Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

LHC: Μετά το "σωματίδιο του Θεού" βρίσκει παράλληλο σύμπαν;

Βρήκε το "σωματίδιο του Θεού", αλλά ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) στο Cern θα μπορούσε σύντομα να ανιχνεύσει ένα "παράλληλο σύμπαν". Σε μια προσπάθεια να εντοπίσει μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, που θεωρούνται βασικό σημάδι ενός "πολυσύμπαντος", ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων λειτουργεί σε υψηλότερο επίπεδο.
 
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τον Ιούνιο βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ανάλυσης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πρωτοποριακό πείραμα θα μπορούσε να μετασχηματίσει την κατανόησή μας για το σύμπαν, ενώ οι επικριτές ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να φέρει το τέλος του κόσμου.
 
"Ακριβώς όπως πολλά παράλληλα φύλλα χαρτιού που είναι δύο διαστάσεων μπορούν να υπάρξουν σε μια τρίτη διάσταση, τα παράλληλα σύμπαντα μπορούν επίσης να υπάρχουν σε υψηλότερες διαστάσεις", σημείωσε ο εργαζόμενος στο Cern Mir Faizal απο το Πανεπιστήμιο Waterloo. "Προβλέπουμε ότι η βαρύτητα μπορεί να διαρρεύσει σε πρόσθετες διαστάσεις και αν ισχύει αυτό τότε μικροσκοπικές μαύρες τρύπες μπορούν να παραχθούν στον Επιταχυντή", επισημαίνει.
 
Οι θεωρητικοί του Cern ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να δώσει σαφείς ενδείξεις διαστάσεων πέρα από το μήκος, το πλάτος, το βάθος και τον χρόνο. Η θεωρία λέει πως μπορεί να υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα μέσα σε αυτές τις διαστάσεις, αλλά μόνο η βαρύτητα μπορεί να αφήσει το σύμπαν μας για αυτές τις επιπλέον διαστάσεις. Αν υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μείωναν την ενέργεια που απαιτείται για να παραχθούν μαύρες τρύπες.
 
Αν τελικά ανιχνευθούν μίνι μαύρες τρύπες στο LHC με τις προβλεπόμενες ενέργειες, θα αποδειχθεί η ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων και κατ' επέκταση παράλληλων συμπάντων, σημειώνει ο Ahmed Farag Ali από το Florida State University. "Αν οι μαύρες τρύπες δεν ανιχνευτούν στα προβλεπόμενα επίπεδα ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τρία πράγματα. Είτε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις, είτε ότι είναι μικρότερες από ό,τι περιμέναμε, είτε ότι οι παράμετροι πρέπει να τροποποιηθούν".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου