Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Νους και καρδιά (+μια ιστορία)

Δυο ζητιάνοι ζούσαν έξω από ένα χωριό, μέσα στο δάσος. Ο ένας ήταν τυφλός και ο άλλος δεν είχε πόδια. Μια μέρα, το δάσος έπιασε φωτιά. Βεβαίως ήταν ανταγωνιστές. Έκαναν και οι δυο την ίδια δουλειά, ζητιάνευαν από τους ίδιους ανθρώπους κι ο καθένας τους ήταν συνεχώς θυμωμένος με τον άλλο. Όχι μόνο δεν ήταν φίλοι, αλλά ένιωθαν έχθρα και δεν μιλούσαν μεταξύ τους.Τώρα όμως βρίσκονταν σε έκτακτη ανάγκη. Ο τυφλός είπε στον άνθρωπο που δεν είχε πόδια.: «Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από εδώ, είναι με το αν σε πάρω στους ώμους μου. Χρησιμοποίησε εσύ τα πόδια μου κι εγώ θα χρησιμοποιήσω τα μάτια σου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούμε.»Και αυτό ακριβώς έκαναν. Έτσι, παράτησαν την έχθρα τους, έγιναν φίλοι και έσωσαν την ζωή τους.

Αυτό είναι ένα ανατολίτικο παραμύθι. Και μιλάει για την νόηση και την καρδιά σου. Δεν έχει να κάνει με ζητιάνους, έχει να κάνει με εσένα- με τον καθένα. Δεν έχει να κάνει με δάση που καίγονται, έχει να κάνει με εσένα. Εσύ είσαι εκείνος που καίγεται.

Κάθε στιγμή καίγεσαι, υποφέρεις, είσαι μέσα στην αγωνία, στη μιζέρια, στη δυστυχία. Η νόηση σου, μόνη της, είναι τυφλή. Έχει πόδια, μπορεί να τρέξει γρήγορα, μπορεί να κινηθεί γρήγορα, επειδή όμως είναι τυφλή, δεν μπορεί να επιλέξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν ξέρει προς τα πού να πάει. Και είναι αναπόφευκτο να παραπατάει συνεχώς, να πέφτει, να πληγώνεται και να νιώθει πως η ζωή δεν έχει κανένα νόημα.

Ο λόγος που η ζωή φαίνεται να μην έχει κανένα νόημα είναι γιατί η τυφλή νόηση προσπαθεί να δει το φώς. Και αυτό είναι ανέφικτο!

Υπάρχει μέσα σου μια καρδιά η οποία βλέπει, η οποία αισθάνεται, μα δεν έχει πόδια. Δεν μπορεί να τρέξει. Παραμένει εκεί που βρίσκεται, χτυπάει και περιμένει. Μια μέρα η νόηση θα καταλάβει και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα μάτια της καρδιάς.

Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη. Να βλέπεις με τα μάτια της καρδιάς.

Και οι δυο μαζί μπορούν να βγουν απ’ την φωτιά. Να θυμάσαι όμως ότι η νόηση πρέπει να δεχτεί την καρδιά στους ώμους της. Πρέπει να το κάνει. Η καρδιά δεν έχει πόδια, μόνο μάτια. Και η νόηση πρέπει να ακούει την καρδιά και να ακολουθεί τις οδηγίες της.

Στα χέρια της καρδιάς, η νόηση γίνεται ευφυΐα. Είναι μια μεταμόρφωση, πλήρης μεταμόρφωση της ενέργειας.

Η σοφία έρχεται μέσα από την συνάντηση της καρδιάς και της νόησης. Και από τη στιγμή που έχει μάθει την τέχνη του να δημιουργείς συγχρονισμό ανάμεσα στο χτύπο της καρδιάς σου και τις δουλειές της νόησης σου, έχεις στα χέρια σου όλο το μυστικό.

Κρατάς το κλειδί που ανοίγει την πόρτα όλων των μυστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου