Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η αιώνια διαμάχη ανδρών και γυναικών: Οι δουλειές στο σπίτι

Παρότι ο χρόνος απασχόλησης ανδρών και γυναικών είναι περίπου ο ίδιος τα τελευταία 35 χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τα 2/3 των οικιακών βαρών.

Η παρακάτω μελέτη έγινε για τη Γαλλία, από το έγκυρο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών (Insee) και δημοσιεύτηκε σε ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Economie et Statistique. Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτες και στοιχεία από το 1974 ως το 2010 και οι ερευνητές αναζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο άνδρες και γυναίκες μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού.

Τρία είναι τα χτυπητά στοιχεία της μελέτης: 
1.    Οι γυναίκες μπήκαν δυναμικά στον χώρο εργασίας μεταξύ 1970 και 1980
2.    Οι άνδρες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην μισθωτή εργασία, εξαιτίας της ανεργίας
3.    Οι γυναίκες περνούν λιγότερο χρόνο σε δουλειές του σπιτιού
Στο σύνολο της περιόδου από το 1974 ως το 2010 «οι γυναίκες της πόλης αφιερώνουν δέκα ώρες λιγότερες σε δουλειές του σπιτιού», σύμφωνα με την Insee. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σπουδάζουν περισσότερο, ότι εργάζονται περισσότερο, ότι συχνά ζουν μόνες και ότι κάνουν λιγότερα παιδιά.
Επίσης, οι γυναίκες ασχολούνται λιγότερο με την προετοιμασία του ρουχισμού –Γλυτώνουν από αυτό 2 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο. Εγκατέλειψαν το πλέξιμο και το ράψιμο αφού τα ρούχα αγοράζονται πλέον έτοιμα και φθηνά, δεν πλένουν ρούχα στο χέρι και δεν σιδερώνουν όπως παλιά, αφού τα σύγχρονα υφάσματα είναι εύκολα, όπως τα τζην.

Άλλες δουλειές που έχασαν έδαφος: το πλύσιμο των πιάτων (μείον 3 ώρες την εβδομάδα) και το μαγείρεμα (μείον 2 ώρες την εβδομάδα). Όπως όλες οι δυτικές χώρες, έτσι και οι Γάλλοι τρώνε περισσότερο έξω, παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό και αγοράζουν προμαγειρεμένα φαγητά.
Από την πλευρά τους οι άνδρες αφιερώνουν 3,5 ώρες επιπλέον στις δουλειές του σπιτιού τα τελευταία χρόνια.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση των 35 τελευταίων ετών: οι άνδρες αποφεύγουν το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων αλλά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους –δραστηριότητα που αυξάνεται τα 10 τελευταία χρόνια. Οι πατεράδες προτιμούν να παίζουν με τα παιδιά, να συνομιλούν, να τα μαθαίνουν δεξιότητες, δηλαδή δραστηριότητες που περιέχουν απόλαυση. Αντίθετα, οι γυναίκες συνεχίζουν να εκτελούν το 65% όλων των υπόλοιπων γονεϊκών δραστηριοτήτων που είναι συνήθως πιο βαριές και πιο δυσάρεστες. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Ορισμένες φορές διακόπτουν την καριέρα τους ή εργάζονται λιγότερες ώρες καθημερινά. Αυτό έχει ως συνέπεια μικρότερους μισθούς.

Οι ερευνητές διερωτώνται πώς γίνεται και οι σύγχρονοι γονείς εξακολουθούν να μοιράζονται ρόλους που είναι παραδοσιακοί. Η μελέτη αποδεικνύει ότι ακόμη και όταν οι γυναίκες επενδύουν περισσότερο στην καριέρα τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τον σύζυγο, «δεν αντιστρέφονται οι ρόλοι στις δουλειές του σπιτιού». Μόνο το ¼ των ζευγαριών παρατηρείται ο άνδρας να κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι από τη γυναίκα και αυτό σε περίπτωση ανεργίας ή όταν το ζευγάρι εργάζεται και υπάρχουν δύσκολα ωράρια.

Οι νόρμες του φύλου παραμένουν λοιπόν οι ίδιες, ακόμη και στις νέες γενεές, όπως παρατηρεί το Insee.

Μια τελευταία παρατήρηση αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν τα ζευγάρια στην τηλεόραση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η τηλεόραση πιάνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο των ζευγαριών, ανάλογα με την κοινωνική κατηγορία στην οποία ανήκουν: Οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι παρακολουθούν τηλεόραση 18 ώρες και 20 λεπτά κάθε εβδομάδα, ενώ τα ανώτερα στελέχη παρακολουθούν 11 ώρες και 20 λεπτά.

Μια άλλη έρευνα του Κέντρου για τη μελέτη των συνθηκών ζωής (Credoc) της Γαλλίας αναφέρει ότι οι γυναίκες κάνουν πάντα τις περισσότερες δουλειές.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες δηλώνουν ότι δεν αποφεύγουν:
  • 91% δηλώνουν ότι δεν σιδερώνουν ρούχα
  • 68% δηλώνουν ότι δεν καθαρίζουν ούτε πλένουν πιάτα
  • 50% δηλώνουν ότι δεν μαγειρεύουν
  • 36% δηλώνουν ότι δεν κάνουν ψώνια
Οι γυναίκες από την πλευρά τους:
  • 93% κάνουν όλες τις δουλειές στο σπίτι
  • 93% δηλώνουν ότι μαγειρεύουν
  • 85% δηλώνουν ότι κάνουν ψώνια για το σπίτι καθημερινά
  • Οι γυναίκες περνούν επίσης 2,5 φορές περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.
Η άφιξη ενός παιδιού μεγαλώνουν το χάσμα μέσα στο σπίτι: από τη γέννηση του πρώτου παιδιού, οι ρόλοι ανδρών και γυναικών ειδικεύονται σύμφωνα με το παραδοσιακό πρότυπο.

Με ένα παιδί, η γυναίκα αφιερώνει 48 λεπτά την ημέρα στις δουλειές του σπιτιού, με 3 παιδιά αφιερώνει 62 λεπτά την ημέρα. Οι πατεράδες αφιερώνουν 12 λεπτά την ημέρα, όσα κι αν είναι τα παιδιά στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου