Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Αλάσκα: Οι παγωμένες σπηλιές Mendehall

Μπορούν να χαρακτηριστούν από τις ομορφότερες σπηλιές του κόσμου και να πάρουν ίσως και την πρώτη θέση.

Οι παγωμένες σπηλιές Mendehall που βρίσκονται κοντά στην πόλη Τζούνο της Νοτιανατολικής Αλάσκας αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά ίσως τα επόμενα χρόνια σταδιακά αρχίσουν να εξαφανίζονται.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες σπηλιές δημιουργήθηκαν από τα παγόβουνα που λιώνουν και ως γνωστόν αυτή η διαδικασία δεν θα διαρκέσει για πάντα. Για όσα χρόνια πάντως συνεχίσουν να υπάρχουν θα δημιουργούν αυτό το μοναδικό και καθηλωτικό θέαμα και τις εξίσου εντυπωσιακές φωτογραφίες. Όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί πρέπει να ξέρουν ότι μπαίνουν με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα ένα κομμάτι πάγου να προσγειωθεί επάνω τους.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι σταδιακά αλλάζουν χρώμα. Το πιο έντονο μπλε και τιρκουάζ χρώμα που είχαν, γίνεται σιγά-σιγά γαλανό και λευκό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι σπηλιές δεν μένουν ουσιαστικά ποτέ ίδιες και έτσι κάθε λίγα χρόνια έχουμε νέες φωτογραφίες από το σχηματισμό τους. Οι τυχεροί που έχουν δει τις σπηλιές από κοντά είχαν την ευκαιρία να δουν το νερό να κυλά μέσα από το μπλε χρώμα του πάγου.
Τι βρισκόταν όμως εκεί πριν δημιουργηθούν οι σπηλιές; Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκονταν παγωμένα δάση με παράξενα δέντρα, τα οποία πλέον έχουν εξαφανιστεί. Το ταξίδι βέβαια ως εκεί είναι μόνο για πολύ τολμηρούς, αλλά και με την ανάλογη οικονομική δυνατότητα. Και τα δύο είχε προφανώς το νιόπαντρο ζευγάρι που πήγε ως την Αλάσκα για να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες στις εν λόγω σπηλιές.
Το φαινόμενο παρακολουθείται από το 1942 από τους επιστήμονες για να δουν κατά πόσα μίλια υποχωρούν οι σπηλιές με τα χρόνια. Από το 1942 έως το 1958 είχαν υποχωρήσει κατά δύο μίλια.
Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο

cave01
cave02
cave04
cave05
cave09

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου