Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Nasa: Για την καταστροφή πλανήτη Άρη ευθύνεται μια Ηλιακή καταιγίδα

Σαράντα μέρες μετά την αποκάλυψη ότι στον πλανήτη Άρη υπάρχουν ίχνη που υποδηλώνουν την ύπαρξη νερού στο υπέδαφος, οι επιστήμονες της Nasa κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο για το πως ο πλανήτης, που όπως πιστεύεται κάποτε έμοιαζε με την Γη, έχασε την ατμόσφαιρά του και μεταβλήθηκε σε μια ψυχρή και ξηρή έρημο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Πέμπτη το βράδυ, για την καταστροφή αυτή ευθύνεται μια ηλιακή καταιγίδα, οι διάπυροι πίδακες της οποίας έφτασαν έως τον πλανήτη Άρη και έκαψαν το οξυγόνο της ατμόσφαιράς του.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, σε αντίθεση με τη Γη ο πλανήτης Άρης δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο που θα τον προστάτευε από τις ηλιακές καταιγίδες, αφήνοντας τον εκτεθειμένο σε υπεριώδη ακτινοβολία και σε βροχή μαγνητικών σωματιδίων που εκτοξεύονται από τον Ήλιο.
Τον περασμένο Μάρτιο το διαστημικό σκάφος MAVEN που περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη κατέγραψε μια ανάλογη ηλιακή καταιγίδα που έπληξε εκ νέου τον κόκκινο πλανήτη.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος ερευνά και αναλύει τα είδη των ηλιακών και κοσμικών ακτινοβολιών και τις συνέπειές τους στα αέρια που βρίσκονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Έρευνα θα βοηθήσει τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ να κατανοήσουν πως ο πλανήτης Άρης, υπέστη αυτή τη δραματική κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου