Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ελκυστικότητα του αντίθετου φύλου: Ποιους βρίσκουν πιο ελκυστικούς ή ελκυστικές οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες διαλέγουν το ταίρι τους, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σώματος και της εμφάνισης των ανθρώπων που βλέπουν έχουν σημαντικό ρόλο στην τελική τους επιλογή.

Όμως ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης που κάνουν μια γυναίκα ή ένα άνδρα ελκυστικούς;

Μεταξύ των ανδρών υπάρχει περισσότερη ομοφωνία για το ποιες γυναίκες είναι ελκυστικές. Αντίθετα οι γυναίκες δεν είναι τόσο σύμφωνες μεταξύ τους για το τι κάνει ένα άνδρα ελκυστικό.

Το ενδιαφέρον αυτό ζήτημα διερευνήθηκε σε 4.000 άνδρες και γυναίκες από ψυχολόγους τουππανεπιστημίου Wake Forest και Queen's College στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ηλικίες τους ήταν 18 έως πέραν των 70 ετών.

 Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν φωτογραφίες ανδρών και γυναικών ηλικίας από 18 έως 25 ετών δίνοντας ένα βαθμό ελκυστικότητας στο κάθε φωτογραφιζόμενο άτομο που κυμαινόταν από 0 έως 10, δηλαδή από το "καθόλου ελκυστικό" έως το "πολύ ελκυστικό".

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας είχαν εκ των προτέρων βαθμολογήσει τις φωτογραφίες της έρευνας για τα διάφορα χαρακτηριστικά των φωτογραφιζόμενων ανδρών και γυναικών.
Τα χαρακτηριστικά τα οποία εξωτερικά εκπέμπαν που λήφθηκαν υπόψη και βαθμολογήθηκαν ήταν:

Η ελκυστικότητα του ατόμου
Ο βαθμός αυτοπεποίθησης που έκπεμπε το φωτογραφιζόμενο άτομο
Λεπτός, κανονικό βάρος σώματος, υπέρβαρος ή παχύσαρκος
Ευαισθησία
Το άτομο είχε το δικό του στυλ ή όχι
Καμπύλες σώματος (για γυναίκες)
Μυϊκή σύσταση του σώματος (για άνδρες)
Αρρενωπότητα
Θηλυκότητα
Συνήθης ή τυπική εξωτερική εμφάνιση
Κομψότητα
Καλά προσεγμένη και περιποιημένη εμφάνιση
Δυναμικότητα.
Η ανάλυση αυτή των χαρακτηριστικών επέτρεψε στους ερευνητές να καταγράψουν ποια ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά που εκπέμπαν τα φωτογραφιζόμενα άτομα τα οποία επηρέαζαν περισσότερο τους συμμετέχοντες.
Η ανάλυση των ευρημάτων έδειξε:
Οι κρίσεις των ανδρών για την ελκυστικότητα των γυναικών βασίζονταν κυρίως στα σωματικά τους χαρακτηριστικά. Έδιναν ψηλότερους βαθμούς στις γυναίκες που φαίνονταν λεπτές και δελεαστικές

Οι περισσότεροι άνδρες θεωρούσαν πιο ελκυστικές τις γυναίκες των φωτογραφιών που φαίνονταν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση

Οι γυναίκες ως σύνολο έδειχναν κάποια προτίμηση για τους λεπτούς και μυϊκούς άνδρες. Όμως δεν υπήρχε ομοφωνία για το πόσο ελκυστικοί ήταν πολλοί από τους άνδρες των φωτογραφιών που βαθμολογούσαν. Μερικές γυναίκες θεωρούσαν πολύ ελκυστικούς άνδρες τους οποίους άλλες γυναίκες τους κατέτασσαν ως καθόλου ελκυστικούς

Η ηλικία των συμμετεχόντων έπαιζε ρόλο. Οι περισσότερο ηλικιωμένοι συμμετέχοντες ήταν πιθανότερο να θεωρήσουν ένα άνδρα ή γυναίκα από τις φωτογραφίες πιο ελκυστικό εάν αυτός ή αυτή χαμογελούσε.

Βλέπουμε ότι για την ελκυστικότητα του αντίθετου φύλου με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά εμφάνισης, οι άνδρες έχουν συχνά μια ομόφωνη άποψη ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει για τις γυναίκες.
Οι διαφορές αυτές έχουν πρακτικές επιπτώσεις στις εμπειρίες και στρατηγικές που εφαρμόζουν οι άνδρες και οι γυναίκες στο φλερτ και στην επιλογή ταιριού. Για παράδειγμα οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερο συναγωνισμό από άλλες γυναίκες για τον άνδρα που έχουν επιλέξει λόγω του ότι ελκύονται από αυτόν.

Αντίθετα οι άνδρες μπορεί να χρειαστεί να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τη γυναίκα που θεωρούν ελκυστική και τη θέλουν ως ταίρι τους. Πρέπει να συναγωνιστούν με άλλους διεκδικητές και στη συνέχεια να τη διαφυλάξουν. Ο λόγος είναι ότι οι άνδρες ομοφωνούν στα εξωτερικά χαρακτηριστικά που κάνουν μια γυναίκα ελκυστική και έτσι πολλοί άνδρες πιθανόν να θέλουν την ίδια γυναίκα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί επίσης να εξηγούν μερικές ψυχολογικές διαταραχές της διατροφής και για το πως οι προσδοκίες σχετικά με την ελκυστικότητα επηρεάζουν τη συμπεριφορά.
Για παράδειγμα οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν μεγαλύτερες δυσκολίες για να έχουν και να διατηρούν τα σωματικά πρότυπα ελκυστικότητας που επικρατούν για το γυναικείο φύλο. Στους άνδρες αυτό δεν είναι το ίδιο δύσκολο.

Οι γυναίκες που θέλουν να εντυπωσιάζουν τους άνδρες είναι πολύ πιθανόν να θεωρούνται πράγματι πιο ελκυστικές εάν έχουν κάποια πρότυπα φυσικά χαρακτηριστικά. Εάν δεν τα έχουν δεν θεωρούνται ελκυστικές.

Οι άνδρες παρά το γεγονός ότι θεωρούνται περισσότερο ελκυστικοί από τις γυναίκες όταν έχουν κάποια σωματικά πρότυπα εντούτοις η συνολική τους ελκυστικότητα δεν συσχετίζεται τόσο πολύ με τα σωματικά τους χαρακτηριστικά.

Εμείς θα προσθέσουμε ότι είναι βέβαιο ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά εμφάνισης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ελκυστικότητα του κάθε ανθρώπου, στην επιλογή του ταιριού του και ότι είναι σημαντικό να κατανοούμε τις διαφορές που υπάρχουν στον τομέα αυτό μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούμε την τεράστια σημασία της άλλης μεγάλης συνιστώσας του κάθε ανθρώπου που είναι η ομορφιά και η ελκυστικότητα του ψυχικού κόσμου και του χαρακτήρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου