food, το οποίο βγαίνει στην Ιαπωνία και περιέχει μαύρο τυρί, μαύρο ψωμί και μαύρη σος.

Το μαύρο μπέργκερ δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού κυκλοφορεί ήδη από το 2012. Στη νέα βερσιόν του, όμως, θα περιέχει και μαύρο τυρί, μαζί με το μαύρο ψωμί και τη μαύρη σος που περιείχε ήδη τα προηγούμενα χρόνια.



Το μυστικό του εν λόγω μπέργκερ έγκειται στον ξυλάνθρακα μπαμπού, όπου «καπνίζονται» τα ψωμάκια, ενώ χρησιμοποιείται και στο τυρί. Η μαύρη σος φτιάχνεται με σκόρδο, κρεμμύδι και μελάνι σουπιάς, ενώ το μπιφτέκι περιέχει μαύρο πιπέρι.

Το «μαύρο μαργαριτάρι» είναι η απλή έκδοση του μπέργκερ, το οποίο κυκλοφορεί και με μαρούλι και ντομάτα (σε φυσιολογικά χρώματα) ως «μαύρο διαμάντι».


Glamburger: το πιο ακριβό μπέργκερ του κόσμου με επικάλυψη… χρυσού

Σεφ του Λονδίνου δημιουργεί το πιο ακριβό μπέργκερ, του οποίου η τιμή είναι… απλησίαστη.
 
Μετά, ήρθε και το μπέργκερ να κλέψει την παράσταση, με τον αστακό του, το χαβιάρι του και τα… χρυσά του φύλλα.

Το εν λόγω μπέργκερ φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κρέας wagyu και κρέας ελαφιού, χρειάστηκε 3 εβδομάδες προκειμένου να τελειοποιηθεί και έχει επιλεχθεί από τους ανθρώπους των… ρεκόρ ως το πιο ακριβό του κόσμου, με την τιμή του να ανέρχεται στις 1.100 λίρες, δηλαδή περίπου στα 1400 ευρώ.


Το εστιατόριο Honky Tonk στο Τσέλσι γαρνίρισε το πιάτο με διάφορες ακριβές λιχουδιές προκειμένου να δικαιολογήσει την τιμή του, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: 220 γραμμάρια μοσχαρίσιου κιμά wagyu και 60 γραμμάρια κιμά ελαφιού (προκειμένου να εξισορροπηθούν τα λιπαρά), μαύρη τρούφα στη μέση του μπέργκερ, αλάτι από τα Ιμαλάια, καναδέζικος αστακός με σαφράν από το Ιράν για συνοδευτικό, μπέικον στην κορυφή, χαβιάρι μπελούγκα και αβγό πάπιας τυλιγμένο σε βρώσιμα φύλλα χρυσού. Στο τελείωμα, στο ψωμάκι πασπαλίζουν λίγο ιαπωνικό matcha (ένας τύπος πράσινου τσαγιού σε σκόνη) και το τυλίγουν κι αυτό σε φύλλο χρυσού. Στο γαρνίρισμα βρίσκουμε μάνγκο και άσπρη τρούφα και όπως δηλώνει και ο Chris Large, επικεφαλής σεφ του Honky Tonk, τα υλικά είναι εξαιρετικής ποιότητας και πανάκριβα, δικαιολογώντας και την υψηλή τιμή του μπέργκερ.

Εκτός από την τιμή του, όμως, είναι και οι θερμίδες του υψηλές, φτάνοντας τις 2.618 και ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ενός ενήλικα.

Το Glamburger, που μάλλον είναι το χάμπουργκερ της… υπερβολής, δημιουργήθηκε για διαφημιστικούς λόγους σε συνεργασία με εκπτωτικά site, ενώ μέσω αυτών δίνεται και ένα μπέργκερ… δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου